خامنه‌ای، سید علی: تفاوت میان نسخه‌ها

بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۶۳: خط ۶۳:
</div>
</div>


==از میلاد تا مدرسه==


== از ميلاد تا مدرسه ==


'''حضرت آیت‌الله سید على خامنه‌اى'''، فرزند مرحوم حجت‌الاسلام‌والمسلمین حاج سید جواد حسینى خامنه‌اى، در روز 24 تیرماه 1318 برابر با 28 صفر 1358ق، در مشهد مقدس چشم به دنیا گشود. ایشان دومین پسر خانواده هستند. زندگى سید جواد خامنه‌اى مانند بیشتر روحانیون و مدرسان علوم دینى، بسیار ساده بود. همسر و فرزندانش نیز معناى عمیق قناعت و ساده‌زیستى را از او یاد گرفته بودند و با آن خو داشتند.


'''حضرت آيت‌الله سيد على خامنه‌اى'''، فرزند مرحوم حجت‌الاسلام‌والمسلمين حاج سيد جواد حسينى خامنه‌اى، در روز 24 تيرماه 1318 برابر با 28 صفر 1358ق، در مشهد مقدس چشم به دنيا گشود. ايشان دومين پسر خانواده هستند. زندگى سيد جواد خامنه‌اى مانند بيشتر روحانيون و مدرسان علوم دينى، بسيار ساده بود. همسر و فرزندانش نيز معناى عميق قناعت و ساده‌زيستى را از او ياد گرفته بودند و با آن خو داشتند.
رهبر بزرگوار در ضمن بیان نخستین خاطره‌هاى زندگى خود از وضع و حال زندگى خانواده‌شان چنین مى‌گویند:


رهبر بزرگوار در ضمن بيان نخستين خاطره‌هاى زندگى خود از وضع و حال زندگى خانواده‌شان چنين مى‌گويند:
«پدرم روحانى معروفى بود، امّا خیلى پارسا و گوشه‌گیر... زندگى ما به‌سختى مى‌گذشت. من یادم هست شب‌هایى اتفاق مى‌افتادکه در منزل ما شام نبود! مادرم با زحمت براى ما شام تهیه مى‌كرد و... آن شام هم نان وکشمش بود».


«پدرم روحانى معروفى بود، امّا خيلى پارسا و گوشه‌گير... زندگى ما به‌سختى مى‌گذشت. من يادم هست شب‌هايى اتفاق مى‌افتاد كه در منزل ما شام نبود! مادرم با زحمت براى ما شام تهيّه مى‌كرد و... آن شام هم نان و كشمش بود».
امّا خانه‌اى راکه خانواده سید جواد در آن زندگى مى‌كردند، رهبر انقلاب چنین توصیف مى‌كنند:


امّا خانه‌اى را كه خانواده سيّد جواد در آن زندگى مى‌كردند، رهبر انقلاب چنين توصيف مى‌كنند:
«منزل پدرى منکه در آن متولد شده‌ام تا چهار پنج سالگى من یك خانه 60 الى 70 مترى در محله فقیرنشین مشهد بودکه فقط یك اتاق داشت و یك زیرزمین تاریك و خفه‌اى! هنگامىکه براى پدرم میهمان مى‌آمد (و معمولاً پدر بنا بر اینكه روحانى و محل مراجعه مردم بود، میهمان داشت) همه ما باید به زیرزمین مى‌رفتیم تا مهمان برود. بعد عده‌اىکه به پدر ارادتى داشتند، زمینکوچكى راکنار این منزل خریده به آن اضافهکردند و ما داراى سه اتاق شدیم».


«منزل پدرى من كه در آن متولد شده‌ام تا چهار پنج سالگى من يك خانه 60 الى 70 مترى در محله فقيرنشين مشهد بود كه فقط يك اتاق داشت و يك زيرزمين تاريك و خفه‌اى! هنگامى كه براى پدرم ميهمان مى‌آمد (و معمولاً پدر بنا بر اينكه روحانى و محل مراجعه مردم بود، ميهمان داشت) همه ما بايد به زيرزمين مى‌رفتيم تا مهمان برود. بعد عده‌اى كه به پدر ارادتى داشتند، زمين كوچكى را كنار اين منزل خريده به آن اضافه كردند و ما داراى سه اتاق شديم».
رهبر انقلاب از دورانکودكى در خانواده‌اى فقیر، امّا روحانى و روحانى‌پرور و پاك و صمیمى، این‌گونه پرورش یافت و از چهار سالگى به همراه برادر بزرگش، سید محمد به مكتب سپرده شد تا الفبا و قرآن را یاد بگیرند. سپس، دو برادر دوران تحصیل ابتدایى را در مدرسه تازه‌تأسیس اسلامى «دارالتعلیم دیانتى» گذراندند.


رهبر انقلاب از دوران كودكى در خانواده‌اى فقير، امّا روحانى و روحانى‌پرور و پاك و صميمى، اين‌گونه پرورش يافت و از چهار سالگى به همراه برادر بزرگش، سيد محمد به مكتب سپرده شد تا الفبا و قرآن را ياد بگيرند. سپس، دو برادر دوران تحصيل ابتدايى را در مدرسه تازه‌تأسيس اسلامى «دارالتعليم ديانتى» گذراندند.
== در حوزه علمیه ==


== در حوزه علميه ==
ایشان پس از آشنایى با جامع‌المقدمات و صرف و نحو در دبیرستان، وارد حوزه علمیه شدند و نزد پدر و دیگر اساتید وقت ادبیات و مقدمات را خواندند.


