مطهری، مرتضی: تفاوت میان نسخه‌ها

۲۲۱ بایت اضافه‌شده ،  ‏۱۱ سپتامبر ۲۰۱۶
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۱: خط ۱:
# مورد فهرست شماره‌ای
<div class='wikiInfo'>
<div class='wikiInfo'>
[[پرونده:NUR00989.jpg|بندانگشتی|مطهری، مرتضی]]
[[پرونده:NUR00989.jpg|بندانگشتی|مطهری، مرتضی]]
خط ۵۵: خط ۵۶:
در سال 1348 به‌خاطر صدور اعلامیه‌اى با امضاى ایشان و حضرت علامه [[طباطبایی، محمدحسین|طباطبائى]] و آیت‌الله حاج سید ابوالفضل مجتهد زنجانى مبنى بر جمع‌آورى اعانه براى کمک به آوارگان فلسطینى و اعلام آن طى یک سخنرانى در حسینیه ارشاد، دستگیر شد و مدتى در سلول انفرادى به سر برد. از سال 1349 تا 1351 برنامه‌هاى تبلیغى مسجد الجواد را به عهده داشت و غالبا خود سخنران اصلى بود، تااینکه آن مسجد و به دنبال آن حسینیه ارشاد تعطیل گردید و بار دیگر استاد مطهرى دستگیر و مدتى در بازداشت قرار گرفت. پس از آن استاد شهید سخنرانى‌هاى خود را در مسجد جاوید و مسجد ارک و غیره ایراد مى‌کرد. بعد از مدتى مسجد جاوید نیز تعطیل گردید. در حدود سال 1353 ممنوع المنبر گردید و این ممنوعیت تا پیروزى انقلاب اسلامى ادامه داشت.
در سال 1348 به‌خاطر صدور اعلامیه‌اى با امضاى ایشان و حضرت علامه [[طباطبایی، محمدحسین|طباطبائى]] و آیت‌الله حاج سید ابوالفضل مجتهد زنجانى مبنى بر جمع‌آورى اعانه براى کمک به آوارگان فلسطینى و اعلام آن طى یک سخنرانى در حسینیه ارشاد، دستگیر شد و مدتى در سلول انفرادى به سر برد. از سال 1349 تا 1351 برنامه‌هاى تبلیغى مسجد الجواد را به عهده داشت و غالبا خود سخنران اصلى بود، تااینکه آن مسجد و به دنبال آن حسینیه ارشاد تعطیل گردید و بار دیگر استاد مطهرى دستگیر و مدتى در بازداشت قرار گرفت. پس از آن استاد شهید سخنرانى‌هاى خود را در مسجد جاوید و مسجد ارک و غیره ایراد مى‌کرد. بعد از مدتى مسجد جاوید نیز تعطیل گردید. در حدود سال 1353 ممنوع المنبر گردید و این ممنوعیت تا پیروزى انقلاب اسلامى ادامه داشت.


