احکام حق‌الناس

    از ویکی‌نور
    (تغییرمسیر از احکام حق الناس)
    احکام حق‌الناس
    احکام حق‌الناس
    پدیدآوراناکبری، محمود (نويسنده)
    ناشرفتیان
    مکان نشرایران - قم
    سال نشر1391ش
    چاپ5
    شابک978-600-90813-1-8
    موضوعاخلاق اجتماعی - جنبه‌های مذهبی - اسلام - اخلاق اسلامی - حقوق مدنی (فقه)
    زبانفارسی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    الف۷الف۳ 230/*1 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    احکام حق الناس اثر محمود اکبری (متولد 1337ش)، کتابی است در اشاره به جایگاه و اهمیت حق الناس و بیان احکام، موارد و موضوعات آن.

    اقامه قسط و عدل و برقراری عدالت اجتماعی و ادای حق الناس، یکی از عمده‌ترین اهداف بعثت پیامبران است که از لابلای آیات قرآن استفاده می‌شود و این نشان می‌دهد که ادای حق الناس، یکی از اساسی‌ترین اهداف ادیان آسمانی است. نویسنده معتقد است که بعد از وظایف الهی، وظیفه ادای حقوق مردم، از همه مهمتر و بلکه از جهاتی، بر آن نیز ترجیح داده شده است. وی بر این باور است که کسی نمی‌تواند ادعای مسلمانی کند در حالی که حقوق مردم بر پشت او سنگینی می‌کند و کسی نمی‌تواند از حسن عافیت و نجات در روز معاد برخوردار گردد در حالی که هنگام چشم فروبستن از دنیا، حقوق مردم بر گردن او باشد[۱].

    این کتاب، مجموعه‌ای از موضوعات گوناگون حق‌ الناس است که به‌صورت کوتاه، در پنج فصل زیر، مطرح شده است:

    در فصل اول، به منظور بیان کلیات، ابتدا به ذکر اهمیت حق‌ الناس و اهمیت ادای آن پرداخته شده و سپس، ضمن بیان حکم حق الناس قبل از بلوغ، به روش‌های آشنا کردن فرزندان با آن، اشاره شده است[۲]. در فصل دوم، به مبحث امور مالی پرداخته شده و به این نکته اشاره گردیده است که همواره مالکیت افراد بر کالاها به رسمیت شناخته می‌شود و هیچ‌کس مجاز نیست به اموال و املاک افراد، تجاوز کند و حتی اگر برخی اشیاء، دارای ارزش مالی هم نباشند، اما تعدی به آنها ممنوع است[۳].

    در فصل سوم، آسیب‌های جسمی و جانی، مانند مزاحمت‌های صوتی، زیست‌محیطی، زدن دیگران، ریختن چیزهای لغزنده در محل عبور دیگران، بیماری مسری، بیدار کردن، آزار، سقط جنین و... مورد بحث و بررسی قرار گرفته است[۴].

    در فصل چهارم، از مسائل عرضی و آبرویی، مانند مسخره کردن، نسبت ناروا، تهمت، غیبت، افشای راز، افشاگری و... سخن به میان آمده[۵] و آخرین فصل، به مبحث مسائل حقوقی، اختصاص یافته است که از جمله آنهاست: حق مؤمن، حق والدین، صله رحم و...[۶].

    پانویس

    1. ر.ک: پیشگفتار، ص11- 12
    2. متن کتاب، ص15- 18
    3. همان، ص24
    4. همان، ص81- 88
    5. همان، ص91- 103
    6. همان، ص107- 140

    منابع مقاله

    مقدمه و متن کتاب.


    وابسته‌ها