ايشان پس از آشنايى با جامع‌المقدمات و صرف و نحو در دبيرستان، وارد حوزه علميه شدند و نزد پدر و ديگر اساتيد وقت ادبيات و مقدمات را خواندند.
در باره انگیزه ورود به حوزه علمیه و انتخاب راه روحانیت مى‌گویند:


در باره انگيزه ورود به حوزه علميه و انتخاب راه روحانيت مى‌گويند:
«عامل و موجب اصلى در انتخاب این راه نورانى روحانیت، پدرم بودند و مادرم نیز علاقه‌مند و مشوق بودند».


«عامل و موجب اصلى در انتخاب اين راه نورانى روحانيت، پدرم بودند و مادرم نيز علاقه‌مند و مشوق بودند».
ایشانکتب ادبى از قبیل «جامع‌المقدمات»، «سیوطى»، «مغنى» را نزد مدرسان مدرسه «سلیمان‌خان» و«نواب» خواندند و پدرش نیز بر درس فرزندانش نظارت مى‌كردند.کتاب «معالم» را نیز در همان دوره خواندند. سپس «شرایع الإسلام» و «شرح لمعه» را در محضر پدرش و مقدارى را نزد مرحوم «آقا میرزا مدرس یزدى» و «رسائل» و «مكاسب» را در حضور مرحوم حاج شیخ هاشم قزوینى و بقیه دروس سطح فقه و اصول را نزد پدرش خواندند و دوره مقدمات و سطح را به‌طورکم‌سابقه و شگفت‌انگیزى در پنج سال و نیم به اتمام رساندند. پدرشان مرحوم سید جواد در تمام این مراحل نقش مهمى در پیشرفت این فرزند برومند داشتند. رهبر بزرگوار انقلاب، در زمینه منطق و فلسفه،کتاب «منظومه» سبزوارى را ابتدا نزد «مرحوم آیت‌الله میرزا جوادآقا تهرانى» و بعدها نزد مرحوم «شیخ رضا ایسى» خواندند.


ايشان كتب ادبى از قبيل «جامع‌المقدمات»، «سيوطى»، «مغنى» را نزد مدرسان مدرسه «سليمان‌خان» و«نواب» خواندند و پدرش نيز بر درس فرزندانش نظارت مى‌كردند. كتاب «معالم» را نيز در همان دوره خواندند. سپس «شرايع الإسلام» و «شرح لمعه» را در محضر پدرش و مقدارى را نزد مرحوم «آقا ميرزا مدرس يزدى» و «رسائل» و «مكاسب» را در حضور مرحوم حاج شيخ هاشم قزوينى و بقيه دروس سطح فقه و اصول را نزد پدرش خواندند و دوره مقدمات و سطح را به‌طور كم‌سابقه و شگفت‌انگيزى در پنج سال و نيم به اتمام رساندند. پدرشان مرحوم سيد جواد در تمام اين مراحل نقش مهمى در پيشرفت اين فرزند برومند داشتند. رهبر بزرگوار انقلاب، در زمينه منطق و فلسفه، كتاب «منظومه» سبزوارى را ابتدا نزد «مرحوم آيت‌الله ميرزا جوادآقا تهرانى» و بعدها نزد مرحوم «شيخ رضا ايسى» خواندند.
== در حوزه علمیه نجف اشرف ==


== در حوزه علميه نجف اشرف ==
آیت‌الله خامنه‌اىکه از هیجده سالگى در مشهد، درس خارج فقه و اصول را نزد مرجع بزرگ، مرحوم آیت‌الله‌العظمى میلانى شروعکرده بودند، در سال 1336 به قصد زیارت عتبات عالیات، عازم نجف اشرف شدند و با شركت در درس‌هاى خارج مجتهدان بزرگ حوزه نجف، از جمله مرحوم سید محسن حكیم، سید محمود شاهرودى، میرزا باقر زنجانى، سید یحیى یزدى و میرزا حسن بجنوردى، اوضاع درس و تدریس و تحقیق آن حوزه علمیه را پسندیدند و قصد اقامت در آنجا نمودند، ولى پدر موافقت نفرمودند؛ لذا پس از مدّتى، به مشهد بازگشتند.


آيت‌الله خامنه‌اى كه از هيجده سالگى در مشهد، درس خارج فقه و اصول را نزد مرجع بزرگ، مرحوم آيت‌الله‌العظمى ميلانى شروع كرده بودند، در سال 1336 به قصد زيارت عتبات عاليات، عازم نجف اشرف شدند و با شركت در درس‌هاى خارج مجتهدان بزرگ حوزه نجف، از جمله مرحوم سيد محسن حكيم، سيد محمود شاهرودى، ميرزا باقر زنجانى، سيد يحيى يزدى و ميرزا حسن بجنوردى، اوضاع درس و تدريس و تحقيق آن حوزه علميه را پسنديدند و قصد اقامت در آنجا نمودند، ولى پدر موافقت نفرمودند؛ لذا پس از مدّتى، به مشهد بازگشتند.
== در حوزه علمیه قم ==