==خدمات فرهنگی==
==فعالیت فرهنگی و سیاسی==


از مهم‌ترین خدمات استاد مطهرى در طول حیات پربرکتش ارائه ایدئولوژى اصیل اسلامى از طریق درس و سخنرانى و تألیف کتاب بود. این امر خصوصا در سال‌هاى 1351 تا 1357 به‌خاطر افزایش تبلیغات گروه‌هاى چپ و پدید آمدن گروه‌هاى مسلمان چپ‌زده و ظهور پدیده التقاط به اوج خود رسید. پس از حضرت امام، استاد مطهرى اولین شخصیتى بود که به خطر سران سازمان موسوم به «مجاهدین خلق ایران» پى برد و دیگران را از همکارى با این سازمان بازمى‌داشت و حتى تغییر ایدئولوژى آنها را پیش‌بینى نمود. در این سال‌ها استاد شهید به توصیه امام خمینى(ره) مبنى بر تدریس در حوزه علمیه قم، هفته‌اى دو روز به قم عزیمت کرده و درس‌هاى مهمى در آن حوزه القا نمود و هم‌زمان در تهران نیز جلسات مختلفى براى اساتید دانشگاه در منزل خود برگزار کرد. در سال 1355 به دنبال اعتراض به یک استاد کمونیست دانشکده الهیات! به‌خاطر القاى تعالیم مارکسیستى در سر کلاس، اجباراً زودتر از موعد مقرر بازنشسته شد. همچنین در این سال‌ها استاد شهید با همکارى تنى چند از شخصیت‌هاى روحانى، «جامعه روحانیت مبارز تهران» را بنیان گذاشت؛ بدان امید که روحانیت شهرستان‌ها نیز به‌تدریج چنین سازمانى پیدا کند.
از مهم‌ترین خدمات استاد مطهرى در طول حیات پربرکتش ارائه ایدئولوژى اصیل اسلامى از طریق درس و سخنرانى و تألیف کتاب بود. این امر خصوصا در سال‌هاى 1351 تا 1357 به‌خاطر افزایش تبلیغات گروه‌هاى چپ و پدید آمدن گروه‌هاى مسلمان چپ‌زده و ظهور پدیده التقاط به اوج خود رسید. پس از حضرت امام، استاد مطهرى اولین شخصیتى بود که به خطر سران سازمان موسوم به «مجاهدین خلق ایران» پى برد و دیگران را از همکارى با این سازمان بازمى‌داشت و حتى تغییر ایدئولوژى آنها را پیش‌بینى نمود. در این سال‌ها استاد شهید به توصیه امام [[خمینی، سید روح‌الله|خمینى(ره)]] مبنى بر تدریس در حوزه علمیه قم، هفته‌اى دو روز به قم عزیمت کرده و درس‌هاى مهمى در آن حوزه القا نمود و هم‌زمان در تهران نیز جلسات مختلفى براى اساتید دانشگاه در منزل خود برگزار کرد. در سال 1355 به دنبال اعتراض به یک استاد کمونیست دانشکده الهیات! به‌خاطر القاى تعالیم مارکسیستى در سر کلاس، اجباراً زودتر از موعد مقرر بازنشسته شد. همچنین در این سال‌ها استاد شهید با همکارى تنى چند از شخصیت‌هاى روحانى، «جامعه روحانیت مبارز تهران» را بنیان گذاشت؛ بدان امید که روحانیت شهرستان‌ها نیز به‌تدریج چنین سازمانى پیدا کند.


گرچه ارتباط استاد مطهرى با امام خمینى پس از تبعید ایشان از ایران به‌وسیله نامه و غیره استمرار داشته است، ولى در سال 1355 موفق گردید مسافرتى به نجف اشرف نموده و ضمن دیدار با امام خمینى درباره مسائل مهم نهضت و حوزه‌هاى علمیه با ایشان مشورت نماید. پس از وفات سید مصطفى خمینى، فرزند ارشد امام خمینى و آغاز دوره جدید نهضت اسلامى، استاد مطهرى به‌طور فعال‌ترى در خدمت نهضت قرار گرفت و در تمام مراحل آن نقشى اساسى ایفا نمود.
گرچه ارتباط استاد مطهرى با امام [[خمینی، سید روح‌الله|خمینى]] پس از تبعید ایشان از ایران به‌وسیله نامه و غیره استمرار داشته است، ولى در سال 1355 موفق گردید مسافرتى به نجف اشرف نموده و ضمن دیدار با امام [[خمینی، سید روح‌الله|خمینى]] درباره مسائل مهم نهضت و حوزه‌هاى علمیه با ایشان مشورت نماید. پس از وفات [[خمینی، مصطفی|سید مصطفى خمینى]]، فرزند ارشد امام [[خمینی، سید روح‌الله|خمینى]] و آغاز دوره جدید نهضت اسلامى، استاد مطهرى به‌طور فعال‌ترى در خدمت نهضت قرار گرفت و در تمام مراحل آن نقشى اساسى ایفا نمود.


