أخبار الوافدين من الرجال من أهل البصرة و الكوفة علی معاوية بن أبي‌سفيان

    از ویکی‌نور
    أخبار الوافدين من الرجال من أهل البصرة و الکوفة علی معاویة بن أبيسفيان
    أخبار الوافدين من الرجال من أهل البصرة و الكوفة علی معاوية بن أبي‌سفيان
    پدیدآورانشهابی، سکینه (محقق) ضبی، عباس بن بکار (نویسنده)
    ناشرمؤسسة الرسالة
    مکان نشربیروت - لبنان
    سال نشر1403 ق یا 1983 م
    چاپ1
    موضوعمعاویه بن ابی‌سفیان، خلیفه اموی، 20 قبل از هجرت - 60ق.
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    ‏DS‎‏ ‎‏238‎‏ ‎‏/‎‏م‎‏62‎‏الف‎‏2*
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    اخبار الوافدين من الرجال من اهل البصرة و الكوفة على معاویة اثر عباس بن بكار ضبى (129-222ق)، و با تحقيق سكينه شهابى بيان اخبار مردانى از كوفه و بصره است كه بر معاویه وارد شده و اخبارى را ذكر نموده‌اند. کتاب به زبان عربى و در قرن سوم هجرى تألیف شده است.

    ساختار

    کتاب، در یک جلد تنظيم شده و مشتمل بر یک مقدمه از محقق «سكينه شهابى» و متن است. متن کتاب بسيار مختصر مى‌باشد و مؤلف در برخى موارد از اشعار عربى استفاده كرده است.

    گزارش محتوا

    محقق در مقدمه، به شرح و توضيح كامل در مورد کتاب، موضوع آن، مؤلف و نسخه‌هاى خطى پرداخته است. وى مقايسه‌اى بين اثر حاضر با کتاب «الوافدات من النساء من اهل البصرة و الكوفة على معاویة» كه اثر مؤلف است نيز انجام داده است.[۱] محقق، پيرامون اخبار کتاب، چنين بيان نموده است: «برخى از اخبار بيان شده، در تاريخ عربى وجود ندارد و برخى از آن‌ها با حقايق تاريخى تنافى دارد و برخى از اخبار ذكر شده صحيح مى‌باشد».[۲] اخبار بيان شده در کتاب، دو بخش مى‌باشند: رواياتى كه مؤلف بيان نموده و اخبارى كه حافظ بن عساكر نقل كرده است.[۳] متن کتاب، پيرامون اخبار تعدادى از رجال كوفه و بصره در حضور معاویه است، كه بسيار خلاصه ذكر شده است. اولین فردى كه خبر وى ذكر شده، حسن بن حسین عاصم است كه پيرامون مجلسى از مجالس معاویه با بزرگان كوفه مى‌باشد.[۴] در این روايت بيان شده كه وقتى شخصى در حضور معاویه از او تعريف و تمجيد نموده و او را كاتب وحى و هم‌رديف رسول خدا(ص) معرفى كرد، معاویه او را تكذيب كرده و گفت كه حضرت على(ع) از من عادل‌تر است و شروع به تعريف از حضرت نمود.[۵] در قسمتى از این روايت، در مورد ورود «حجر بن عدى» بر معاویة ابى‌سفيان، مطالبى بيان شده كه محقق آن را با مطالب و حقايق تاريخى در تنافى دانسته است.[۶] از جمله اخبارى كه در کتاب بيان شده از «خالد بن معمر سدوسى» است. این روايت در مورد زمان پس از شهادت حضرت على(ع) است و موضوع آن اراده و عزم معاویه برای بيعت گرفتن از مردم برای يزيد مى‌باشد.[۷] روايات پایانى کتاب، از «ابوالطفيل عامر بن واثله كنانى» است كه پيرامون صحبت نمودن وى با معاویه در مورد عثمان و قاتل او مى‌باشد.[۸]

    وضعيت کتاب

    کتاب فاقد فهرست مطالب و موضوعات مى‌باشد. محقق، منابع و توضيحات را در پاورقى ذكر نموده است.

    پانویس

    منابع مقاله

    مقدمه و متن کتاب؛

    وابسته‌ها