== در حوزه علميه قم ==


آیت‌الله خامنه‌اى از سال 1337 تا 1343 در حوزه علمیه قم به تحصیلات عالى در فقه و اصول و فلسفه، مشغول شدند و از محضر بزرگانى چون مرحوم [[بروجردی، حسین|آیت‌الله‌العظمى بروجردى]]، [[خمینی، روح الله، رهبر انقلاب و بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران|امام خمینى]]، [[حائری، مرتضی|شیخ مرتضى حائرى یزدى]] و [[طباطبایی، محمدحسین|علامه طباطبائى]] استفادهکردند. در سال 1343، براى مواظبت از پدرکه یك چشمشان بر اثر «آب مروارید» نابینا شده بود، به مشهد هجرتکردند؛ خود در این باره فرموده‌اند:


آيت‌الله خامنه‌اى از سال 1337 تا 1343 در حوزه علميه قم به تحصيلات عالى در فقه و اصول و فلسفه، مشغول شدند و از محضر بزرگانى چون مرحوم [[بروجردی، حسین|آيت‌الله‌العظمى بروجردى]]، [[خمینی، روح الله، رهبر انقلاب و بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران|امام خمينى]]، [[حائری، مرتضی|شيخ مرتضى حائرى يزدى]] و [[طباطبایی، محمدحسین|علامه طباطبائى]] استفاده كردند. در سال 1343، براى مواظبت از پدر كه يك چشمشان بر اثر «آب مرواريد» نابينا شده بود، به مشهد هجرت كردند؛ خود در اين باره فرموده‌اند:
«به مشهد رفتم و خداى متعال توفیقات زیادى به ما داد. به‌هرحال، به دنبالکار و وظیفه خود رفتم. اگر بنده در زندگى توفیقى داشتم، اعتقادم این استکه ناشى از همان برى استکه به پدر، بلكه به پدر و مادر انجام داده‌ام».


«به مشهد رفتم و خداى متعال توفيقات زيادى به ما داد. به‌هرحال، به دنبال كار و وظيفه خود رفتم. اگر بنده در زندگى توفيقى داشتم، اعتقادم اين است كه ناشى از همان برى است كه به پدر، بلكه به پدر و مادر انجام داده‌ام».
ایشان در مشهد از ادامه درس دست‌برنداشتند و جز ایام تعطیل یا مبازره و زندان و مسافرت، به‌طور رسمى تحصیلات فقهى و اصولى خود را تا سال 1347 در محضر اساتید بزرگ حوزه مشهد، به‌ویژه آیت‌الله میلانى ادامه دادند. همچنین از سال 1343که در مشهد ماندگار شدند، درکنار تحصیل و مراقبت از پدر پیر و بیمار، به تدریسکتب فقه و اصول و معارف دینى به طلاب جوان و دانشجویان نیز مى‌پرداختند.


ايشان در مشهد از ادامه درس دست‌برنداشتند و جز ايام تعطيل يا مبازره و زندان و مسافرت، به‌طور رسمى تحصيلات فقهى و اصولى خود را تا سال 1347 در محضر اساتيد بزرگ حوزه مشهد، به‌ويژه آيت‌الله ميلانى ادامه دادند. همچنين از سال 1343 كه در مشهد ماندگار شدند، در كنار تحصيل و مراقبت از پدر پير و بيمار، به تدريس كتب فقه و اصول و معارف دينى به طلاب جوان و دانشجويان نيز مى‌پرداختند.
== مبارزات سیاسى ==


== مبارزات سياسى ==


آیت‌الله خامنه‌اى به گفته خویش: «از شاگردان فقهى، اصولى، سیاسى و انقلابى امام خمینى (ره) هستند». امّا نخستین جرقه‌هاى سیاسى و مبارزاتى و دشمنى با طاغوت را مجاهد بزرگ و شهید راه اسلام، شهید سید مجتبى نواب صفوى در ذهن ایشان زده است. هنگامىکه نواب صفوى با عده‌اى از فدائیان اسلام در سال 31 به مشهد رفته، در مدرسه سلیمان‌خان، سخنرانى پر هیجان و بیداركننده‌اى در موضوع احیاى اسلام و حاكمیت احكام الهى و فریب و نیرنگ شاه و انگلیس و دروغگویى آنان به ملّت ایران، ایرادکردند. آیت‌الله خامنه‌اىکه آن روز، از طلاب جوان مدرسه سلیمان‌خان بودند، به‌شدت تحت تأثیر سخنان آتشین نواب واقع شدند. ایشان مى‌گویند: «همان وقت جرقه‌هاى انگیزش انقلاب اسلامى به‌وسیله نواب صفوى در من به وجود آمده و هیچ شكى ندارمکه اولین آتش را مرحوم نواب در دل ما روشنکرد».


