أضواء علی الطرق الصوفية في القارة الأفريقية

    از ویکی‌نور
    أضواء علی الطرق الصوفية في القارة الأفريقية
    أضواء علی الطرق الصوفية في القارة الأفريقية
    پدیدآورانابراهیم، عبدالله عبدالرزاق (نویسنده)
    ناشرمکتبة مدبولي
    مکان نشرمصر - قاهره
    سال نشر1410ق.
    چاپچاپ یکم
    موضوعآفریقا - تاریخ

    تصوف - تاریخ

    تصوف - فرقه‎‌ها
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    ‏/الف2الف6 / 3 DT

    أضواء علی الطرق الصوفية في القارة الأفريقية، اثر عبدالله عبدالرزاق ابراهیم، کتابی است که در آن، به مطالعه و بررسی عمومی و کلی رشد اندیشه صوفیانه در آفریقا و نظرات گوناگونی که درباره تصوف و صوفیه مطرح گردیده، پرداخته شده است.

    نویسنده در این کتاب، به تحقیق و پژوهش پیرامون تصوف و عقاید و افکار اقطاب آن و همچنین مهم‌ترین فرق صوفیه که در قاره آفریقا گسترش یافته و زعما و رهبران این فرق، پرداخته است. این فرقه‌ها، بسیار متنوع و گسترده بوده و دارای آراء و عقاید متعدد بوده‌اند، به‌گونه‌ای که حصر و برشمردن تمامی آنها، امکان‌پذیر نیست؛ ازاین‌رو نویسنده در این کتاب، فقط به معرفی مهم‌ترین این فرق پرداخته و آنها را مورد بحث و بررسی قرار داده است[۱].

    مذاهب و فرق صوفیانه‌ای که در کتاب، مورد بحث و بررسی قرار گرفته است، عبارتند از: قادریه، تیجانیه، سنوسیه، مریدیه، حمالیه و یعقوبیه، فاضلیه و عینیه، شاذلیه، مجذوبیه، سمانیه، راشدیه و میرغنیه در سودان[۲].

    از جمله ویژگی‌های کتاب، استفاده نویسنده از منابع فراوان و متنوع، اعم از کتب و مقالات عربی و غیر عربی می‌باشد که از جمله آنها، عبارتند از: «التصوف و الثورة الروحية» ابوالعلاء عفیفی، «الدرة الفاخرة في كشف علوم الآخرة» ابوحامد غزالی، «كتاب اللمع» ابوالنصر سراج، «تلبيس إبليس» ابن جوزی، «المقدمة» ابن خلدون، «المهدي و المهدوية» احمد امین، «التصوف الإسلامي» احمد توفیق عباد، «جناية المنتسب العاني في ما نسبه بالكذب للشيخ التيجاني» احمد سیکریج، «الأنوار القدسية» احمد شریف و «الحركة السنوسية» احمد صدقی دجانی[۳].

    پانویس

    1. ر.ک: مقدمه، ص3
    2. ر.ک: همان، ص1
    3. ر.ک: متن کتاب، ص171- 172

    منابع مقاله

    مقدمه و متن کتاب.


    وابسته‌ها