الأدیان الکبری قبل الإسلام، المسیحیة - الیهودیة - الأدیان الهندیة

    از ویکی‌نور
    الأدیان الکبری قبل الإسلام، المسیحیة - الیهودیة - الأدیان الهندیة
    الأدیان الکبری قبل الإسلام، المسیحیة - الیهودیة - الأدیان الهندیة
    پدیدآوراناسماعیل، حاتم (نويسنده)
    ناشرأمجاد للطباعة و النشر و التوزيع
    مکان نشرلبنان - بیروت
    سال نشر1430ق - 2009م
    چاپ1
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    /الف5الف4 80/2 BL
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    الأديان الكبری قبل الإسلام: المسيحية – اليهودية - الأديان الهندية، اثر حاتم اسماعیل، تحقیق و مطالعه‌ای است در معرفی ادیان بزرگ پیش از اسلام: مسیحیت، یهودیت و ادیان هندی.

    کتاب با مقدماتی تمهیدی در تعریف دین و فطرت، انسان و توحید، اختلاف در ادیان و دین حق، آغاز و مطالب در سه قسم سامان‌دهی و هر قسم، به یکی از ادیان مسحیت، یهودیت و ادیان هندی، اختصاص یافته است.

    این کتاب، تلاشی است برای آشنایی با ادیان بزرگ و اصلی دنیا که دارای اهمیت بوده و بیش از سایر ادیان، گسترش یافته‌اند. خواننده با مطالعه کتاب، درخواهد یافت که نویسنده، در آن به بررسی اسلام و بحث پیرامون اصول، مبانی و مبادی آن، نپرداخته و فقط سایر ادیان، شامل مسیحیت، یهودیت و ادیان هند را مورد بررسی قرار داده است[۱].

    نویسنده، مطالب مربوط به ادیان را همان‌ گونه که در بین نویسندگان، مرسوم و معمول است، بر اساس توالی تاریخی آنها، ترتیب نداده است، بلکه آنها را بر اساس اهمیت در سطح نظری و گسترش آنها در سطح میدانی، مرتب کرده است؛ بنابراین مباحث از مطالعه دین مسحیت، به دلیل گسترش و وجود نهضت تبلیغی و دعوت مردم به گرویدن به این دین آغاز گردیده و سپس، به دلیل اهمیت تاریخی دین یهود، به مطالعه و بررسی این دین، پرداخته شده است. اما در مورد ادیان هندی، این ادیان، به‌ترتیبی تنظیم شده است که با توالی تاریخی، همخوانی دارد؛ زیرا بودیسم، یک حرکت اصلاحی در هندوئیسم بوده و بدون این، امکان درک آن وجود ندارد و با توجه به دوری مباحث آن از ذهن خواننده مسلمان و صعوبت درک مطالب آن، لازم دانسته شده تا منشأ، یعنی هندوئیسم، به‌عنوان مقدمه ضروری برای درک بودیسم، معرفی و شناسایی شود[۲].

    نکته قابل تأمل پیرامون مطالب کتاب، آن است که نویسنده به مباحث مربوط به مسیحیت و یهودیت، به دلیل آسمانی بودن این دو دین و میزان تعامل و تماس آنها با دین اسلام در بسیاری از موارد، با نگاهی انتقادی نگریسته است. اما در مواجه با دین بودیسم و هندوئیسم، به دلیل عدم برخورداری این دو دین از ویژگی‌های مذکور، چنین برخورد و نگاهی را نداشته و به‌صورت مختصر و خلاصه‌تر به آن دو پرداخته شده است[۳].

    پانویس

    1. ر.ک: مقدمه، ص6
    2. ر.ک: همان، ص6-7
    3. ر.ک: همان، ص7

    منابع مقاله

    مقدمه کتاب.


    وابسته‌ها