آيت‌الله خامنه‌اى به گفته خويش: «از شاگردان فقهى، اصولى، سياسى و انقلابى امام خمينى (ره) هستند». امّا نخستين جرقه‌هاى سياسى و مبارزاتى و دشمنى با طاغوت را مجاهد بزرگ و شهيد راه اسلام، شهيد سيد مجتبى نواب صفوى در ذهن ايشان زده است. هنگامى كه نواب صفوى با عده‌اى از فدائيان اسلام در سال 31 به مشهد رفته، در مدرسه سليمان‌خان، سخنرانى پر هيجان و بيداركننده‌اى در موضوع احياى اسلام و حاكميت احكام الهى و فريب و نيرنگ شاه و انگليس و دروغگويى آنان به ملّت ايران، ايراد كردند. آيت‌الله خامنه‌اى كه آن روز، از طلاب جوان مدرسه سليمان‌خان بودند، به‌شدت تحت تأثير سخنان آتشين نواب واقع شدند. ايشان مى‌گويند: «همان وقت جرقه‌هاى انگيزش انقلاب اسلامى به‌وسيله نواب صفوى در من به وجود آمده و هيچ شكى ندارم كه اولين آتش را مرحوم نواب در دل ما روشن كرد».
=== '''همراه با نهضت امام خمینى (ره)''' ===


=== '''همراه با نهضت امام خمينى (ره)''' ===
آیت‌الله خامنه‌اى از سال 1341که در قم حضور داشتند و حركت انقلابى و اعتراض‌آمیز امام خمینى علیه سیاست‌هاى ضد اسلامى و آمریكاپسند محمدرضا شاه پهلوى، آغاز شد، وارد میدان مبارزات سیاسى شدند و شانزده سال تمام با وجود فراز و نشیب‌هاى فراوان و شكنجه‌ها و تبعیدها و زندان‌ها مبارزهکردند و در این مسیر از هیچ خطرى نترسیدند. نخستین بار در محرم سال 1383 از سوى امام خمینى (قدس سره) مأموریت یافتندکه پیام ایشان را به آیت‌الله میلانى و علماى خراسان در خصوص چگونگى برنامه‌هاى تبلیغاتى روحانیون در ماه محرم و افشاگرى علیه سیاست‌هاى آمریكایى شاه و اوضاع ایران و حوادث قم، برسانند. ایشان این مأموریت را انجام دادند و خود نیز براى تبلیغ، عازم شهر بیرجند شدند و در راستاى پیام امام خمینى، به تبلیغ و افشاگرى علیه رژیم پهلوى و آمریكا پرداختند.


آيت‌الله خامنه‌اى از سال 1341 كه در قم حضور داشتند و حركت انقلابى و اعتراض‌آميز امام خمينى عليه سياست‌هاى ضد اسلامى و آمريكاپسند محمدرضا شاه پهلوى، آغاز شد، وارد ميدان مبارزات سياسى شدند و شانزده سال تمام با وجود فراز و نشيب‌هاى فراوان و شكنجه‌ها و تبعيدها و زندان‌ها مبارزه كردند و در اين مسير از هيچ خطرى نترسيدند. نخستين بار در محرم سال 1383 از سوى امام خمينى (قدس سره) مأموريت يافتند كه پيام ايشان را به آيت‌الله ميلانى و علماى خراسان در خصوص چگونگى برنامه‌هاى تبليغاتى روحانيون در ماه محرم و افشاگرى عليه سياست‌هاى آمريكايى شاه و اوضاع ايران و حوادث قم، برسانند. ايشان اين مأموريت را انجام دادند و خود نيز براى تبليغ، عازم شهر بيرجند شدند و در راستاى پيام امام خمينى، به تبليغ و افشاگرى عليه رژيم پهلوى و آمريكا پرداختند.
=== '''اولین بازداشت''' ===


=== '''اولين بازداشت''' ===
بدین خاطر در 9 محرم برابر با 12 خرداد 1342 دستگیر و یك شب بازداشت شدند و فرداى آن روز به شرط اینكه منبر نروند و تحت نظر باشند آزاد شدند. با پیش آمدن حادثه خونین 15 خرداد، باز هم ایشان را از بیرجند به مشهد آورده، تحویل بازداشتگاه نظامى دادند و ده روز در آنجا با سخت‌ترین شرایط و شكنجه و آزارها زندانى شدند.


بدين خاطر در 9 محرم برابر با 12 خرداد 1342 دستگير و يك شب بازداشت شدند و فرداى آن روز به شرط اينكه منبر نروند و تحت نظر باشند آزاد شدند. با پيش آمدن حادثه خونين 15 خرداد، باز هم ايشان را از بيرجند به مشهد آورده، تحويل بازداشتگاه نظامى دادند و ده روز در آنجا با سخت‌ترين شرايط و شكنجه و آزارها زندانى شدند.
=== '''دومین بازداشت''' ===


=== '''دومين بازداشت''' ===
در بهمن 1342 برابر با رمضان 1383، آیت‌الله خامنه‌اى با عده‌اى از دوستانشان بر اساس برنامه حساب‌شده‌اى به مقصدکرمان حركتکردند. پس از دو سه روز توقف درکرمان و سخنرانى و منبر و دیدار با علما و طلاب آن شهر، عازم زاهدان شدند. سخنرانى‌ها و افشاگرى‌هاى پرشور ایشان به‌ویژه در ششم بهمن، سالگرد انتخابات و رفراندوم قلابى شاه، مورد استقبال مردم قرار گرفت. در روز پانزدهم رمضانکه مصادف با میلاد امام حسن(ع) بود، صراحت و شجاعت و شور انقلابى ایشان در افشاگرى سیاست‌هاى شیطانى و آمریكایى رژیم پهلوى، به اوج رسید و ساواك شبانه ایشان را دستگیر و با هواپیما روانه تهرانکرد. رهبر بزرگوار، حدود دو ماه به‌صورت انفرادى در زندان «قزل قلعه» زندانى شدند و انواع اهانت‌ها و شكنجه‌ها را تحملکردند.


