الأصول المجردة علی ترتيب القصيدة المجودة؛ شرح القصيدة الحائية لابن أبي‌داود

    از ویکی‌نور
    الأصول المجردة علی ترتیب القصیدة المجودة
    الأصول المجردة علی ترتيب القصيدة المجودة؛ شرح القصيدة الحائية لابن أبي‌داود
    پدیدآورانابن بنا، حسن‌ بن‌ احمد (نويسنده)

    ابن ابی‌داود، عبدالله بن سلیمان (نویسنده) سیف، حسام بن محمد (مصحح)

    زنجانی، سعد بن علی (نویسنده)
    عنوان‌های دیگرالحائیة. شرح ** شرح القصیدة الحائیة لابن أبي داود ** قطعة من قصیدة الإمام سعد بن علي الزنجاني في السنة مع شرحها للناظم
    ناشردار طيبه
    مکان نشرسوریه - دمشق
    سال نشر1428ق - 2007م
    چاپ1
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    الأصول المجردة علی ترتيب القصيدة المجودة؛ شرح القصيدة الحائية لابن أبي‌داود، اثر ابن بنا، ابوعلى‌ حسن‌ بن‌ احمد بن‌ عبدالله‌ بن‌ بناء بغدادی‌ حنبلى‌ (396-471ق)، شرحی است بر «القصيدة الحائية» ابن ابى‌داوود، ابوبکر عبدالله بن سلیمان ازدى سجستانى (230-316ق) که همراه با قطعه‌ای از قصیده سعد بن علی زنجانی (380-471ق) و شرح آن، منتشر شده است.

    «قصیده حائیه» سجستانی، قصیده‌ای است یگانه، دست‌نخورده، ریشه‌دار، گوهری یک‌دانه و...، که مسائلی مهم و قابل توجه از عقیده اهل حدیث و اثر را در خود جای داده و در خلال مضامین و موضوعات آن، از مسالک و شیوه‌های مختلف اهل هوی و هوس و بدعت‌های شوم و خطرناک، پرهیز داده شده است. به دلیل اهمیت و ارزش والای این قصیده، علمای بسیاری به شرح و توضیح ابیات، واژگان و موضوعات آن پرداخته‌اند که اثر حاضر، از جمله آنها می‌باشد[۱].

    در مقدمه‌ای که محقق به ابتدای کتاب افزوده، ضمن تعریف این قصیده، ابتدا به شرح حال سجستانی و ابن بنا پرداخته شده و سپس، توضیحاتی پیرامون قصیده و شرح آن، در اختیار خواننده قرار گرفته است[۲].

    عدد ابیات این قصیده، سی‌وسه بیت است[۳] و روش شرح آن، به این صورت است که ابتدا به راویان و اسناد آن اشاره شده و در ادامه، بیت یا ابیاتی از قصیده انتخاب شده و سپس، با کمک گرفتن از آیات و روایات، به شرح و توضیح آن، پرداخته شده است. این قصیده، با ابیات زیر آغاز شده است:

    تمسك بحبل الله و اتبع الهدیو لا تك بدعيا لعلك تفلح
    و دن بكتاب الله و السنن التيأتت عن رسول‌الله تنجو و تربح

    شارح در شرح این ابیات، آنها را تشویق و دعوتی بر تمسک به قرآن کریم و تبعیت از آن و دوری از هوی و هوس و بدعت و نیز اتخاذ سنت نبوی(ص) و پیروی از اوامر خداوند و پیامبر(ص) دانسته و به آیاتی در این زمینه، اشاره کرده است[۴].

    در انتهای کتاب، ابیات و قسمت‌هایی از قصیده رائیه سعد بن علی زنجانی نیز شرح شده است. این قصیده که در بیان قواعد اهل سنت می‌باشد، دارای سی‌وشش بیت بوده که برخی از ابیات آن، به‌صورت گزینشی، توسط ناظم، شرح داده شده است. در این قصیده که با مطلع زیر آغاز گردیده، از آیات و روایات نیز کمک گرفته شده است:

    تدبر كلام الله و اعتمد الخبرو دع عنك رأيا لا يلائمه أثر[۵]

    پانویس

    1. ر.ک: مقدمه، ص5
    2. ر.ک: همان، ص5-27
    3. ر.ک: همان، ص20
    4. ر.ک: متن کتاب، ص33
    5. ر.ک: همان، ص111

    منابع مقاله

    مقدمه و متن کتاب.


    وابسته‌ها