در دوران اقامت حضرت امام در پاریس، سفرى به آنجا نموده و در مورد مسائل مهم انقلاب با ایشان گفتگو کرد و در همین سفر، امام خمینى ایشان را مسئول تشکیل شوراى انقلاب اسلامى نمود. هنگام بازگشت امام خمینى به ایران مسئولیت کمیته استقبال از امام را شخصا به عهده گرفت و تا پیروزى انقلاب اسلامى همواره در کنار رهبر انقلاب و مشاورى دلسوز و مورد اعتماد براى ایشان بود.
در دوران اقامت حضرت امام در پاریس، سفرى به آنجا نموده و در مورد مسائل مهم انقلاب با ایشان گفتگو کرد و در همین سفر، امام [[خمینی، سید روح‌الله|خمینى]] ایشان را مسئول تشکیل شوراى انقلاب اسلامى نمود. هنگام بازگشت امام [[خمینی، سید روح‌الله|خمینى]] به ایران مسئولیت کمیته استقبال از امام را شخصا به عهده گرفت و تا پیروزى انقلاب اسلامى همواره در کنار رهبر انقلاب و مشاورى دلسوز و مورد اعتماد براى ایشان بود.


استاد مطهرى تنها هشتاد روز پس از انقلاب اسلامى در قید حیات بود، تا اینکه در سه‌شنبه یازدهم اردیبهشت ماه سال 1358 درحالى‌که از یکى از جلسات فکرى - سیاسى بیرون مى‌آمد، با گلوله گروه نادان و جنایت‌کار فرقان که به مغزش اصابت نمود، در تاریکى شب به شهادت رسید و امام و امت اسلام درحالى‌که امیدها به آن بزرگ‌مرد بسته بودند، در ماتمى عظیم فرو رفتند.
==شهادت==
 
استاد مطهرى تنها هشتاد روز پس از انقلاب اسلامى در قید حیات بود، تااینکه در سه‌شنبه یازدهم اردیبهشت‌ماه سال 1358 درحالى‌که از یکى از جلسات فکرى - سیاسى بیرون مى‌آمد، با گلوله گروه نادان و جنایت‌کار فرقان که به مغزش اصابت نمود، در تاریکى شب به شهادت رسید و امام و امت اسلام درحالى‌که امیدها به آن بزرگ‌مرد بسته بودند، در ماتمى عظیم فرورفتند.


