صافی گلپایگانی، لطف‌الله: تفاوت میان نسخه‌ها

بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۶۵: خط ۶۵:
== ویژگی‌هاى ایشان ==
== ویژگی‌هاى ایشان ==


زهد، تقوا، اخلاص، قناعت، توکل، سعه صدر، صراحت لهجه و امر به معروف و نهى از منکر، از ویژگى‌هاى مهم روحى - اخلاقى این فقیه وارسته است.
زهد، تقوا، اخلاص، قناعت، توکل، سعه صدر، صراحت لهجه، عشق به اهل‌بیت(ع) و امر به معروف و نهى از منکر، از ویژگى‌هاى مهم روحى - اخلاقى این فقیه وارسته است.


وجودش، دریاى بى‌کرانه عشق به انوار مقدس ائمه معصومین علیهم‌السّلام است و هر پگاه بعد از نماز، در دعاى عهد، مى‌توان ترنّم تمنّاى دل شیداییش را در نغمه «العجل العجل یا مولاى یا صاحب الزمان» شنید و او را عصرهاى جمعه، میان خیل عاشقان مهدى (عج)، میهمان لحظه‌هاى پر معنویت مسجد جمکران دید.
تدریس، تحقیق و تسلط بر علوم متنوع اسلامى همچون فقه، اصول، کلام، حدیث، رجال و...، تألیف حدود هشتاد اثر ارزشمند و محققانه به زبان‌هاى فارسى و عربى که بعضى از آنها به چند زبان دیگر نیز ترجمه شده، از ویژگى‌هاى علمى ایشان است.


تدریس، تحقیق و تسلط در زمینه علوم متنوع اسلامى همچون فقه، اصول، کلام، حدیث، رجال و ... ، تألیف حدود هشتاد اثر ارزشمند و محققانه به زبان‌هاى فارسى و عربى که بعضى از آنها به چند زبان دیگر نیز ترجمه شده، از ویژگى‌هاى علمى ایشان است.
برخوردارى از چنین موقعیت‌هاى والاى علمى، ایشان را در حوزه علمیه قم، در ردیف ممتازین قرار داد و بزرگانى چون آیات عظام: [[موسوی گلپایگانی، جمال‌الدین احمد|سید جمال‌الدین گلپایگانى]]، [[بروجردی، حسین|بروجردى]]، [[خمینی، سید روح‌الله|امام خمینى]] و [[گلپایگانی، محمدرضا|سید محمدرضا گلپایگانى]] و بعضى دیگر، مقام بلند علمى - معنوى او را ارج نهادند و آیت‌اللّه‌العظمى [[موسوی گلپایگانی، جمال‌الدین احمد|سید جمال‌الدین گلپایگانى]] در حدود 45 سال پیش، اجتهاد متین و اوج مقام فقهى وى را طى مکتوبى مهم، اعلام کرد.


برخوردارى از چنین موقعیت‌هاى والاى علمى، ایشان را در حوزه علمیه قم، در ردیف ممتازین قرار داد و بزرگانى چون آیات عظام: سید جمال‌الدین گلپایگانى، بروجردى، امام خمینى و سید محمد رضا گلپایگانى و بعضى دیگر، مقام بلند علمى - معنوى او را ارج نهادند؛ و آیت‌اللّه العظمى سید جمال‌الدین گلپایگانى در حدود 45 سال پیش، اجتهاد متین و اوج مقام فقهى آیت اللّه العظمى صافى را طى مکتوبى مهم، اعلام کرد.
ایشان، سال‌ها از طرف مرحوم آیت‌اللّه‌العظمى [[بروجردی، حسین|بروجردى]] و پس از ارتحال آن بزرگوار، از معدود کسانى بود که مسئولیت امتحان فضلاى حوزه در سطح عالى و درس خارج را داشته و شمارى از مجتهدان کنونى و مدرسین حوزه علمیه قم، نزد معظم‌له امتحان داده‌اند.