در بهمن 1342 برابر با رمضان 1383، آيت‌الله خامنه‌اى با عده‌اى از دوستانشان بر اساس برنامه حساب‌شده‌اى به مقصد كرمان حركت كردند. پس از دو سه روز توقف در كرمان و سخنرانى و منبر و ديدار با علما و طلاب آن شهر، عازم زاهدان شدند. سخنرانى‌ها و افشاگرى‌هاى پرشور ايشان به‌ويژه در ششم بهمن، سالگرد انتخابات و رفراندوم قلابى شاه، مورد استقبال مردم قرار گرفت. در روز پانزدهم رمضان كه مصادف با ميلاد امام حسن(ع) بود، صراحت و شجاعت و شور انقلابى ايشان در افشاگرى سياست‌هاى شيطانى و آمريكايى رژيم پهلوى، به اوج رسيد و ساواك شبانه ايشان را دستگير و با هواپيما روانه تهران كرد. رهبر بزرگوار، حدود دو ماه به‌صورت انفرادى در زندان «قزل قلعه» زندانى شدند و انواع اهانت‌ها و شكنجه‌ها را تحمل كردند.
=== '''سومین و چهارمین بازداشت''' ===


=== '''سومين و چهارمين بازداشت''' ===
كلاس‌هاى تفسیر و حدیث و اندیشه اسلامى ایشان در مشهد و تهران با استقبالکم‌نظیر جوانان پرشور و انقلابى مواجه شد. همین فعالیت‌ها سبب عصبانیت ساواك شد و ایشان را مورد تعقیب قرار دادند؛ بدین خاطر در سال 1345 در تهران مخفیانه زندگى مى‌كردند و یك سال بعد (1346) دستگیر و محبوس شدند. همین فعالیت‌هاى علمى و برگزارى جلسات و تدریس و روشنگرى عالمانه و مصلحانه بودکه موجب شد آن بزرگوار بار دیگر توسط ساواك جهنمى پهلوى در سال 1349 نیز دستگیر و زندانى گردند.


كلاس‌هاى تفسير و حديث و انديشه اسلامى ايشان در مشهد و تهران با استقبال كم‌نظير جوانان پرشور و انقلابى مواجه شد. همين فعاليت‌ها سبب عصبانيت ساواك شد و ايشان را مورد تعقيب قرار دادند؛ بدين خاطر در سال 1345 در تهران مخفيانه زندگى مى‌كردند و يك سال بعد (1346) دستگير و محبوس شدند. همين فعاليت‌هاى علمى و برگزارى جلسات و تدريس و روشنگرى عالمانه و مصلحانه بود كه موجب شد آن بزرگوار بار ديگر توسط ساواك جهنمى پهلوى در سال 1349 نيز دستگير و زندانى گردند.
=== '''پنجمین بازداشت''' ===


=== '''پنجمين بازداشت''' ===
حضرت آیت‌الله خامنه‌اى، در باره پنجمین بازداشت خویش توسط ساواك مى‌نویسد:


حضرت آيت‌الله خامنه‌اى، در باره پنجمين بازداشت خويش توسط ساواك مى‌نويسد:
«از سال 48 زمینه حركت مسلحانه در ایران محسوس بود. حساسیت و شدت عمل دستگاه‌هاى جارى رژیم پیشین نیز نسبت به من،که به قرائن دریافته بودند چنین جریانى نمى‌تواند با افرادى از قبیل من در ارتباط نباشد، افزایش یافت. سال 50 مجدداً و براى پنجمین بار به زندان افتادم. برخوردهاى خشونت‌آمیز ساواك در زندان آشكارا نشان مى‌دادکه دستگاه از پیوستن جریان‌هاى مبارزه مسلحانه بهکانون‌هاى تفكر اسلامى به‌شدت بیمناك است و نمى‌تواند بپذیردکه فعالیت‌هاى فكرى و تبلیغاتى من در مشهد و تهران از آن جریان‌ها بیگانه و به‌كنار است. پس از آزادى، دایره درس‌هاى عمومى تفسیر وکلاس‌هاى مخفى ایدئولوژى و... گسترش بیشترى پیداکرد».