== آثار ==
== آثار ==




1. آزادى معنوى؛
# آزادى معنوى؛
 
# آشنایى با قرآن؛
2. آشنایى با قرآن؛
# آیند انقلاب اسلامى ایران؛
 
# آیین جام؛
3. آیند انقلاب اسلامى ایران؛
# احیاى تفکر اسلامى؛
 
# اخلاق جنسى در اسلام و جهان غرب؛
4. آیین جام؛
# اسلام و نیازهاى زمان؛
 
# امامت و رهبرى؛
5. احیاى تفکر اسلامى؛
# امدادهاى غیبى در زندگى بشر؛
 
# انسان و سرنوشت؛
6. اخلاق جنسى در اسلام و جهان غرب؛
# انسان کامل؛
 
# بررسى اجمالى نهضت‌هاى اسلامى در صد ساله اخیر؛
7. اسلام و نیازهاى زمان؛
# بیست گفتار؛
 
# پاسخ‌هاى استاد به نقدهایى بر کتاب مسئله حجاب؛
8. امامت و رهبرى؛
# پانزده گفتار؛
 
# پنج مقاله؛
9. امدادهاى غیبى در زندگى بشر؛
# پیامبر امى؛
 
# تعلیم و تربیت در اسلام؛
10. انسان و سرنوشت؛
# توحید؛
 
# جاذبه و دافعه على(ع)؛
11. انسان کامل؛
# جهاد؛
 
# حج؛
12. بررسى اجمالى نهضت‌هاى اسلامى در صد ساله اخیر؛
# حماسه حسینى؛
 
# حکمت‌ها و اندرزها؛
13. بیست گفتار؛
# خاتمیت؛
 
# ختم نبوت؛
14. پاسخ‌هاى استاد به نقدهایى بر کتاب مسئله حجاب؛
# خدمات متقابل اسلام و ایران؛
 
# داستان راستان؛
15. پانزده گفتار؛
# درس‌هاى اسفار؛
 
# ده گفتار؛
16. پنج مقاله؛
# زن و مسائل قضایى و سیاسى؛
 
# سیرى در سیره ائمه اطهار؛
17. پیامبر امى؛
# سیرى در سیره نبوى؛
 
# سیرى در نهج البلاغة؛
18. تعلیم و تربیت در اسلام؛
# شرح منظومه؛
 
# شش مقاله؛
19. توحید؛
# عدل الهى؛
 
# عرفان حافظ؛
20. جاذبه و دافعه على(ع)؛
# علل گرایش به مادیگرى؛
 
# فطرت؛
21. جهاد؛
# فلسف اخلاق؛
 
# فلسف تاریخ؛
22. حج؛
# قیام و انقلاب مهدى از دیدگاه فلسف تاریخ؛
 
# گفتگوى چهارجانبه؛
23. حماسه حسینى؛
# گفتارهایى در اخلاق اسلامى؛
 
# مسئله حجاب؛
24. حکمت‌ها و اندرزها؛
# مسئله ربا و بانک به ضمیمه مسئله بیمه؛
 
# مسئله شناخت؛
25. خاتمیت؛
# معاد؛
 
# مقالات فلسفى؛
26. ختم نبوت؛
# مقدمه‌اى بر جهان‌بینى اسلامى؛
 
# نامه تاریخى استاد مطهرى به امام خمینى؛
27. خدمات متقابل اسلام و ایران؛
# نبرد حق و باطل (به ضمیمه تکامل اجتماعى انسان در تاریخ)؛
 
# نبوت؛
28. داستان راستان؛
# نظام حقوق زن در اسلام؛
 
# نظرى به نظام اقتصادى اسلام؛
29. درس‌هاى اسفار؛
# نقدى بر مارکسیسم؛
 
# هدف زندگى؛
30. ده گفتار؛
# ولاءها و ولایت‌ها؛
 
31. زن و مسائل قضایى و سیاسى؛
 
32. سیرى در سیره ائمه اطهار؛
 
33. سیرى در سیره نبوى؛
 
34. سیرى در نهج البلاغة؛
 
35. شرح منظومه؛
 
36. شش مقاله؛
 
37. عدل الهى؛
 
38. عرفان حافظ؛
 
39. علل گرایش به مادیگرى؛
 
40. فطرت؛
 
41. فلسف اخلاق؛
 
42. فلسف تاریخ؛
 
43. قیام و انقلاب مهدى از دیدگاه فلسف تاریخ؛
 
44. گفتگوى چهارجانبه؛
 
45. گفتارهایى در اخلاق اسلامى؛
 
46. مسئله حجاب؛
 
47. مسئله ربا و بانک به ضمیمه مسئله بیمه؛
 
48. مسئله شناخت؛
 
49. معاد؛
 
50. مقالات فلسفى؛
 
51. مقدمه‌اى بر جهان‌بینى اسلامى؛
 
52. نامه تاریخى استاد مطهرى به امام خمینى؛
 
53. نبرد حق و باطل (به ضمیمه تکامل اجتماعى انسان در تاریخ)؛
 
54. نبوت؛
 
55. نظام حقوق زن در اسلام؛
 
56. نظرى به نظام اقتصادى اسلام؛
 
57. نقدى بر مارکسیسم؛
 
58. هدف زندگى؛
 
59. ولاءها و ولایت‌ها؛
 
و...
و...
 
مورد فهرست شماره‌ای
== منابع مقاله ==
== منابع مقاله ==


۱۱۱

ویرایش