مولانا و نمایش

مولانا و نمایش تألیف فاطمه احمدی، این کتاب در سه فصل، ابتدا تمام داستان‌های مثنوی را از نظر ساختار و محتوا دسته‌بندی کرده و عناصر و جنبه‌های گوناگون داستان‌های دفتر اول مثنوی را از لحاظ نمایشی به طور مبسوط بررسی نموده است.

مولانا و نمایش
مولانا و نمایش
پدیدآوراناحمدی، فاطمه (نویسنده)
ناشرانتشارات هزارۀ ققنوس
مکان نشرتهران
سال نشر1387
چاپاول
موضوعمولوی، جلال‌ الدین‌ محمد بن‌ محمد، ۶-۶۰۴,مولوی،جلال‌ الدین‌ محمدبن‌ محمد، ۶۷۲-۶۰۴ق‌.مثنوی-- نقد و تفسیر,شعرفا‌رسی‌-- قرن‌۷ق‌.-- تا‌ریخ‌ و نقد,نقد ادبی‌
کد کنگره
‏PIR۵۳۰۱/م۳۵الف۸

در فصل اول، پس از نگاه اجمالی به شرح زندگانی مولانا، همۀ داستان‌های مثنوی را به قرار ذیل دسته‌بندی کرده است: داستان‌های تمثیلی، داستان‌های انبیا، داستان‌های بزرگان، حکایات امثال، سؤال و جواب، داستان‌های تفاسیر، قصه‌های نوادر، داستان‌های طنز، داستان‌های تعلیمی.

در ضمن از هر کدام نمونه‌ها و مثال‌هایی ذکر کرده است. در فصل دوم، داستان‌های دفتر اول مثنوی را برای زمینه‌سازی بحث فصل بعدی به اختصار شرح و توضیح داده است. فصل سوم که مقصود اصلی نگارنده است، به بررسی جنبه‌های نمایشی حکایات دفتر اول اختصاص دارد و در آن جنبه‌های نمایشی زمان، مکان، گفتار و زبان؛ شخصیت، طرح و توطئه را در داستان‌های شاه و کنیزک، شیر و نخجیران، طوطی و بازرگان، پیر چنگی به صورت تحلیلی و تطبیقی بررسی کرده است. در پایان فهرست منابع و معنی لغات دشوار ذکر شده است.[۱]


پانويس

  1. ر.ک: عالمی، محمدعلم، ص247


منابع مقاله

عالمی، محمدعَلَم، کتاب‌شناسی توصیفی مولانا (شامل جدیدترین تحقیقات و قدیمی‌ترین کتاب‌های مولوی پژوهی)، قم، انتشارات دانشگاه قم، 1392ش.

وابسته‌ها