ایشان، سالها از طرف مرحوم آیت اللّه العظمى بروجردى و پس از ارتحال آن بزرگوار، از معدود کسانى بود که مسؤولیت امتحان فضلاى حوزه در سطح عالى و درس خارج را داشته و شمارى از مجتهدان کنونى و مدرسین حوزه علمیه قم، نزد معظم‌له امتحان داده‌اند.
این فقیه گران‌قدر، علاوه بر موارد مذکور، مطالعات گسترده‌اى در زمینه ادبیات و تاریخ اسلام و ایران داشته و ضمن آشنایى با قالب‌هاى گوناگون شعرى، در سرودن شعر نیز مهارت کامل دارند.


این فقیه گرانقدر، علاوه بر موارد مذکور، مطالعات گسترده‌اى در زمینه ادبیات و تاریخ اسلام و ایران داشته و ضمن آشنایى با قالب‌هاى گوناگون شعرى، در سرودن شعر نیز مهارت کامل دارند.
قبل از پیروزى انقلاب اسلامى، حضور در صحنه‌هاى مختلف مبارزه با رژیم ستم‌شاهى باعث حساسیت ساواک، نسبت به این فقیه آگاه گشت و بالاخره به توقیف یکى از کتب ایشان که حاوى مطالبى در نقد فساد رژیم شاه بود، منجر شد. در همین حال نشر بعضى از کتب مهمی که وی در دفاع از تشیع نگاشته بود نیز، در برخی از کشورهاى عربى ممنوع شد و بدین صورت دولت‌مردان این کشورها همسو با برخى مزدوران قلم‌به‌دست استعمار، نتوانستند خشم خود را از نوشته‌هاى آگاهى‌بخش و بیدارکننده‌اش، پنهان نمایند.


قبل از پیروزى انقلاب اسلامى، حضور در صحنه‌هاى مختلف مبارزه با رژیم ستم‌شاهى باعث حساسیت ساواک، نسبت به این فقیه آگاه گشت و بالاخره به توقیف یکى از کتب ایشان که حاوى مطالبى در نقد فساد رژیم شاه بود، منجر شد. در همین حال نشر بعضى کتب مهم حضرت آیت اللّه العظمى صافى که در دفاع از تشیع نگاشته بود نیز، در بعضى از کشورهاى عربى ممنوع شد و بدین صورت دولتمردان این کشورها همسو با برخى مزدوران قلم بدست استعمار، نتوانستند خشم خود را از نوشته‌هاى آگاهى بخش و بیدار کننده‌اش، پنهان نمایند.
با پیروزى انقلاب اسلامى ایران، ایشان در سال 1358ش، به‌عنوان عضو مجلس خبرگان اوّل، انتخاب و در سال 1359ش، از سوى حضرت [[خمینی، سید روح‌الله|امام خمینى(قدس سره)]] به عضویت شوراى نگهبان منصوب شد و هشت سال به‌عنوان دبیر شوراى نگهبان، منشأ خدمات ارزنده‌اى به نظام مقدس و مردم عزیز گشت و در پاسدارى از حریم اسلام و قرآن، لحظه‌اى تردید به خود راه نداد.


با پیروزى انقلاب اسلامى ایران، ایشان در سال 1358 ه‍.ش، به عنوان عضو مجلس خبرگان اوّل، انتخاب و در سال 1359 ه‍.ش، از سوى حضرت امام خمینى (قدس سره) به عضویت شوراى نگهبان منصوب شد و هشت سال به عنوان دبیر شوراى نگهبان، منشأ خدمات ارزنده‌اى به نظام مقدس و مردم عزیز گشت، و در پاسدارى از حریم اسلام و قرآن، لحظه‌اى تردید به خود راه نداد.
ایشان، پس ازارتحال حضرت آیت‌اللّه‌العظمى [[گلپایگانی، محمدرضا|گلپایگانى( قدس‌سره)]]، در آذرماه 1372ش، بنا به تقاضاهاى مکرّر و اصرار پى‌درپى علما و مردم، بالاخره تصدى مرجعیت را پذیرفت و اکنون به‌عنوان یکى از مراجع عمده و ارکان اصلى حوزه علمیه قم، بشمار مى‌رود.
 