«از سال 48 زمينه حركت مسلحانه در ايران محسوس بود. حساسيت و شدت عمل دستگاه‌هاى جارى رژيم پيشين نيز نسبت به من، كه به قرائن دريافته بودند چنين جريانى نمى‌تواند با افرادى از قبيل من در ارتباط نباشد، افزايش يافت. سال 50 مجدداً و براى پنجمين بار به زندان افتادم. برخوردهاى خشونت‌آميز ساواك در زندان آشكارا نشان مى‌داد كه دستگاه از پيوستن جريان‌هاى مبارزه مسلحانه به كانون‌هاى تفكر اسلامى به‌شدت بيمناك است و نمى‌تواند بپذيرد كه فعاليت‌هاى فكرى و تبليغاتى من در مشهد و تهران از آن جريان‌ها بيگانه و به‌كنار است. پس از آزادى، دايره درس‌هاى عمومى تفسير و كلاس‌هاى مخفى ايدئولوژى و... گسترش بيشترى پيدا كرد».
=== '''ششمین بازداشت''' ===


=== '''ششمين بازداشت''' ===
در بین سال‌هاى 1350 و 1353 درس‌هاى تفسیر و ایدئولوژى آیت‌الله خامنه‌اى در سه مسجد «كرامت»، «امام حسن(ع)» و «میرزا جعفر» مشهد مقدس تشكیل مى‌شد و هزاران نفر از مردم مشتاق، به‌ویژه جوانان آگاه و روشنفكر و طلاب انقلابى و معتقد را به این سه مركز مى‌كشاند و با تفكرات اصیل اسلامى آشنا مى‌ساخت. درس نهج البلاغه ایشان از شور و حال دیگرى برخوردار بود و در جزوه‌هاى پلى‌كپى‌شده تحت عنوان «پرتوى از نهج البلاغه» تكثیر و دست‌به‌دست مى‌گشت. طلاب جوان و انقلابىکه درس حقیقت و مبارزه را از محضر ایشان مى‌آموختند، با عزیمت به شهرهاى دور و نزدیكِ ایران، افكار مردم را با آن حقایق نورانى آشنا و زمینه را براى انقلاب بزرگ اسلامى آماده مى‌ساختند. این فعالیت‌ها موجب شدکه در دى‌ماه 1353 ساواك بى‌رحمانه به خانه آیت‌الله خامنه‌اى در مشهد هجوم برده، ایشان را دستگیر و بسیارى از یادداشت‌ها و نوشته‌هایشان را ضبطکنند. این ششمین و سخت‌ترین بازداشت ایشان بود و وى تا پاییز 1354 در زندانکمیته مشترك شهربانى زندان بودند. در این مدت، در سلولى با سخت‌ترین شرایط نگه داشته شدند. سختى‌هایىکه ایشان در این بازداشت تحملکردند، به تعبیر خودشان: «فقط براى آنانکه آن شرایط را دیده‌اند، قابل فهم است». پس از آزادى از زندان، به مشهد مقدس برگشتند و باز هم همان برنامه و تلاش‌هاى علمى و تحقیقى و انقلابى ادامه داشت. البته دیگر امكان تشكیلکلاس‌هاى سابق را به ایشان ندادند.


در بين سال‌هاى 1350 و 1353 درس‌هاى تفسير و ايدئولوژى آيت‌الله خامنه‌اى در سه مسجد «كرامت»، «امام حسن(ع)» و «ميرزا جعفر» مشهد مقدس تشكيل مى‌شد و هزاران نفر از مردم مشتاق، به‌ويژه جوانان آگاه و روشنفكر و طلاب انقلابى و معتقد را به اين سه مركز مى‌كشاند و با تفكرات اصيل اسلامى آشنا مى‌ساخت. درس نهج البلاغه ايشان از شور و حال ديگرى برخوردار بود و در جزوه‌هاى پلى‌كپى‌شده تحت عنوان «پرتوى از نهج البلاغه» تكثير و دست‌به‌دست مى‌گشت. طلاب جوان و انقلابى كه درس حقيقت و مبارزه را از محضر ايشان مى‌آموختند، با عزيمت به شهرهاى دور و نزديكِ ايران، افكار مردم را با آن حقايق نورانى آشنا و زمينه را براى انقلاب بزرگ اسلامى آماده مى‌ساختند. اين فعاليت‌ها موجب شد كه در دى‌ماه 1353 ساواك بى‌رحمانه به خانه آيت‌الله خامنه‌اى در مشهد هجوم برده، ايشان را دستگير و بسيارى از يادداشت‌ها و نوشته‌هايشان را ضبط كنند. اين ششمين و سخت‌ترين بازداشت ايشان بود و وى تا پاييز 1354 در زندان كميته مشترك شهربانى زندان بودند. در اين مدت، در سلولى با سخت‌ترين شرايط نگه داشته شدند. سختى‌هايى كه ايشان در اين بازداشت تحمل كردند، به تعبير خودشان: «فقط براى آنان كه آن شرايط را ديده‌اند، قابل فهم است». پس از آزادى از زندان، به مشهد مقدس برگشتند و باز هم همان برنامه و تلاش‌هاى علمى و تحقيقى و انقلابى ادامه داشت. البته ديگر امكان تشكيل كلاس‌هاى سابق را به ايشان ندادند.
=== '''در تبعید''' ===


=== '''در تبعيد''' ===
رژیم جنایتكار پهلوى در اواخر سال 1356، آیت‌الله خامنه‌اى را دستگیر و براى مدت سه سال به ایرانشهر تبعیدکرد. در اواسط سال 1357 با اوجگیرى مبارزات عموم مردم مسلمان و انقلابى ایران، ایشان از تبعیدگاه آزاد شده، به مشهد مقدس بازگشتند و در صفوف مقدم مبارزات مردمى، علیه رژیم سفاك پهلوى قرار گرفتند و پس از پانزده سال مبارزه مردانه و مجاهدت و مقاومت در راه خدا و تحمل آن همه سختى و تلخى، ثمره شیرین قیام و مقاومت و مبارزه؛ یعنى پیروزى انقلابکبیر اسلامى ایران و سقوط خفت‌بار حكومتِ سراسر ننگ و ظالمانه پهلوى و برقرارى حاكمیت اسلام در این سرزمین را دیدند.


