نرم‌افزار دانشنامه حج (لبیک 1): تفاوت میان نسخه‌ها

بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۱۷: خط ۱۷:
}}
}}


==آغاز سخن==
وَ أَذِّنْ فِي النَّاسِ بِالْحَجِّ يَأْتُوكَ رِجالاً وَ عَلى‏ كُلِّ ضامِرٍ يَأْتينَ مِنْ كُلِّ فَجٍّ عَميقٍ   
و مردم را دعوت عمومى به حج كن؛ تا پياده و سواره بر مركب‌هاى لاغر از هر راه دورى به سوى تو بيايند...
و آنگاه كه ابراهيم نداى حج سرداد                 
عالميان شرق و غرب جهان‏
حتى آنانى كه در اصلاب پدران و ارحام مادران بودند
بانگ دعوت او را به گوش جان شنيدند
پس هر كه به زبان دل تلبيه گفت‏
به تشرف بيت عتيق نايل خواهد آمد.
لَبَّيْك‏
اللَّهُمَّ لَبَّيْك‏
لَبَّيْك لا شَريْكَ لَكَ لَبَّيْك‏   
حج، ميثاقى ميان بنده و پروردگار است‏ و از بزرگ‏ترين فريضه‏هاى الهى است كه در آن، هر دو جنبه فردى و اجتماعى، به شكلى نمايان، گنجانيده شده است.
حج، تجلّى و تكرار همه صحنه‏هاى عشق‏آفرين زندگى يك انسان و يك جامعه متكامل در دنياست. حج، كانون معارف الهى است كه بايد از آن، محتواى سياست اسلام را در تمام زواياى زندگى جستجو نمود.
در جنبه فردى حج، هدف، تزكيه و رسيدن به صفا و نورانيت و پيراستگى از زخارف بى‏ارزش مادّى و فراغت با خويشتنِ معنوى و انس با خداى متعال و ذكر و تضرّع و توسّل به حضرت حق است تا آدمى به عبوديت- كه صراط مستقيم الهى به سوى كمال است- راه يابد و در آن، گام بر دارد. در اين بخش، تنوّع فرصت‏ها و آزمون‏ها به حدّى است كه هر گاه كسى با توجّه به آداب و فرائض حج، از آنها عبور كند، بى‏گمان، دستاوردى گران‏بها خواهد داشت:
فرصت احرام و تلبيه، فرصت طواف و نماز، فرصت سعى و هَروَله، فرصت وقوف در عرفات و مشعر و مِنا، فرصت رمى و قربانى، و فرصت ذكر اللَّه كه فضاى سرشار از روح و حيات را در همه اين مراحل، گسترده است.
مجموعه اين فرصت‏ها مى‏تواند دوره كوتاهى از رياضت شرعى و خودسازى براى هر فرد باشد و مبدأ يك تحوّل عميق در اخلاق و سلوك فردى زائر خانه خدا گردد.
اين بخش از فلسفه حج، همواره مورد توجّه عموم مسلمانان به‌ويژه اهل مراقبت بوده و هست؛ ليكن مسئله مهمی كه غالباً مورد توجّه نيست، اين است كه اهداف فردى، بخشى از فلسفه حج‏اند و بهره‏بردارى از ذخاير عظيم اين فريضه الهى، فراتر از جنبه فردى است، و آثار و بركاتى كه اين همايش عظيم مى‏تواند براى عموم مسلمانان، بلكه براى همه مردم جهان داشته باشد، بسى مهم‏تر و باارزش‏تر از بركات فردى آن است.
نكته قابل تأمّل، اين است كه قرآن كريم در تبيين فلسفه حج، عمدتاً بر اهداف اجتماعى حج و آثار و بركاتى كه براى همه مردم دارد، تأكيد نموده است.
از نظر قرآن كريم، حكمت بناى كعبه و فلسفه حج، قيام براى تأمين منافع مردم است (جَعَلَ اللَّهُ الْکَعْبَةَ الْبَيْتَ الْحَرَامَ قِيَاماً لِلنَّاسِ) ، يعنى: حج، يك حركت جمعى براى حل معضلات و تأمين نيازها و رشد و توسعه جامعه بشر است.
از نظر قرآن، مسلمانان در همايش عظيم حج بايد شاهد منافع خود باشند:
(لِيَشْهَدُوا مَنَافِعَ لَهُمْ)  ، كه به گفته امام صادق(ع)، هم منافع دنيايى و هم منافع آخرتى را شامل مى‏شود .
منافع امّت اسلام انواع و مراتبى دارد: منافع فرهنگى، منافع سياسی و منافع اقتصادى، كه (لِيَشْهَدُوا مَنَافِعَ لَهُمْ)، شامل همه انواع منافع و مراتب آن است.
کلام رهبر معظّم انقلاب اسلامى، آية اللَّه خامنه‏اى حفظه‌اللَّه در‌باره منافع اجتماعى حج نیز این است:
در جنبه اجتماعى، حج در ميان همه فرائض اسلامى، بى‏همتاست؛ زيرا مظهرى از قدرت و عزّت و اتّحاد امّت اسلامى است. هيچ فريضه ديگرى، بدين‌سان، به آحاد مسلمان در باره مسائل امّت اسلامى و جهان اسلام درس و عبرت نمى‏آموزد و آنان را در روحيّه و واقعيت، به قدرت و عزّت و وحدت، نزديك نمى‏كند.
تعطيل اين بخش از حج، بستن سرچشمه‏اى از خيرات به روى مسلمين است كه از هيچ ره‏گذر ديگرى نمى‏توانند بِدان دست يابند.
بارى! همان‌طور كه احياگر حجّ ابراهيمى- محمّدى، امام خمينی(ره) فرموده است:
حج، به سانِ قرآن است كه همه از آن بهره‏مند مى‏شوند؛ ولى انديشمندان و غوّاصان و دردآشنايان امّت اسلامى، اگر دل به درياى معارف آن بزنند و از نزديك شدن و فرو رفتن در احكام و سياست‏هاى اجتماعى آن نترسند، از صدف اين دريا، گوهرهاى هدايت و رشد و حكمت و آزادگى را بيشتر صيد خواهند نمود و از زلال حكمت و معرفت آن تا ابد، سيراب خواهند گشت.
ولى چه بايد كرد و اين غم بزرگ را به كجا بايد برد كه حج، به‌سان قرآن، مهجور گرديده است و به همان اندازه كه آن كتاب زندگى و كمال و جمال، در حجاب‏هاى خودساخته ما پنهان شده است و اين گنجينه اسرار آفرينش، در دل خرمن‏ها خاكِ كج‏فكرى‏هاى ما دفن شده و اين زبان انس و هدايت و زندگى و فلسفه زندگى‏ساز او، به زبان وحشت و مرگ و قبر تنزّل كرده است، حج نيز به همان سرنوشت گرفتار گشته است؛ سرنوشتى كه ميليون‏ها مسلمان، هر سال به مكّه مى‏روند و پا جاى پاى «پيامبر» و «ابراهيم» و «اسماعيل» و «هاجر» مى‏گذارند؛ ولى هيچ كس نيست كه از خود بپرسد:
ابراهيم و محمّد علیهماالسلام كه بودند و چه كردند؟ هدفشان چه بود؟ از ما چه خواستند؟
خلاصه، همه مسلمانان بايد در تجديد حيات حج و قرآن كريم و باز گرداندن اين دو به صحنه‏هاى زندگى‏شان كوشش كنند ....
روزى كه حج، جايگاه واقعى خود را در جهان اسلام پيدا كند و مسلمانان جهان بتوانند اين فريضه بزرگ الهى را آگاهانه و آن‌گونه كه شايسته است، انجام دهند، آن روز، بى‏ترديد، اسلام، همه سنگرهاى كليدى جهان را فتح خواهد كرد و بر جهان حكومت خواهد نمود. به اميد آن روز!
==تعريف (موضوع نرم‌افزار)==
نرم‌افزار چندرسانه‌ای دانشنامه حج (لبّيک 1)، جامع‌ترين نرم‌افزار در حوزه حج و زيارت است که با شیوه‌ای نو طراحی شده و دربردارنده مجموعه کاملی از اطلاعات مرتبط با حج، با توجه به نيازهای مخاطبين می‌باشد.
نرم‌افزار چندرسانه‌ای دانشنامه حج (لبّيک 1)، جامع‌ترين نرم‌افزار در حوزه حج و زيارت است که با شیوه‌ای نو طراحی شده و دربردارنده مجموعه کاملی از اطلاعات مرتبط با حج، با توجه به نيازهای مخاطبين می‌باشد.


۵۳٬۳۲۷

ویرایش