ایشان، پس ازارتحال حضرت آیت اللّه العظمى گلپایگانى قدس سره، در آذر ماه 1372 ه‍.ش، بنا به تقاضاهاى مکرّر و اصرار پى در پى علما و مردم، بالاخره تصدى مرجعیت را پذیرفت و اکنون به عنوان یکى از مراجع عمده، و ارکان اصلى حوزه علمیه قم، به شمار مى‌رود.


==گفتار بزرگان ==
==گفتار بزرگان ==
حضرت آیة الله العظمى آقاى حاج سید جمال الدین هاشمى گلپایگانى که از مراجع بزرگ عصر خود در نجف اشرف بودند، در تاریخ سوم جمادى الاولى 1375 قمرى یعنى چهل سال قبل براى معظم له اجازه اجتهاد صادر نموده و مرقوم نموده‌اند که ایشان به بالاترین درجه اجتهاد و استنباط در احکام شرعیه نایل گردیده‌اند. و در آن اجازه بسیار عالى که اکنون موجود است ایشان را با القاب: «العالم، العلم، العیلم، العلّام، الفاضل، الکامل، الهمام، علم الاعلام، حجة الاسلام» یاد فرموده و ستوده‌اند.
حضرت آیة الله العظمى آقاى شیخ محمد على کاظمى خراسانى (رضوان الله علیه) مقرّر مرحوم محقّق نائینى (قدس سره) استاد آیة الله العظمى صافى در نجف، در نامه خود که در تاریخ یازدهم شوّال فرستاده‌اند، وى را با عنوان والاى «علم العلم و مناره» یاد کرده و ایشان را که نجف را ترک کرده بودند به نجف فرا خوانده و مرقوم فرموده‌اند:
«مفارقت امثال سرکار از نجف اشرف و خلوّ جامعه علمیه از آن، موجب تأثر [است]، چون امروز جامعه علمیه حاجت به امثال سرکار دارد که استعداد ذاتى را با حفظ ظاهر و التزام به نوامیس شرع مطهر دارا و واجد هستید، على هذا حتى المقدور اسباب حرکت را فراهم فرمائید.


امید است بر عزم مراجعت باقى باشید و جدّاً سرکار را از حضرت حجة الاسلام آقاى والد (دامت برکاته) تقاضا میکنم.»
حضرت آیت‌الله‌العظمى آقاى حاج [[موسوی گلپایگانی، جمال‌الدین احمد|سید جمال‌الدین هاشمى گلپایگانى]] که از مراجع بزرگ عصر خود در نجف اشرف بودند، در تاریخ سوم جمادى‌الاولى 1375ق؛ یعنى چهل سال قبل براى معظم‌له اجازه اجتهاد صادر نموده و مرقوم نموده‌اند که ایشان به بالاترین درجه اجتهاد و استنباط در احکام شرعیه نایل گردیده‌اند. وی در آن اجازه بسیار عالى که اکنون موجود است، ایشان را با القاب: «العالم، العلم، {{عبارت عربی|العيلم}}، العلّام، الفاضل، {{عبارت عربی|الكامل}}، الهمام، علم الأعلام، حجة الإسلام» یاد فرموده و ستوده‌اند.  


