آشنایی با علوم اسلامی (جلد چهارم: حکمت عملی)

    از ویکی‌نور
    آشنایی با علوم اسلامی (جلد چهارم: حکمت عملی)
    آشنایی با علوم اسلامی (جلد چهارم: حکمت عملی)
    پدیدآورانمطهری، مرتضی (نویسنده)
    ناشرانتشارات صدرا
    مکان نشرتهران - قم
    سال نشر1361
    چاپاول
    کد کنگره

    آشنایی با علوم اسلامی (جلد چهارم: حکمت عملی) اثر آیت‌الله مرتضی مطهری؛ اثر مزبور در کتاب «آشنایی با علوم اسلامی (جلد اول، دوم، سوم، چهارم)» و در کتاب «آشنایی با علوم اسلامی (جلد اول و دوم و سوم)» و نیز در «آشنایی با علوم اسلامی: جلد دوم: کلام عرفان، حکمت عملی» -240ص.، - آمده است. کتاب اخیر با نام «کلیات علوم اسلامی: جلد دوم: کلام، عرفان، حکمت عملی» نیز به چاپ رسیده است.

    این کتاب تقریرات درسی استاد برای دانشجویان دانشکده الهیات و معارف اسلامی دانشگاه تهران بوده و مشتمل بر هشت درس است.

    در درس اول و دوم تحت عنوان «حکمت عملی» به تعریف حکمت نظری و حکمت عملی پرداخته شده و حکمت نظری به الهیات، ریاضیات و طبیعیات و حکمت عملی به اخلاق، تدبیر منزل و سیاست جامعه تقسیم‌بندی می‌شود.

    درس سوم به «علم اخلاق» اختصاص دارد. در این مبحث، ضمن تشریح مفهوم فعل اخلاقی، معیار درستی و نادرستی در اخلاق تبیین می‌گردد.

    نویسنده در درس چهارم به تشریح «نظریه افلاطون» در باب اخلاق می‌پردازد و بیان می‌کند که افلاطون، بحث خود را از عدالت اجتماعی آغاز و به عدالت اخلاق و فردی منتهی کرده است.

    در درس پنجم «نظریه ارسطو» در باب اخلاق یعنی نظریه سعادت، مبتی بر این که «انسان طالب سعادت است نه خوبی» و به بیان دیگر «خوبی همان سعادت است»، بررسی و ارزیابی می‌شود. به دنبال آن، نظریه کلبیون و نظریه شکاکان در این زمینه تشریح می‌گردد.

    در درس ششم و هفتم نیز به بیان «نظریه اپیکوریان» و «نظریه رواقیان» درباره حکمت عملی پرداخته شده است.

    در درس هشتم که تحت عنوان «نظریات جدید» می‌باشد به بیان نظریه کانت - معروف‌ترین نظریه اخلاقی جدید - پرداخته و تأکید می‌شود که «نظریه کانت تا حد زیادی دقیق است» سپس در ادامه چهار مورد از نواقص نظریه کانت، یادآوری می‌گردد.[۱]


    پانويس

    1. باقرزاده‌ی ارجمندی، میراحمد، ص47-48


    منابع مقاله

    باقرزاده ارجمندی، میراحمد، کتاب‌شناسی توصیفی استاد مرتضی مطهری، مؤسسه تحقیقاتی علوم اسلامی – انسانی دانشگاه تبریز (سه علامه تبریزی)، تبریز، چاپ اول، بهار1381ش

    وابسته‌ها