پیامبر آریایی: ریشه‌های ایرانی در کیش‌های جهانی

پیامبر آریایی: ریشه‌های ایرانی در کیش‌های جهانی، تألیف امید عطایی‌فرد، دین و فرهنگ مردمان ایران باستان، به‌ویژه باورهای زرتشتیان را بررسی کرده است.

پیامبر آریایی: ریشه‌های ایرانی در کیش‌های جهانی
پرونده:NURپیامبر آریایی: ریشه‌های ایرانی در کیش‌های جهانیJ1.jpg
پدیدآورانعطایی فرد، امید (مؤلف)
ناشرعطایی
مکان نشرایران - تهران
سال نشر1382
چاپیکم
زبانفارسی
تعداد جلد1
کد کنگره
BL‌ 1555/‎‌ع‎‌6‎‌پ‎‌9

نویسنده با روش تحلیلی و با استناد به منابع زرتشتی و آثار محققان، کتار را در یگ پیشگفتار، پانزده بخش و پیوشت نگاشته است. پیشگفتار دربردارنده مطالبی از مؤلف درباره اوستاشناسی و نیز یادبودی از پژوهشگران غربی و ایرانی است که در دین و فرهنگ زرتشتی کار کرده‌اند. در نخستین بخش، به معرفی بخش‌های اوستا به‌ویژه گاهان پرداخته شده است. بخش‌های دوم تا چهارم، گفت‌وگوهای زرتشت با اهوره‌مزدا در موضوع‌های گوناگون، و سیمای زرتشت را در اوستا و از منظر محققان کنونی بررسی می‌کنند. بخش پنجم، کیش‌های کهن ایران باستان و رسوم آنها را از نظر می‌گذراند. نویسنده در بخش‌های ششم و هفتم، تأثیر دین زرتشت و آیین‌های باستانی ایران را بر یهودیت و مسیحیت و در بخش هشتم، پیوند دین مزدایی را با آیین ودایی مورد توجه قرار می‌دهد. بخش نهم تا یازدهم، مقابله و تأثیر فرهنگ ایرانی را بر مصر، چین و یونان باستان می‌نمایاند.

بخش‌های دوازدهم تا چهاردهم به بررسی چهره واقعی زرتشت و جستاری در یکی دانستن او با برخی پیامبران عبرانی، از جمله حضرت ابراهیم(ع) اختصاص یافته است. آخرین بخش کتاب نیز مکاشفات زرتشت پیامبر و وقایع مربوط به ظهور منجی‌های آخرالزمان را از نظر می‌گذراند. در پیوست، نگرش و نقدی بر شاهنامه فردوسی و فلسفه تاریخ ایران نوشته مرتضی ثابتی‌فر، حکمت خسروانی اثر هاشم رضی و همچنین نوشتاری درباره جایگاه هخامنشیان در خدای‌نامه آمده است[۱].

پانویس

  1. شرفایی، محسن؛ اکبری چناری، علی، ص60-61

منابع مقاله

شرفایی، محسن؛ اکبری چناری، علی، کتاب‌شناسی توصیفی ادیان (دفتر چهارم: ادیان ایران باستان)، مشهد، بنیاد پژوهش‌های اسلامی، چاپ اول، 1396.

وابسته‌ها