الأموال (ابوعبید)

    از ویکی‌نور
    الأموال(ابوعبید، قاسم بن سلام)
    الأموال (ابوعبید)
    پدیدآورانابوعبید، قاسم بن سلام (نويسنده)

    عماره، محمد (مقدمه‌نويس)

    عماره، محمد (محقق)
    ناشردار الشروق
    مکان نشرلبنان - بیروت ** مصر - قاهره
    سال نشر1409ق - 1989م
    چاپ1
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    /الف2الف8 230/2 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    كتاب الأموال، نوشته ادیب، لغوی، محدّث و فقیه قرن سوم قمری، ابوعبید قاسم بن سلام خزاعى (157-224ق)، نوشتاری فاخر و تأثیرگذار است که نظام مالی حکومت اسلامی را با تأکید بر «فیء»، «خمس»، «صدقه»، «فتوحات و غنیمت»، «اقطاع و احیاء» و «زکات» بیان می‌کند. ازآنجاکه نسخه‌ای از این اثر، قبلا به نام الأموال (قاسم بن سلام) معرفی شده است، امتیازات نسخه حاضر و برخی مطالب ناگفته بیان می‌شود.

    تصحیح علمی

    • محقق کتاب و مورخ مصری، محمد عماره (1931- 2020م)، کتاب حاضر را روشمند و عالمانه تصحیح کرده و از روشی نو و ترکیبی برای تحقیق آن بهره برده است؛ اسناد روایات را از متن آن جدا ساخته، ولی حذف نکرده، بلکه در پاورقی آورده است تا اقتصاددانان از متن اصلی به‌راحتی استفاده کنند[۱].

    ارتباط با کتاب ابن ‌زنجویه

    ویژگی‌های کتاب ابوعبید

    1. اولین اثر بزرگ در میراث فرهنگی اسلام است که اصول این فنّ را بیان می‌کند و آیات، احادیث، مأثورات، حوادث و مصادیق اموال در شریعت و دولت اسلامی و همچنین اجتهادهای فقهی مذاهب گوناگون را در این زمینه عرضه می‌کند.
    2. این کتاب، جامع‌ترین، شامل‌ترین و دقیق‌ترین اثر در مباحث مالی در فرهنگ اسلامی است و هیچ نظیری ندارد و در همه آثار علمی که بعد از آن آمده، تأثیر گذاشته است؛ به‌صورتی که آن آثار تکرار و گزارش اثر ابوعبید شمرده می‌شود، مگر در اندک مباحثی که مقتضای عصر این نویسندگان است.
    3. آنچه بر ارزش این کتاب می‌افزاید، روش ابوعبید است که به نقل روایت و بررسی سندی بسنده نمی‌کند، بلکه به فهم و درایت محتوای روایات نیز می‌پردازد و از عقلش برای فهم متون روایی استفاده می‌کند.
    4. همچنین ابوعبید افزون بر گزارش آرای فقیهان، خودش نیز به اجتهاد می‌پردازد و...[۳].

    پانویس

    1. ر.ک: مقدمه محقق، ص52
    2. ر.ک: همان، ص13
    3. ر.ک: همان، ص14-16

    منابع مقاله

    مقدمه و متن کتاب.

    وابسته‌ها