أنوار الفقاهة في أحكام العترة الطاهرة: كتاب التجارة، المكاسب المحرمة

    از ویکی‌نور
    أنوار الفقاهة في أحکام العترة الطاهرة: کتاب التجارة، المکاسب المحرمة
    أنوار الفقاهة في أحكام العترة الطاهرة: كتاب التجارة، المكاسب المحرمة
    پدیدآورانمکارم شیرازی، ناصر (نویسنده)
    عنوان‌های دیگرکتاب التجاره، المکاسب المحرمه
    ناشرمدرسة الإمام علي بن أبي‌طالب علیه‌السلام
    مکان نشرقم - ایران
    سال نشر1426 ق
    چاپ1
    شابک964-8139-31-8
    موضوعفقه جعفری - قرن 14

    معاملات (فقه)

    کسب و کار حرام
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    ‏BP‎‏ ‎‏183‎‏/‎‏5‎‏ ‎‏/‎‏م‎‏7‎‏الف‎‏8‎‏ ‎‏1385
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    أنوار الفقاهة في أحكام العترة الطاهرة: کتاب التجارة، المكاسب المحرمة تأليف آیت‌الله ناصر مكارم شيرازى، درباره فقه معاملات در قسم مكاسب محرمه شامل سلسله دروس خارج فقه ايشان كه به همت شاگردان تدوین شده است.

    فهرست مباحث در پایان کتاب و ذكر منابع روايى و فقهى در پاورقى به چاپ آمده است.

    انگیزه تأليف

    هدف، تبيين مباحث فقه معاملات به گونه‌اى مفصل و با توجه به نيازمندى‌هاى زمان حاضر است.

    ساختار

    کتاب به روش فقه استدلالى و با استفاده از منابع عقلى و نقلى فقه تدوین و از گفتار فقهاى بزرگ شيعه و استدلال فقهى آنان نيز استفاده شده است.

    گزارش محتوا

    بررسى معناى مكاسب محرمه و معناى حرمت در مكاسب و كسب و سپس اقسام مكاسب محرمه و احكام هر یک از آنها به تفصيل بيان گرديده است.

    نگارنده ابتدا به حرمت كسب و خريد و فروش نجاسات پرداخته و اقسام اعيان نجس مانند عذره حيوان و انسان، خون، مردار، منى، سگ، خوك و شراب و موارد جواز و عدم جواز كسب با اعيان (اشياء) نجس و فروعات فقهى مرتبط با آن، حكم خريد و فروش آنها را بيان مى‌كند.

    وى مدعى مى‌شود اعيان نجس اگر منفعت عقلايى داشته باشند خريد و فروش آنها مانعى ندارد. در همین راستا به حرمت خريد و فروش شيره انگور جوشيده، ظروف طلايى و نقره‌اى، مجسمه، ابزار و آلات لهو و لعب كه با آن كارهاى حرام انجام مى‌شود، خريد و فروش اشيايى كه جز برای حرام نمى‌توان از آنها استفاده كرد، خريد و فروش اشيايى كه منفعت عقلايى ندارند، انجام برخى از اعمال حرام كه با انجام آن اجرت اخذ مى‌شود، تدليس ماشطه و تزيين كردن زن‌هاى زشت، رشوه، تنجيم، سحر و جادو، خريد و فروش كتب ضلال، اجرت گرفتن قاضى بخاطر قضاوت، شعبده‌بازى، غش در معامله، غنا (موسيقى حرام) و قمار اشاره كرده و آنها را جزء مكاسب محرمه دانسته و در برخى از موارد مانند غنا استثناهایى نيز قرار داده است. در ادامه مباحث، به حرمت غيبت و موارد استثناى آن، خريد و فروش آلات قمار، حرمت دروغ، جواز توريه، حرمت كهانت، حرمت لهو و لعب، حرمت يارى كردن ظالمان، حرمت سخن‌چينى، نوحه باطل كردن، حرمت هجو مؤمن و آزار و اذيت او و بحث ولايت فقيه مى‌پردازد.

    در بخش ديگر، نگارنده به برخى از افعال حرام كه از راه آن درآمدهایى كسب مى‌شود اشاره كرده و برخى از شغل‌ها و حرفه‌هاى حرام و همچنين حكم گرفتن اجرت بر برخى از كارها مانند اذان گفتن، ياد دادن قرآن، ارتزاق از بيت‌المال، اجرت گرفتن بر فتوى، اجرت گرفتن برای امامت جماعت و جمعه، اجرت گرفتن برای ياد دادن واجبات دينى و حكم اجرت گرفتن بر عبادات استيجارى را بيان مى‌كند. در خاتمه مباحثى درباره بيع مصحف (قرآن) از شخص مؤمن و كافر، حكم علم داشتن به وجود مال حرام در اموال خود به صورت اجمالى و تفصيلى و مخلوط شدن مال حرام با حلال، صلاحيت دولت اسلامى در مصرف زكات و ماليات، چگونگى تأمین منابع مالى حكومت اسلامى، موارد مصرف ماليات، حكم مالياتى و زمین‌هایى كه به عنوان انفال در اختيار دولت اسلامى است، بيان شده و احكام فقهى آنها به صورت مبسوط بررسى گرديده است.

    وابسته‌ها