امام خمینى در موارد مختلف، اندیشه فقاهتى و حضور مدبّرانه و آگاهانه آیت الله العظمى صافى را در بطن مسائل مهم جارى، ارج نهادند و از همین روى ایشان را به ایفاى نقش در شوراى نگهبان که در آن زمان مهم‌ترین و آخرین مرکز تصمیم گیرى درباره تأیید قوانین کشور و مطابقت آن با شرع و قانون، محسوب مى‌گشت برگزیدند.
حضرت آیت‌الله‌العظمى آقاى شیخ [[کاظمی خراسانی، محمدعلی|محمدعلى کاظمى خراسانى(رضوان‌الله‌علیه)]] مقرّر مرحوم محقّق [[نایینی، محمدحسین|نائینى(قدس‌سره)]] استاد آیت‌الله‌العظمى صافى در نجف، در نامه خود که در تاریخ یازدهم شوّال فرستاده‌اند، وى را با عنوان والاى «علم العلم و مناره» یاد کرده و ایشان را که نجف را ترک کرده بودند به نجف فراخوانده و مرقوم فرموده‌اند:


امام خمینى در نامه مورخ 22 / 3 / 65 خود به شوراى نگهبان، آیت الله العظمى صافى را از «فقها»یى دانسته‌اند که «لیاقت و تعهدشان محرزست» و «در مدت طولانى خدمت، آشنایى وافر به مسائل جاریه دارند».  
«مفارقت امثال سرکار از نجف اشرف و خلوّ جامعه علمیه از آن، موجب تأثر [است]. چون امروز جامعه علمیه حاجت به امثال سرکار دارد که استعداد ذاتى را با حفظ ظاهر و التزام به نوامیس شرع مطهر دارا و واجد هستید، على‌هذا حتى‌المقدور اسباب حرکت را فراهم فرمائید.


و در جایى دیگر، درباره ایشان فرموده‌اند: «معظم له مورد علاقه اینجانب هستند.»
امید است بر عزم مراجعت باقى باشید و جدّاً سرکار را از حضرت حجت‌الاسلام آقاى والد(دامت برکاته) تقاضا می‌کنم».  


براى تحلیل‌گران امور تاریخی، نقش کلیدى آیت الله العظمى صافى در مقام فقیهى دقیق و خوش فکر و مشاورى امین و آگاه براى آیت الله العظمى گلپایگانى در طول 32 سال مرجعیت پر افتخار آن مرحوم، نقشى ویژه و کاملاً برجسته است.  
[[خمینی، سید روح‌الله|امام خمینى در نامه مورخ 22/ 3 / 65 خود به شوراى نگهبان، او را از «فقها»یى دانسته‌اند که «لیاقت و تعهدشان محرز است» و «در مدت طولانى خدمت، آشنایى وافر به مسائل جاریه دارند».  


آن مرجع عظیم الشأن در امور مهم سیاسى و اجتماعى با آیت الله العظمى صافى مشورت نموده و مسائل مهم فقهى را با معظم له در میان مى‌گذاشتند؛ براى نظرات ایشان اهمیت قائل بودند، آرائشان را محترم شمرده و به آن توجه مخصوص مى‌فرمودند.  
و در جایى دیگر، درباره ایشان فرموده‌اند: «معظم‌له مورد علاقه این‌جانب هستند».  


آیت الله العظمى گلپایگانى در نامه‌اى خطاب به دست‌اندرکاران اولین مرکز کامپیوترى تحقیقات و دایرة المعارف فقه اسلامى موسوم به «معجم فقهى»، آیت الله العظمى صافى را نمونه‌اى از «اکابر فقهاى معاصرین» و «صاحبان مقام علمى شامخ» دانسته و به استفاده از وجود مغتنم و سرمایه ارزشمند علمى ایشان، تأکید مى‌ورزند.  
براى تحلیل‌گران امور تاریخی، نقش کلیدى آیت‌الله‌العظمى صافى در مقام فقیهى دقیق و خوش‌فکر و مشاورى امین و آگاه براى آیت‌الله‌العظمى [[گلپایگانی، محمدرضا|گلپایگانى]] در طول 32 سال مرجعیت پرافتخار آن مرحوم، نقشى ویژه و کاملاً برجسته است.  


