قوانين حکم الإشراق إلی کافة الصوفية بجميع الآفاق

    از ویکی‌نور
    (تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
    قوانين حکم الإشراق إلی کافة الصوفية بجميع الأفاق
    قوانين حکم الإشراق إلی کافة الصوفية بجميع الآفاق
    پدیدآورانشاذلي، محمد بن احمد (نویسنده) مزیدی، احمد فرید (مصحح)
    ناشردار الکتب العلمية
    مکان نشرلبنان - بيروت
    سال نشر1428ق.
    چاپچاپ يکم
    موضوعاخلاق عرفاني - متون قدیمی تا قرن 14

    اندرزنامه‌ها

    عرفان - متون قدیمی تا قرن 14

    شاذليه
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    ‏‎‏/‎‏ش‎‏2‎‏ق‎‏9 / 289 BP

    قوانين حکم الإشراق إلی کافة الصوفية بجميع الآفاق تألیف محمد بن احمد تونسی شاذلی مالکی معروف به ابن زغدان (متوفی 881 ق)، در تبیین قوانین و احکام تصوف برای پیروان این طریقت به رشته تحریر درآمده است. احمد فرید مزیدی تحقیق کتاب را به عهده داشته است.

    کتاب با مقدمه محقق، در شیوه تحقیق اثر و شرح‌حال نویسنده آغازشده است. متن اثر مشتمل بر مقدمه نویسنده و چهارده قانون در طریقت تصوف است. ازجمله این قوانین است: قانون تأیید مقامات توحید، قانون توبه، قانون اخلاص، قانون صدق، قانون مراقبه، قانون محبت و مانند آن[۱]‏.

    نویسنده پس از اتمام قوانین چهارده‌گانه، تحت عنوان «الکتاب الجامع لانواع الحکم» مباحث و دستورات عرفانی را به نثر و نظم بیان کرده است؛ ازجمله اینکه علامت عبد ذلیل در مقابل مولایش آن است که با اشک چشمان و خشیت آشکار، راغب و طالب رضای اوست[۲]‏.

    پس‌ازآن با عنوان «خاتمه الوصیة»، اشارات و توصیه‌های عرفانی و اخلاقی نموده که تقوا اساس است؛ شیرین‌سخن کن و نیکو عمل کن؛ به سالمند تواضع و به کودک محبت کن؛ با فقرا مصاحبت و از امراء پرهیز کن؛ با جماعت باش؛ قناعت‌پیشه و به رازق اعتماد کن.[۳]

    کتاب با «تضرع المناجاة» به پایان آمده و در قالب مناجات با پروردگار مباحث عمیق عرفانی را به ذهن و قلب خواننده القا کرده است: «الهی انت الاول قبل کل اول و الآخر بعد کل آخر و...».[۴]‏.

    پانویس

    1. ر.ک: متن کتاب، ص 38-13
    2. ر.ک: همان، ص 109
    3. ر.ک: همان، ص 161
    4. ر.ک: همان، ص 164

    منابع مقاله

    متن کتاب.

    وابسته‌ها