البلاغة العربية بين الناقدين الخالدين عبدالقاهر الجرجاني و إبن سنان الخفاجي

    از ویکی‌نور
    البلاغة العربية بين الناقدين الخالدين عبدالقاهر الجرجاني و إبن سنان الخفاجي
    البلاغة العربية بين الناقدين الخالدين عبدالقاهر الجرجاني و إبن سنان الخفاجي
    پدیدآورانعلام، عبدالعاطی غریب (نویسنده)
    ناشردار الجيل
    مکان نشرلبنان - بیروت
    سال نشر1413ق. = 1993م.
    چاپچاپ یکم
    موضوعزبان عربی - معانی و بیان - تاریخ و نقد

    جرجانی، عبدالقاهر بن عبدالرحمن، - 471؟ق. - نقد و تفسیر

    خفاجی، عبدالله بن محمد، 422 - 466ق. - نقد و تفسیر
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    ‏‎‏/‎‏ع‎‏82‎‏ ‎‏ب‎‏8 / 2028 ‏PJ‎‏
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    البلاغة العربية بين الناقدين الخالدين عبدالقاهر الجرجاني و ابن سنان الخفاجي اثر عبدالعاطی غریب علی علام (معاصر)، کتابی است پیرامون بررسی دیدگاه و نظریات دو تن از بزرگان علم بلاغت، پیرامون مسائل و مباحث علم معانی و بیان و بدیع در زبان عربی.

    به دلیل اهمیت علم بلاغت در زبان عربی و جایگاه خاص و ویژه این دانش در میان علوم مربوط به لغت عرب، نویسنده در این اثر، به بررسی دیدگاه دو تن از بزرگان این علم پرداخته است که عبارتند از:

    1. امام عبدالقاهر جرجانی (400- 471ق)، صاحب کتاب «أسرار البلاغة» و «دلائل الإعجاز».
    2. امیر ابن سنان خفاجی (422- 466ق)، صاحب کتاب «سر الفصاحة»[۱].

    نویسنده در این کتاب، با استفاده از آثار نوشته‌شده این دو شخص پیرامون علم بلاغت، به بررسی و پژوهش مقایسه‌ای میان نظریات ایشان، پرداخته و آنچه مشوق انجام این کار برای او بوده، شباهت روشی و رویکرد این دو شخص در مواجهه با موضوعات بلاغی به سبک ادبی، بوده است[۲].

    از جمله موضوعات مهم و ارزشمند مطرح‌شده در کتاب، تبیین کامل و واضح نظریه «نظم» جرجانی در فصل دوم از باب اول کتاب می‌باشد؛ زیرا محور اساسی و بخش مهم‌ کلام جرجانی که همه صنایع بلاغی به‌طور عام و صورت‌های بیانی از جمله استعاره به‌طور خاص در آن تجلی می‌یابد، نظریه نظم اوست‌؛ نظریه‌ای‌ که به قول ابودیب نمایانگر‌ چهار‌ سده پژوهش عمیق در فرهنگ اسلامی در باب ماهیت فصاحت و بلاغت و برتری آثار ادبی و در نتیجه درک رموز زیبایی و جذابیت متعالی قرآن و تبیین یگانگی‌ آن‌ است؛ نظریه‌ای که هدف‌ اصلی‌ پژوهش جرجانی خاصه در کتاب «دلائل الإعجاز» تبیین آن است. وسعت و غنای این نظریه به حدی است که آن را به شاهکاری تبدیل کرده که مورد توجه بسیاری از پژوهشگران عرصه ادبیات‌ جهان قرار گرفته و نویسنده در اثر حاضر، فصلی از کتاب خود را به آن، اختصاص داده و در کنار تبیین دیدگاه جرجانی پیرامون نظم، به سیر تاریخی این نظریه نیز پرداخته است[۳].

    پانویس

    1. ر.ک: مقدمه، ص5
    2. ر.ک: همان، ص11-12
    3. ر.ک: عبدالحسینی، حسین، ص76- 77؛ متن کتاب، ص53-98

    منابع مقاله

    1. مقدمه و متن کتاب.
    2. عبدالحسینی، حسین، «ساختار تولید و درک استعاره از دیدگاه عبدالقاهر جرجانی»، پایگاه مجلات تخصصی نور، مطالعات تاریخی قرآن و حدیث، پاییز و زمستان 1392- شماره 54.

    وابسته‌ها