در نگاه ژرف آیت الله العظمى گلپایگانى که خود استوانه عظیم فقاهت و اسطوره تقوى و عدالت بود از آیت الله العظمى صافى با عنوان «مجتهدى مسلّم و عادل» یاد شده است.  
آن مرجع عظیم‌الشأن در امور مهم سیاسى و اجتماعى با آیت‌الله‌العظمى صافى مشورت نموده و مسائل مهم فقهى را با معظم‌له در میان مى‌گذاشتند؛ براى نظرات ایشان اهمیت قائل بودند، آرائشان را محترم شمرده و به آن توجه مخصوص مى‌فرمودند.  


آیت الله آقاى حاج میرزا جعفر سبحانى، راجع به جریان مراسم نماز بر پیکر پاک آیت الله العظمى گلپایگانى مى‌نویسند:
آیت‌الله‌العظمى [[گلپایگانی، محمدرضا|گلپایگانى]] در نامه‌اى خطاب به دست‌اندرکاران اولین مرکز کامپیوترى تحقیقات و دایرةالمعارف فقه اسلامى موسوم به «معجم فقهى»، آیت‌الله‌العظمى صافى را نمونه‌اى از «اکابر فقهاى معاصرین» و «صاحبان مقام علمى شامخ» دانسته و به استفاده از وجود مغتنم و سرمایه ارزشمند علمى ایشان، تأکید مى‌ورزند.


«بر جنازه مطهر او پاکترین و وارسته‌ترین فرد، یعنى چهره بزرگوار فقیه، آیة الله صافى (دام ظله) نماز گزارد.
در نگاه ژرف آیت‌الله‌العظمى [[گلپایگانی، محمدرضا|گلپایگانى]] که خود استوانه عظیم فقاهت و اسطوره تقوا و عدالت بود از آیت‌الله‌العظمى صافى با عنوان «مجتهدى مسلّم و عادل» یاد شده است.  


فردى که در طول عمر، با قلم و بیان در خدمت اسلام بوده و از عارفان وارسته‌اى که: «یذکرکم رؤیته»؛ دیدار او انسان را به یاد خدا مى‌اندازد و معاشرت با او بر فضل و دانش و تقواى معاشر مى‌افزاید».
آیت‌الله آقاى حاج میرزا [[سبحانی تبریزی، جعفر|جعفر سبحانى]]، راجع به جریان مراسم نماز بر پیکر پاک آیت‌الله‌العظمى [[گلپایگانی، محمدرضا|گلپایگانى]] مى‌نویسند:


عالم بزرگ، حضرت آیة الله شیخ سلمان خاقانى در جریان آشنایى خود با مرجع عالیقدر مى‌نویسد:
«بر جنازه مطهر او پاک‌ترین و وارسته‌ترین فرد؛ یعنى چهره بزرگوار فقیه، آیت‌الله صافى(دام‌ظله) نماز گزارد.


«شرایط جالبى پیش آمد که پیر بزرگوارى را دیدم که سنین عمر او از هفتاد سال مى‌گذشت و درس و بحث و صید حقایق و تعمقّ در تاریخ اسلام و در علوم اسلامى، او را فرسوده و لاغر ساخته بوده؛ چه آنکه او از امت اسلامى است که پیروى کردن کور کورانه و بدون تحقیق را، در اصول و فروع حرام مى‌دانند و تلاش و کوشش در تحقیق مطالب را تا مرز توان، لازم مى‌شمرند. آرى! او را در لباس رجال دین در عراق و ایران دیدم. پرسیدم اسم شما چیست؟ پاسخ داد: لطف الله صافى. گفتم: به از این حسن تصادف که من شما را یافتم ...»
فردى که در طول عمر، با قلم و بیان در خدمت اسلام بوده و از عارفان وارسته‌اى که: «{{عبارت عربی|يذكركم رؤيته}}»؛ دیدار او انسان را به یاد خدا مى‌اندازد و معاشرت با او بر فضل و دانش و تقواى معاشر مى‌افزاید».


