رسائل فلسفی (ضمن کتاب حکمت بوعلی سینا): تفاوت میان نسخه‌ها

جز
جایگزینی متن - 'بو على' به 'بوعلى'
جز (جایگزینی متن - 'در باره' به 'درباره')
جز (جایگزینی متن - 'بو على' به 'بوعلى')
خط ۴۱: خط ۴۱:


== معرفى اجمالى ==
== معرفى اجمالى ==
'''رسايل فلسفى(ضمن كتاب حكمت بو على سينا)'''، مجموعه‌اى است حاوى هفت رساله مختلف، با نام‌های «تلخيص [[ابن سینا، حسین بن عبدالله|ابن سينا]] رساله‌ى ارسطاطاليس را در نفس»، «ترجمه‌ى عيون المسائل»، «رساله‌ى اعتباريت وجود»، «رساله‌ى فردوس»، «خطبه‌ى غراى [[ابن سینا، حسین بن عبدالله|ابن سينا]] در توحيد و تربيت موجودات»، «رساله صور مخالف حق» و «رساله‌ى عروس». شناخت ساختار و محتواى اين مجموعه، در گرو آشنايى با تك تك رساله‌هاى مزبور است كه اكنون به توضيح در مورد آنها مى‌پردازيم:
'''رسايل فلسفى(ضمن كتاب حكمت بوعلى سينا)'''، مجموعه‌اى است حاوى هفت رساله مختلف، با نام‌های «تلخيص [[ابن سینا، حسین بن عبدالله|ابن سينا]] رساله‌ى ارسطاطاليس را در نفس»، «ترجمه‌ى عيون المسائل»، «رساله‌ى اعتباريت وجود»، «رساله‌ى فردوس»، «خطبه‌ى غراى [[ابن سینا، حسین بن عبدالله|ابن سينا]] در توحيد و تربيت موجودات»، «رساله صور مخالف حق» و «رساله‌ى عروس». شناخت ساختار و محتواى اين مجموعه، در گرو آشنايى با تك تك رساله‌هاى مزبور است كه اكنون به توضيح در مورد آنها مى‌پردازيم:






== معرفى اجمالى ==
== معرفى اجمالى ==
'''تلخيص [[ابن سینا، حسین بن عبدالله|ابن سينا]] رساله‌ى ارسطاطاليس را در نفس'''، رساله‌اى است كه [[ابن‌سینا، حسین بن عبدالله|شيخ الرئيس]]، آن را به زبان فارسى تأليف نموده است. اين رساله، همان‌طور كه از نامش پيدا است، در واقع نظريه‌ى ارسطاليس را درباره‌ى نفس بازگو مى‌كند. اين رساله، در ضمن كتاب رسايل فلسفى(ضمن كتاب حكمت بو على) چاپ شده است.
'''تلخيص [[ابن سینا، حسین بن عبدالله|ابن سينا]] رساله‌ى ارسطاطاليس را در نفس'''، رساله‌اى است كه [[ابن‌سینا، حسین بن عبدالله|شيخ الرئيس]]، آن را به زبان فارسى تأليف نموده است. اين رساله، همان‌طور كه از نامش پيدا است، در واقع نظريه‌ى ارسطاليس را درباره‌ى نفس بازگو مى‌كند. اين رساله، در ضمن كتاب رسايل فلسفى(ضمن كتاب حكمت بوعلى) چاپ شده است.


== ساختار ==
== ساختار ==
خط ۶۳: خط ۶۳:




رساله‌ی «ترجمه‌ى عيون المسائل»، ترجمه‌ى فارسى عيون المسائل است كه ضمن رسايل فلسفى(ضمن كتاب حكمت بو على) به چاپ رسيده است. على الظاهر به [[ابن سینا، حسین بن عبدالله|ابن سينا]] نسبت داده شده است.
رساله‌ی «ترجمه‌ى عيون المسائل»، ترجمه‌ى فارسى عيون المسائل است كه ضمن رسايل فلسفى(ضمن كتاب حكمت بوعلى) به چاپ رسيده است. على الظاهر به [[ابن سینا، حسین بن عبدالله|ابن سينا]] نسبت داده شده است.


== ساختار ==
== ساختار ==
خط ۹۹: خط ۹۹:


== معرفى اجمالى ==
== معرفى اجمالى ==
'''رساله‌ى فردوس'''، رساله‌اى است در مورد اصالت ماهيت شخصية واجبة بالغير، به زبان عربى و برگرفته از كلام بو على در رسالة الفردوس.
'''رساله‌ى فردوس'''، رساله‌اى است در مورد اصالت ماهيت شخصية واجبة بالغير، به زبان عربى و برگرفته از كلام بوعلى در رسالة الفردوس.


== ساختار ==
== ساختار ==
خط ۱۳۹: خط ۱۳۹:




در مورد صورت‌هاى موجوده در نفس كه مخالف حق مى‌باشد، دو رأى وجود دارد: يكى، قائل است كه اين صور، متخيله بوده و معقول نمى‌باشند و ديگرى مى‌گويد: اين صور، هم‌زمان متخيل و معقول مى‌باشند. بو على، معتقد است كه قول اول، قول باطلى است.
در مورد صورت‌هاى موجوده در نفس كه مخالف حق مى‌باشد، دو رأى وجود دارد: يكى، قائل است كه اين صور، متخيله بوده و معقول نمى‌باشند و ديگرى مى‌گويد: اين صور، هم‌زمان متخيل و معقول مى‌باشند. بوعلى، معتقد است كه قول اول، قول باطلى است.


امكان تصور صور محاله، مانند عنقاى مغربى و... امورى است كه نويسنده بدانها استناد جسته تا نظريه خويش را اثبات نمايد. بو على، حس و تخيل را دو وسيله اداراك بشر مى‌داند. وى درك واقعيات و تماميت معقولات، به صورت دفعة واحدة را بعد از مرگ ممكن مى‌داند و علت آن را مواجهه با ذات الهى و عقول فعاله، مى‌شمارد، چرا كه هيچ معقول باطله‌اى كه ماهيّت شرّ دارد، در آن‌جا راهى ندارد.
امكان تصور صور محاله، مانند عنقاى مغربى و... امورى است كه نويسنده بدانها استناد جسته تا نظريه خويش را اثبات نمايد. بوعلى، حس و تخيل را دو وسيله اداراك بشر مى‌داند. وى درك واقعيات و تماميت معقولات، به صورت دفعة واحدة را بعد از مرگ ممكن مى‌داند و علت آن را مواجهه با ذات الهى و عقول فعاله، مى‌شمارد، چرا كه هيچ معقول باطله‌اى كه ماهيّت شرّ دارد، در آن‌جا راهى ندارد.




۴۲۵٬۲۲۵

ویرایش