رژيم جنايتكار پهلوى در اواخر سال 1356، آيت‌الله خامنه‌اى را دستگير و براى مدت سه سال به ايرانشهر تبعيد كرد. در اواسط سال 1357 با اوجگيرى مبارزات عموم مردم مسلمان و انقلابى ايران، ايشان از تبعيدگاه آزاد شده، به مشهد مقدس بازگشتند و در صفوف مقدم مبارزات مردمى، عليه رژيم سفاك پهلوى قرار گرفتند و پس از پانزده سال مبارزه مردانه و مجاهدت و مقاومت در راه خدا و تحمل آن همه سختى و تلخى، ثمره شيرين قيام و مقاومت و مبارزه؛ يعنى پيروزى انقلاب كبير اسلامى ايران و سقوط خفت‌بار حكومتِ سراسر ننگ و ظالمانه پهلوى و برقرارى حاكميت اسلام در اين سرزمين را ديدند.
=== '''در آستانه پیروزى انقلاب''' ===


=== '''در آستانه پيروزى انقلاب''' ===
در آستانه پیروزى انقلاب اسلامى، پیش از بازگشت امام خمینى (قدس سره) از پاریس به تهران، از سوى ایشان، «شوراى انقلاب اسلامى» با شركت افراد و شخصیت‌هاى مبارزى همچون شهید مطهرى، شهید بهشتى، هاشمى رفسنجانى و... در ایران تشكیل گردید؛ آیت‌الله خامنه‌اى نیز به فرمان امام بزرگوار، به عضویت این شورا درآمد. پیام امام توسط شهید مطهرى«ره» به ایشان ابلاغ گردید و با دریافت پیام رهبرکبیر انقلاب، از مشهد به تهران آمدند.


در آستانه پيروزى انقلاب اسلامى، پيش از بازگشت امام خمينى (قدس سره) از پاريس به تهران، از سوى ايشان، «شوراى انقلاب اسلامى» با شركت افراد و شخصيت‌هاى مبارزى همچون شهيد مطهرى، شهيد بهشتى، هاشمى رفسنجانى و... در ايران تشكيل گرديد؛ آيت‌الله خامنه‌اى نيز به فرمان امام بزرگوار، به عضويت اين شورا درآمد. پيام امام توسط شهيد مطهرى«ره» به ايشان ابلاغ گرديد و با دريافت پيام رهبر كبير انقلاب، از مشهد به تهران آمدند.
=== '''پس از پیروزى''' ===


=== '''پس از پيروزى''' ===
آیت‌الله خامنه‌اى پس از پیروزى انقلاب اسلامى نیز همچنان پرشور و پرتلاش به فعالیت‌هاى ارزشمند خویش در جهت تحكیم اهداف انقلاب اسلامى ادامه دادند و در این راستا مسئولیت‌هاى بزرگى را عهده‌دار شدند از قبیل:


آيت‌الله خامنه‌اى پس از پيروزى انقلاب اسلامى نيز همچنان پرشور و پرتلاش به فعاليت‌هاى ارزشمند خويش در جهت تحكيم اهداف انقلاب اسلامى ادامه دادند و در اين راستا مسئوليت‌هاى بزرگى را عهده‌دار شدند از قبيل:
* پایه‌گذارى «حزب جمهورى اسلامى» با همكارى و همفكرى تعدادى از علماى مبارز همچون شهید بهشتى، شهید باهنر، هاشمى رفسنجانى و... دراسفند 1357.
 