==تألیفات==
==تألیفات==
{{ستون-شروع|2}}
{{ستون-شروع|2}}
# راه اصلاح یا امر به معروف و نهى از منکر
# راه اصلاح یا امر به معروف و نهى از منکر؛
# سفرنامه حج
# سفرنامه حج؛
# نیایش در عرفات
# نیایش در عرفات؛
# حدیث بیدارى (مجموعه پیام‌ها)  
# حدیث بیدارى (مجموعه پیام‌ها)؛
# شهید آگاه
# شهید آگاه؛
# پرتوى از عظمت امام حسین علیه السلام
# پرتوى از عظمت امام حسین(ع)؛
# با عاشوراییان
# با عاشوراییان؛
# بزم حضور (دفتر شعر رضوى)
# بزم حضور (دفتر شعر رضوى)؛
# نغمه مشتاقان (دفتر شعر)
# نغمه مشتاقان (دفتر شعر)؛
# آفتاب مشرقین (دفتر شعر عاشورایى)
# آفتاب مشرقین (دفتر شعر عاشورایى)؛
# صحیفة المؤمن (دفتر شعر)
# {{عبارت عربی|صحيفة المؤمن}} (دفتر شعر)؛
# سبط المصطفى (دفتر شعر)
# سبط المصطفى (دفتر شعر)؛
# دیوان اشعار
# دیوان اشعار؛
# در آرزوى وصال (دفتر سروده‌هاى امام زمانى)  
# در آرزوى وصال (دفتر سروده‌هاى امام زمانى)؛
# پاسخى به کتاب «عقیده مهدویت در شیعه امامیه»
# پاسخى به کتاب «عقیده مهدویت در شیعه امامیه»؛
# نوید امن و امان
# نوید امن و امان؛
# پاسخ ده پرسش
# پاسخ ده پرسش؛
# اصالت مهدویت
# اصالت مهدویت؛
# تجلى توحید در نظام امامت
# تجلى توحید در نظام امامت؛
# نظام امامت و رهبرى
# نظام امامت و رهبرى؛
# ولایت تکوینى و ولایت تشریعى
# ولایت تکوینى و ولایت تشریعى؛
# پیرامون معرفت امام
# پیرامون معرفت امام؛
# عقیده نجات بخش
# عقیده نجات‌بخش؛
# به سوى دولت کریمه
# به‌سوى دولت کریمه؛
# باورداشت مهدویت
# باورداشت مهدویت؛
# انتظار عامل مقاومت و حرکت
# انتظار عامل مقاومت و حرکت؛
# فروغ ولایت در دعاى ندبه
# فروغ ولایت در دعاى ندبه؛
# معرفت حجت خدا
# معرفت حجت خدا؛
# گفتمان مهدویت  
# گفتمان مهدویت  
# وابستگى جهان به امام زمان
# وابستگى جهان به امام زمان؛
# امامت و مهدویت
# امامت و مهدویت؛
# رساله توضیح المسائل
# رساله توضیح المسائل؛
# مناسک حج
# مناسک حج؛
# مناسک عمره مفرده
# مناسک عمره مفرده؛
# منتخب توضیح المسائل
# منتخب توضیح المسائل؛
# هزار سؤال پیرامون حج  
# هزار سؤال پیرامون حج  
# مجموعه استفتائات قضایى  
# مجموعه استفتائات قضایى  
خط ۱۸۰: خط ۱۷۳:
# شب پرگان و آفتاب
# شب پرگان و آفتاب
{{پایان}}
{{پایان}}
 
گلشن ابرار، ج6، 393
{{فقیهان شیعه}}
{{فقیهان شیعه}}
== وابسته‌ها ==
== وابسته‌ها ==
۱۱۱

ویرایش