مناهج الطالبين و مسالك الصادقين

منهاج الطالبين و مسالك الصادقين، تألیف سید محمد بخاری، از آثار دایرةالمعارفی تصوف است که بین سال‌های 695ق تا 728ق، به نگارش درآمده و به اهتمام نجیب مایل هروی به چاپ رسیده است.

مناهج الطالبين و مسالک الصادقين
مناهج الطالبين و مسالك الصادقين
پدیدآورانبخاری، محمد (نویسنده) مایل هروی، نجیب (مصحح)
ناشرمولی
مکان نشرایران - تهران
سال نشر1405ق. = 1364ش.
چاپچاپ یکم
زبانفارسی
تعداد جلد1
کد کنگره
‏ب?م? / 283/2 BP
نورلایبمطالعه و دانلود pdf

یکی از دقایقی که در بیشترین آثار صوفیه، مطرح است، مطالبی است عصری که نویسنده به‌مناسباتی، پاره‌ای از مشهودات خود را یاد کرده است؛ به‌‌‎طوری‌که آن دقایق را نمی‌توان در دیگر آثار بازمانده آن دوره، جستجو کرد. از جمله ویژگی‌های کتاب حاضر، آن است که نکته‌های عصری در زمینه آداب صوفیه و پسندهای آنان در آن کم نیست. افزون بر این، مطالبی اجتماعی نیز در این کتاب آمده که قابل توجه است و ازآنجاکه مؤلف در کوهستانات کردستان اقامت داشته و طالبان و مریدان وی نیز در آنجا کم نبوده‌اند و بر اثر ماندگاری و آمدوشدی که به آن منطقه داشته، مسایلی در میان مردم آنجا رایج و شایع دیده که با اعتقاد او و نیز عقاید اسلامی کافه مسلمانان تعارض داشته، ازاین‌رو به نقد و بررسی آنها پرداخته و در مرتفع کردن آن، مردم آن نواحی را تنبیه کرده است[۱].

یکی از اموری که باعث اهمیت کتاب می‌شود، توجه به این نکته می‌باشد که از مباحث پراهمیتی که در تاریخ تصوف اسلامی تاکنون جدی گرفته نشده، تقابل و تشاکل و ضدیت و موافقت تصوف است در دوران‌های عدیده تاریخ با سیاست. در این زمینه، خاورشناسانی چونان زاخودر، پطروشفکی و...، تأملاتی بسیار ناقص و گذرا بر تقابل تصوف و سیاست داشته‌اند، لکن نه برونیان و نه درونیان، به این امر آن‌چنان‌که سزاوا است و درخورد آن، نپرداخته‌اند. این در حالی است که نویسنده اثر حاضر، از دیرباز بر تصوف، از این نظرگاه نگریسته و بیش از هشتادواندی مکتوب از مشایخ صوفیه فراهم آورده است که به سلاطین عصر خویش نوشته و در آن نامه‌ها، راه عدل را از ظلم باز نموده‌اند و آیین کشورداری را با قوانین اسلامی و انسانی آن، به آنان بازگفته‌اند[۲].

از مطالب کتاب، چنین برمی‌آید که نویسنده نیز با دربار و حکام، مخالف بوده و از تقرب به حاکمان و سلاطین، دوری می‌کرده است[۳].

پانویس

  1. ر.ک: مقدمه مصحح، ص20- 21
  2. ر.ک: همان، ص21
  3. ر.ک: همان، ص25

منابع مقاله

مقدمه مصحح.

وابسته‌ها