دین و فرهنگ ایرانی پیش از عصر زرتشت

دین و فرهنگ ایرانی پیش از عصر زرتشت، تألیف هاشم رضی، به جستاری در دین مردمان ایران باستان از ابتدایی‌ترین دوران تاریخ ایران تا هخامنشی اختصاص دارد.

دین و فرهنگ ایرانی پیش از عصر زرتشت
دین و فرهنگ ایرانی پیش از عصر زرتشت
پدیدآورانرضی، هاشم (نويسنده)
ناشرسخن
مکان نشرایران - تهران
سال نشر1384ش
چاپ2
موضوعایران - تمدن - پیش از اسلام - ایران - دین و اساطیر
زبانفارسی
تعداد جلد1
کد کنگره
DSR 142/ر۶د۹
نورلایبمطالعه و دانلود pdf

نویسنده با روش توصیفی و با استفاده از منابع مهم در این زمینه، کتاب خود را در شش بخش که هر بخش نیز مشتمل بر مطالب گوناگونی است، تنظیم و تدوین کرده است. بخش نخست در ذیل ده مبحث، زندگی ایرانیان اولیه و فرهنگ و چگونگی پرستش را در میان آن‌ها بررسی می‌کند. نیز در قسمت‌هایی از آن، به مطالبی از وندیداد درباره دوران اسطوره‌ای ایران و رسوم و آداب مردمان ایران زمین اشاره گشته است. ورود جریان آریایی و جستاری در دیانت آن‌ها و همچنین سایر جریان‌هایی که وارد ایران گردیدند، در چهار مبحث محتوای بخش دوم را تشکیل می‌دهد.

در بخش سوم، ذیل 22 مبحث، ورود آریایی‌ها به ایران و هند و شکل‌های مختلف پرستش در میان آن‌ها، زندگی اجتماعی، اقتصادی‌شان از نظر گذرانده شده است. نویسنده در این بخش، به مهرپرستی به عنوان یکی از دین‌های آریایی‌ها و همچنین برخی اسطوره‌های مشترک هند و ایرانی‌ها اشاره کرده است. بخش چهارم کتاب در سه مبحث، ظهور فرهنگ و تمدن مادی را از ابتدا تا انحلال بررسی می‌کند. بخش پنجم کتاب در 20 مبحث مشتمل بر گفتاری درباره شاهنشاهی هخامنشیان بوده و به چگونگی آیین‌های پرستش در میان آن‌ها اختصاص دارد. سرانجام در آخرین بخش کتاب، بررسی برخی یشت‌های اوستا از جمله خرداد یشت، اردیبهشت یشت، فروردین یشت، بهرام یشت و... و خدایان بزرگ عصر آریایی و مقدم بر عصر زرتشت و نیز شرعیان و فرامین دینی مربوط به دوران پیش از زرتشت در نه مبحث آمده است. نویسنده همچنین به معرفی فرگردهای بیست‌ودو گانه پرداخته است[۱].

پانویس

  1. شرفایی، محسن؛ اکبری چناری، علی، ص106-107

منابع مقاله

شرفایی، محسن؛ اکبری چناری، علی، کتاب‌شناسی توصیفی ادیان (دفتر چهارم: ادیان ایران باستان)، مشهد، بنیاد پژوهش‌های اسلامی، چاپ اول، 1396.

وابسته‌ها