فتاوى نور على الدرب

فتاوی نورعلي الدرب، اثر عبدالعزیز بن عبدالله بن باز (1420-1330ق)، عالم معاصر حنفی است که در چهار جلد با بیش از 2200 فتوا به پرسش‌هایی در انواع مباحث اعتقادی و فقهی پاسخ داده است. «عبدالله بن محمد طیار» و «محمد بن موسی بن عبدالله موسی»، پژوهش این اثر را انجام داده‌اند.

فتاوى نور على الدرب
فتاوى نور على الدرب
پدیدآورانابن‌باز، عبدالعزیز بن عبدالله (نويسنده)

طی‍ار، ع‍ب‍دال‍ل‍ه‌ (گردآورنده)

موسی، محمد بن موسی (گردآورنده)
سال نشر13ش
چاپ1
زبانعربی
تعداد جلد4
کد کنگره
/الف۲ف۲ 179/8 BP
نورلایبمطالعه و دانلود pdf

جلد نخست، بیشتر به بحث‌های کلامی (كتاب العقيدة) می‌پردازد و پاسخ‌هایی را به این موضوعات در بر دارد: «آگاهی از ادیان دیگر، مذاهب و نحله‌های اسلامی، ایمان و اسلام، ربوبیت الهی، شهادتین، نام‌ها و صفات خداوند، فرشتگان، جنیان، رسولان، روز رستاخیز، قضا و قدر، کفر و تکفیر، توسل، دوستی و بیزاری جستن از کافران». همچنین در این جلد به پرسش‌هایی در باره سِحر، کهانت، ستاره‌شناسی، طاغوت و شرک، سوگند، زیارت قبور، تصویرگری، بدعت و... پاسخ داده شده است. مباحث جلد نخست با «کتاب علم» ادامه یافته، پرسش‌هایی را درباره فضیلت دانش، آداب مفتی و مستفتی، پیروی از کتاب و سنت و تغییر مذهب، گزینش کتاب مفید و پرهیز از کتب ضاله، دانش‌آموزی زنان، مهاجرت علمی و انواع حکم پوشش می‌دهد. کتاب تفسیر، پایان‌بخش این جلد است که در آن 26 آیه بررسی شده و آغاز آن با «آیة الکرسی» است و با «في جيیدِهَا حَبلٌ مِن مَسَدٍ» پایان می‌یابد. جلد دوم با مباحث طهارت آغاز شده و تا نیمه جلد چهارم که به باب دیات می‌رسد، به مسئله‌هایی در بیشتر ابواب مهم فقهی پاسخ می‌دهد.

پرسش‌ها در پایان جلد چهارم، از ابواب مرسوم فقهی بیرون می‌رود و به مباحثی چون «دعوت به پذیرش دین، پزشکی و زیباسازی چهره، نگهداری پرندگان و حیوانات، نیکی به پدر و مادر، مهربانی به فرزند و سرپرستی یتیمان، پوشاک، دعا و ذکر و درود به پیامبر(ص)، نکته‌هایی باریک (رقائق)، زنان پیامبر، واژه‌های مشهور، آداب اسلامی، خواب و رؤیا، شکیبایی، نیکی به همسایه، بازگشت از گناه، غیبت، دروغ و فریب در معامله (غش) و گواهی خلاف دادن، رشوه، غنا و موسیقی می‌پردازد. پرسش‌هایی در احکام فقهی زنان پایان‌بخش این اثر است. فهرست مطالب این چهار جلد فقط در پایان جلد چهارم درج شده است[۱]. ‏محققان، مطالب کتاب را به منابعشان در پاورقی‌ها ارجاع داده‌اند[۲]‏.

پانویس

  1. ر.ک: متن کتاب، ج4، ص2408-2311
  2. ر.ک: همان، ج1، ص14 و 15

منابع مقاله

متن کتاب.


وابسته‌ها