ذوب النضار في شرح الثار

    از ویکی‌نور
    (تغییرمسیر از أخذ الثّار)
    ذوب النضار في شرح الثار
    ذوب النضار في شرح الثار
    پدیدآورانابن‌ نما، جعفر بن محمد (نویسنده)
    عنوان‌های دیگرأخذ الثّار، شرح الثّار المشتمل على أحوال المختار
    ناشرجماعة المدرسين في الحوزة العلمیة بقم، مؤسسة النشر الإسلامي
    مکان نشرقم - ایران
    سال نشر1416 ق
    چاپ1
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    ذوب النُّضار في شرح الثّار اثر شيخ جعفر بن محمد بن جعفر بن هبةالله معروف به ابن نما حلى (از اعلام قرن هفتم هجرى) است كه با تحقيق فارس حسّون كريم منتشر شده است.

    از اين كتاب، با نام‌هاى «أخذ الثّار» و «شرح الثّار المشتمل على أحوال المختار» نيز ياد شده است.[۱].

    انگیزه تألیف

    نویسنده پس از نوشتن كتاب، مقتلى با نام مثير الأحزان و منير سبل الأشجان، اثر حاضر را به درخواست برخى از دوستان خويش تدوين نموده است.[۲].

    ساختار

    كتاب با دو مقدمه از محقق و نویسنده آغاز و مطالب در چهار بخش (مرتبه) تنظيم شده است.

    نویسنده در ابتدا، به ذكر نسب مختار ثقفى و برخى از اخبار و روايات در مورد وى پرداخته و سپس ديگر مباحث را تا شهادت مختار بيان كرده است.

    از جمله اقداماتى كه محقق در مورد كتاب انجام داده، عبارت است از: استخراج روايات از مصادر و منابع معتبر و قابل وثوق، تشريح و تبيين لغوى و موجز برخى از لغات وارده در متن و ذكر زندگى‌نامه برخى از اعلامى كه در متن آمده در پاورقى‌هاى كتاب.[۳]

    گزارش محتوا

    در مقدمه محقق ابتدا به صورت مجمل و مختصر، به نقش مختار ثقفى در تزلزل و انقراض دولت بنى اميه و سپس به روايات و اخبار به شهادت امام حسين(ع) از جانب ملائكه، پيامبر(ص)، اميرالمؤمنين(ع)، امام حسن(ع) و خود آن حضرت اشاره شده و در پايان، زندگى‌نامه مختصرى از نویسنده، ارائه گرديده است.[۴].

    در مقدمه نویسنده، پس از ذكر انگيزه تأليف، اطلاعاتى درباره كتاب ارائه شده است.[۵].

    در بخش اول، به ذكر نسب مختار ثقفى و برخى از اخبار و روايات در مورد وى پرداخته شده است. مختار فرزند ابوعبيد بن مسعود بن عمير ثقفى و به گفته مرزبانى، ابن عمير بن عقدة بن عنزة بوده و كنيه‌اش، ابواسحاق بود و مادرش، دومة بنت وهب بن عمر بن معتّب نام داشت[۶].

    نویسنده پس از ذكر نسب وى، به روايتى از اصبغ بن نباته اشاره كرده كه در آن، اميرالمؤمنين(ع) مختار را بر روى زانوان خود نشانده و در حالى كه دست بر سرش مى‌كشيد، وى را «كيّس» خطاب كرده است.[۷].

    در روايت ديگرى كه از امام باقر(ع) پيرامون وى نقل شده، آن حضرت ديگران را از سبّ مختار نهى كرده و از خوبى‌هاى وى ياد كرده است؛ از جمله: انتقام كشيدن از ظالمين و قاتلين اهل‌بيت(ع) و يارى ايشان در روزگار سختى[۸].

    از جمله ديگر افرادى كه از ايشان، پيرامون شخصيت و اقدامات مختار، روايت، خبر يا شعرى در اين فصل نقل شده است، عبارتند از: ابوحمزه ثمالى، عمر فرزند حضرت على(ع)، ميثم تمار، ابن العرق، عبدالله بن زبير، مدائنى، عمر بن سعد و يحيى بن ابى‌عيسى[۹].

    در بخش دوم، به ذكر چگونگى خروج و قيام سليمان بن صرد خزاعى و به شهادت رسيدن او و يارانش و روابط ميان او و مختار، اختصاص يافته است.[۱۰].

    حميد بن مسلم، عبدالله بن عوف ازدى، مرزبانى در كتاب «الشعراء»، از جمله كسانى هستند هستند كه در اين بخش، روايت يا واقعه‌اى، از ايشان پيرامون مختار و مسائل مربوط به وى نقل شده است.[۱۱].

    در بخش سوم، واقعه خروج مختار و اقدامات وى، كه والبى، وحيد بن مسلم و نعمان بن ابى الجعد از ابن مطيع نقل كرده‌اند ذكر شده است. ابن مطيع ساعات اوليه قيام را اينگونه تشريح نموده كه قبل از طلوع فجر بود كه به همراه مختار قيام را آغاز نموديم در حالى كه وى، سوره «النازعات» و «عبس» را قرائت مى‌نمود و گروهى كه مقابل ما قرار داشت، عبارت بودند از شبث بن ربعى با سه هزار سرباز، راشد بن إياس با چهار هزار سرباز، حجار بن أبجر عجلى با سه هزار سرباز و عبدالرحمان بن سويد با سه هزار سرباز». در ادامه اين بخش، به نحوه پيروزى قيام و اقوال مختلف پيرامون نحوه قصاص قاتلين كربلا اشاره شده است.[۱۲].

    آخرين بخش كتاب به چگونگى جنگ با عمر بن سعد و عبيدالله بن زياد و شكست خوردن و كشته شدن آنها اختصاص يافته است. پس از آن به چگونگى به شهادت رسيدن مختار اشاره شده است.[۱۳].

    وضعيت كتاب

    در انتهاى كتاب علاوه بر فهرست موضوعات فهارس فنى در انتهاى كتاب آمده است كه عبارتند از: آيات قرآنى؛ احاديث و آثار؛ روات و اعلام؛ اعلام؛ ابيات شعرى؛ اماكن و بقاع؛ فرق، طوايف و جماعات؛ ارقام و اعداد و سال‌هاى مذكور در متن به همراه فهرست مصادر و منابع مورد استفاده محقق.

    در پاورقى‌ها علاوه بر ذكر منابع، برخى از كلمات و عبارات متن توضيح داده شده است.


    پانويس

    1. مقدمه محقق، ص42
    2. مقدمه مؤلف، ص50
    3. مقدمه محقق، ص43
    4. مقدمه محقق، ص7
    5. مقدمه مؤلف، ص49-58
    6. متن كتاب، ص59
    7. همان، ص61
    8. همان، ص62
    9. همان، ص 63-81
    10. همان، ص82
    11. همان، ص 83-103
    12. همان، ص 105-125
    13. همان، ص126-148

    منابع مقاله

    مقدمه و متن كتاب.


    وابسته‌ها