* پايه‌گذارى «حزب جمهورى اسلامى» با همكارى و همفكرى تعدادى از علماى مبارز همچون شهيد بهشتى، شهيد باهنر، هاشمى رفسنجانى و... دراسفند 1357.
* معاونت وزارت دفاع در سال 1358.
* معاونت وزارت دفاع در سال 1358.
* سرپرستى سپاه پاسداران انقلاب اسلامى، 1358.
* سرپرستى سپاه پاسداران انقلاب اسلامى، 1358.
* امام جمعه تهران، 1358.
* امام جمعه تهران، 1358.
* نماينده امام خمينى«قدس سره» در شوراى عالى دفاع، 1359.
* نماینده امام خمینى«قدس سره» در شوراى عالى دفاع، 1359.
* نماينده مردم تهران در مجلس شوراى اسلامى، 1358.
* نماینده مردم تهران در مجلس شوراى اسلامى، 1358.
* حضور فعال و مخلصانه با لباس رزم در جبهه‌هاى دفاع مقدس، در سال 1359 با شروع جنگ تحميلى عراق عليه ايران.
* حضور فعال و مخلصانه با لباس رزم در جبهه‌هاى دفاع مقدس، در سال 1359 با شروع جنگ تحمیلى عراق علیه ایران.
* رياست جمهورى (به دنبال شهادت محمدعلى رجايى، دومين رئيس جمهور ايران، آيت‌الله خامنه‌اى در مهرماه 1360 با كسب بيش از شانزده ميليون رأى مردمى و حكم تنفيذ امام خمينى (قدس سره) به مقام رياست جمهورى ايران اسلامى برگزيده شدند. همچنين از سال 1364 تا 1368 براى دومين بار به اين مقام و مسئوليت انتخاب گرديدند).
* ریاست جمهورى (به دنبال شهادت محمدعلى رجایى، دومین رئیس جمهور ایران، آیت‌الله خامنه‌اى در مهرماه 1360 باکسب بیش از شانزده میلیون رأى مردمى و حكم تنفیذ امام خمینى (قدس سره) به مقام ریاست جمهورى ایران اسلامى برگزیده شدند. همچنین از سال 1364 تا 1368 براى دومین بار به این مقام و مسئولیت انتخاب گردیدند).
* رياست شوراى انقلاب فرهنگى، 1360.
* ریاست شوراى انقلاب فرهنگى، 1360.
* رياست مجمع تشخيص مصلحت نظام، 1366.
* ریاست مجمع تشخیص مصلحت نظام، 1366.
* رياست شوراى بازنگرى قانون اساسى، 1368.
* ریاست شوراى بازنگرى قانون اساسى، 1368.
* رهبرى و ولايت امت، كه از سال 1368، روز چهاردهم خرداد پس از رحلت رهبر كبير انقلاب، امام خمينى (قدس سره)، توسط مجلس خبرگان رهبرى به اين مقام والا و مسئوليت عظيم انتخاب شدند و چه انتخاب مبارك و درستى بود كه پس از رحلت امام راحل، با شايستگى تمام توانستند امت مسلمان ايران، بلكه مسلمانان جهان را رهبرى نمايند.
* رهبرى و ولایت امت،که از سال 1368، روز چهاردهم خرداد پس از رحلت رهبرکبیر انقلاب، امام خمینى (قدس سره)، توسط مجلس خبرگان رهبرى به این مقام والا و مسئولیت عظیم انتخاب شدند و چه انتخاب مبارك و درستى بودکه پس از رحلت امام راحل، با شایستگى تمام توانستند امت مسلمان ایران، بلكه مسلمانان جهان را رهبرى نمایند.


== تأليف و تحقيق ==
== تألیف و تحقیق ==


# طرح كلى انديشه اسلامى در قرآن؛
# طرحکلى اندیشه اسلامى در قرآن؛
# از ژرفاى نماز؛
# از ژرفاى نماز؛
# گفتارى در باب صبر؛
# گفتارى در باب صبر؛
# چهار كتاب اصلى علم رجال؛
# چهارکتاب اصلى علم رجال؛
# ولايت؛
# ولایت؛
# گزارش از سابقه تاريخى و اوضاع كنونى حوزه علميه مشهد؛
# گزارش از سابقه تاریخى و اوضاعکنونى حوزه علمیه مشهد؛
# زندگى‌نامه ائمه تشيع (چاپ‌نشده)؛
# زندگى‌نامه ائمه تشیع (چاپ‌نشده)؛
# پيشواى صادق؛
# پیشواى صادق؛
# وحدت و تحزب؛
# وحدت و تحزب؛
# هنر از ديدگاه آيت‌الله خامنه‌اى؛
# هنر از دیدگاه آیت‌الله خامنه‌اى؛
# درست فهميدن دين؛
# درست فهمیدن دین؛
# عنصر مبارزه در زندگى ائمه(ع)؛
# عنصر مبارزه در زندگى ائمه(ع)؛
# روح توحيد، نفى عبوديت غير خدا؛
# روح توحید، نفى عبودیت غیر خدا؛
# ضرورت بازگشت به قرآن؛
# ضرورت بازگشت به قرآن؛
# سيره امام سجاد(ع)؛
# سیره امام سجاد(ع)؛
# امام رضا(ع) و ولايتعهدى؛
# امام رضا(ع) و ولایتعهدى؛
# تهاجم فرهنگى (تدوين‌شده از سخنان و پيام‌هاى معظم‌له)؛
# تهاجم فرهنگى (تدوین‌شده از سخنان و پیام‌هاى معظم‌له)؛
# حديث ولايت (مجموعه پيام‌ها و سخنان ايشان كه تاكنون 9 جلد آن چاپ شده است).
# حدیث ولایت (مجموعه پیام‌ها و سخنان ایشانکه تاكنون 9 جلد آن چاپ شده است).


== ترجمه ==
== ترجمه ==


# صلح امام حسن(ع)، تأليف راضى آل ياسين؛
# صلح امام حسن(ع)، تألیف راضى آل یاسین؛
# آينده در قلمرو اسلام، تأليف سيد قطب؛
# آینده در قلمرو اسلام، تألیف سید قطب؛
# مسلمانان در نهضت آزادى هندوستان، تأليف عبدالمنعم نمرى نصرى؛
# مسلمانان در نهضت آزادى هندوستان، تألیف عبدالمنعم نمرى نصرى؛
# ادعانامه عليه تمدن غرب، تأليف سيد قطب.
# ادعانامه علیه تمدن غرب، تألیف سید قطب.




{{فقیهان شیعه}}
{{فقیهان شیعه}}
== وابسته‌ها ==
== وابسته‌ها ==
{{وابسته‌ها}}
{{وابسته‌ها}}
۱۱۱

ویرایش