دائرةالمعارف علوم اسلامی قضائی

دائرةالمعارف علوم اسلامی قضایی، اثر محمدجعفر جعفری لنگرودی، دایرة‌المعارفی است شامل آیین دادرسی مدنی، آیین دادرسی کیفری، ادله اثبات دعوی - اصول عملیه، امور حسبی و سازمان قضایی که به‌صورت علمی، تطبیقی، تاریخی، به رشته تحریر درآمده است.

دائرةالمعارف علوم اسلامی قضائی
دائرةالمعارف علوم اسلامی قضائی
پدیدآورانجعفری لنگرودی، محمدجعفر (نويسنده)
عنوان‌های دیگرشامل: آیین دادرسی مدنی - آیین دادرسی کیفری... ** علمی، تطبیقی، تاریخی
ناشرگنج دانش
مکان نشرایران - تهران
سال نشر1381ش
چاپ3
شابک964-7618-13-1
موضوعفقه - اصطلاحها و تعبیرها - فقه - واژه ‌نامه‌ها
زبانفارسی
تعداد جلد2
کد کنگره
‎‏/‎‏ج‎‏7‎‏د‎‏2 147/2 BP
نورلایبمطالعه و دانلود pdf

آنچه باعث اهمیت کتاب می‌شود، آن است که در آن، فهرستی خاص برای مسائل و پدیده‌های کیفری فراهم آمده است تا با کمک آن، خوانندگان فقط مطالب مورد علاقه خود را در کتاب مطالعه نمایند[۱].

برخی از مهم‌ترین ویژگی‌های این مجموعه، عبارت است از:

  1. استفاده از اسلوب دایرة‌المعارفی برای تدوین قضای اسلامی: این اسلوب، به خواننده این امکان را می‌دهد تا مطلب دلخواه خود را به‌طور مستقل بیابد و منابع آن را هم به‌اختصار بداند، تا در صورت تمایل، به آن منابع هم مراجعه کند[۲].
  2. انتخاب عنوان‌ها و واژه‌ها: برای سهولت مراجعه خواننده دو فهرست تطبیقی برای عنوان‌ها و واژه‌ها فراهم شده تا کسانی که با واژه‌های لائیک، آشنایی بیشتر دارند، از این رهگذر بتوانند به واژه‌های اسلامی، دسترسی پیدا کنند. نیز کسانی که با واژه‌های اسلامی بیشتر انس دارند، از راه فهرست دیگر می‌توانند با واژه‌های لائیک و زبان عامه، در رابطه باشند. این دو فهرست تطبیقی، در واقع بار حقوق تطبیقی کتاب را بر دوش داشته و از این کتاب، یک تألیف در حقوق تطبیقی ساخته‌اند[۳].
  3. تدوین عنوان‌های جدید: در این کتاب، دست به تدوین عنوان‌های تازه‌ای زده شده است؛ مثلا برای اجرای احکام، فصلی و مبحثی در فقه در نظر گرفته نشده است. نتیجه صدور حکم، اجرای آن است و چگونه می‌شود که برای بحث تداعی، آن‌همه تفصیل داده شود، اما برای اجرای احکام، یک‌دهم آن مباحث جداگانه مدون نشود. در کتاب حاضر، این مشکل برطرف گردیده و ضبط این عنوان‌ها در ردیف عناوین شناخته‌شده که مستقلا سابقه تدوین داشته است، در فهرست عمومی عنوان‌های ضبط‌شده در این کتاب، به کسانی که در آینده، چاپ تحقیقی از متون فقه می‌کنند، کمک خواهد کرد تا با استفاده از این فهرست، فهرست الفبایی برای آنها آماده کنند و کتاب‌ها را بیشتر قابل استفاده گردانند[۴].
  4. تدوین کلیات: برای آنکه پاره‌ای از اندیشه‌ها بیهوده در کتاب تکرار نشود، برای گروهی از مسائل که عنوان‌های گوناگونی را به خود اختصاص داده‌اند، زیر یک عنوان شناخته‌شده، کلیاتی گرد آورده شده و آراء و عقاید درباره مسائل مربوط به آن کلیات، مدون شده است تا بر اساس آن کلیات، در واژه‌هایی که رابطه با آن کلیات دارند، آسوده‌تر و آسان‌تر بررسی شوند و از تکرار و نیز خطاها، جلوگیری شود[۵].
  5. تجزیه عنوان‌های تجزیه‌نشده[۶].
  6. عنوان‌های مفقود[۷].
  7. ماهیات مستنبطه[۸].
  8. عناصرشماری[۹].
  9. تفکیک مسائلی که از فقه نیست[۱۰].

پانویس

  1. ر.ک: مقدمه، صفحه چهار
  2. ر.ک: همان، صفحه پنج
  3. ر.ک: همان، صفحه هفت
  4. ر.ک: همان، صفحه هفت - هشت
  5. ر.ک: همان، صفحه هشت - نه
  6. ر.ک: همان، صفحه نه
  7. ر.ک: همان، صفحه ده
  8. ر.ک: همان، صفحه یازده
  9. ر.ک: همان، صفحه دوازده
  10. ر.ک: همان

منابع مقاله

مقدمه کتاب.


وابسته‌ها