ابن الأنباري أبوبکر محمد بن‌ القا‌سم‌ المتوفی‌ سنه‌ 328ھ

    از ویکی‌نور
    ابن الأنباري أبوبکر محمد بن‌ القا‌سم‌ المتوفی‌ سنه‌ 328ھ
    ابن الأنباري أبوبکر محمد بن‌ القا‌سم‌ المتوفی‌ سنه‌ 328ھ
    پدیدآورانضامن، حاتم صالح (نويسنده) ابن انباری، محمد بن قاسم (نویسنده)
    عنوان‌های دیگرسیرته‌ و مؤلفا‌ته‌، مع‌ ملحق‌ فیه‌: ۱) مجلس‌ من‌ أما‌لیة‌ ۲) شرح‌ خطبة‌ عا‌یشة‌ أم‌ المؤمنین‌ في‌ أبیها‌ ۳) مسأ‌لة من‌ التعجب‌
    ناشردار البشائر
    مکان نشرسوریه - دمشق
    سال نشر1425ق - 2004م
    چاپ1
    موضوعادبیات عربی - قرن۴ ق
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    PJA ۳۶۴۱/الف۲،م۳
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    إبن الأنباري أبوبکر محمد بن القاسم المتوفی سنة 328ق سيرته ومؤلفاته اثر حاتم صالح ضامن، پیرامون شخصیت و زندگانی ابوبكر محمد بن قاسم انبارى (271- 328ق)، نحوى، لغت‌شناس، مفسر و عالم به علم قرائات.

    اثر حاضر، کتابی است در معرفی یکی از ائمه و علمای برجسته در لغت عرب، نحو، تفسیر، حدیث و ادبیات که در این علوم، تأثیر بسزایی از خود برجای گذاشته و تلاش‌های ستودنی فراوانی داشته است. تأثیر وی در این زمینه‌ها، بارز و برجسته بوده و توانایی‌ها و نبوغ ذاتی و قدرت حافظه او، باعث شد تا درباره هرآنچه در آن زمان ذهن علما را به خود مشغول می‌کرد، بنویسد. وی در زمینه‌های مختلفی همچون لغت، نحو، علوم قرآنی، حدیث، غریب اللغة، انساب، خط، هجاء، دارای تألیف یا تألیفاتی است و این امر گواه بر درایت و گستردگی دانش و فرهنگ او در عصری است که مملو از علما و نویسندگان بزرگ بسیاری بوده و رقابتی بین آنها وجود داشت که به شکوفایی نهضت علمی و ادبی منجر شد که ثمرات پرباری را به بار آورد[۱].

    نویسنده معتقد است ارادت ابن انباری به فرهنگ عربی، صرفا ناشی از غیرت شدید او در حفظ زبان قرآن کریم و مقابله با دشمنان و دفاع از آن، به دور از تعصبات است. نویسنده بر این امر تأکید دارد که تاریخ عرب، مملو از افتخارات و پر از دانشورانی در هر شاخه‌ای از دانش است و ما نیز در هر زمینه‌ای، نیازمند مطالعه زندگی این بزرگان هستیم که مشعل تمدن را به دوش کشیده و افق‌های علم را دنبال کرده و در میراث بشریت، به بیشترین میزان، مشارکت داشته‌اند[۲].

    وی مطالب کتاب را پس از مقدمه کوتاهی در اشاره به موضوع آن، در دو قسم زیر، تنظیم نموده است:

    1. شرح حال ابن انباری و بحث پیرامون تربیت، خصوصیات، اساتید و شیوخ، شاگردان و جنبه‌های فرهنگی زندگی وی و رابطه او با علما و بزرگان عصر خویش.
    2. معرفی آثار و تألیفات او و بحث درباره کتاب‌های چاپ شده و آثار خطی ومفقوده ونیزمعرفی کتبی که به اشتباه به اونسبت داده شده است[۳].

    در انتهای کتاب، سه اثر ابن انباری تحت عنوان«مجلس من أماليه»،«شرح خطبة عائشة أم المؤمنين في أبيها» ومسأله من التعجب به صورت ملحقات، آورده شده است[۴].

    پانویس

    1. مقدمه،ص5
    2. همان،ص6
    3. همان
    4. متن کتاب،ص83-116

    منابع مقاله

    مقدمه و متن کتاب.


    وابسته‌ها