حافظ عراقی، عبدالرحیم بن حسین: تفاوت میان نسخه‌ها

هیچ تغییری در اندازه به وجود نیامده‌ است. ،  ‏۲۲ اوت ۲۰۱۹
جز
جایگزینی متن - 'ی‎ا' به 'ی‌ا'
جز (جایگزینی متن - 'ه‎اى' به 'ه‌اى')
جز (جایگزینی متن - 'ی‎ا' به 'ی‌ا')
خط ۴۱: خط ۴۱:


==پدر==
==پدر==
پدر او، حسین بن عبدالرحمان، در کودکى به همراه برخى خویشاوندان خود از روستاى رازیان در اربیل عراق به قاهره مهاجرت کرد و در محله منشیه مهرانى سکنا گزید و بعدها در حلقه مریدان تقی‎الدین جعفر قنادى شافعى، شیخ خانقاه درسلان محله منشیه، درآمد و با دخترى که سخاوى او را بسیار ستوده است ازدواج کرد. حافظ عراقى ثمره این پیوند بود.
پدر او، حسین بن عبدالرحمان، در کودکى به همراه برخى خویشاوندان خود از روستاى رازیان در اربیل عراق به قاهره مهاجرت کرد و در محله منشیه مهرانى سکنا گزید و بعدها در حلقه مریدان تقی‌الدین جعفر قنادى شافعى، شیخ خانقاه درسلان محله منشیه، درآمد و با دخترى که سخاوى او را بسیار ستوده است ازدواج کرد. حافظ عراقى ثمره این پیوند بود.


==اساتید==
==اساتید==
در هشت سالگى حافظ قرآن شد و نزد عالمان مشهور عصر خود، چون ناصرالدین محمد بن سمعون و برهان‌الدین ابراهیم بن لاجین رشیدى، به تحصیل علم پرداخت. وى به اشاره قاضى عزالدین ابن جماعة و به دلیل حافظه قوی‌اش، به فراگیرى دانش حدیث پرداخت و نخست نزد شهاب‌الدین احمد بن ابی الفرج مشهور به ابن بابا و سپس نزد دیگر محدثان مشهور عصر خود به سماع حدیث و فراگیرى دانش‌های حدیثى پرداخت و براى سماع و کتابت بسیارى از آثار حدیثى، به شهرهاى حجاز، شام، فلسطین و بغداد سفر نمود. استادان وى در قرائت، نحو، فقه و حدیث بسیارند، از جمله ابوسعید خلیل بن کیکلدى مشهور به علائى و تقی‎الدین سُبْکى.
در هشت سالگى حافظ قرآن شد و نزد عالمان مشهور عصر خود، چون ناصرالدین محمد بن سمعون و برهان‌الدین ابراهیم بن لاجین رشیدى، به تحصیل علم پرداخت. وى به اشاره قاضى عزالدین ابن جماعة و به دلیل حافظه قوی‌اش، به فراگیرى دانش حدیث پرداخت و نخست نزد شهاب‌الدین احمد بن ابی الفرج مشهور به ابن بابا و سپس نزد دیگر محدثان مشهور عصر خود به سماع حدیث و فراگیرى دانش‌های حدیثى پرداخت و براى سماع و کتابت بسیارى از آثار حدیثى، به شهرهاى حجاز، شام، فلسطین و بغداد سفر نمود. استادان وى در قرائت، نحو، فقه و حدیث بسیارند، از جمله ابوسعید خلیل بن کیکلدى مشهور به علائى و تقی‌الدین سُبْکى.


==مهارت‌ها==
==مهارت‌ها==
حافظ عراقى در دانش‌های گوناگون عصر خود تبحر داشته، اما به سبب دانش گسترده‌اش در علم حدیث، در این حوزه شهرت یافته است.
حافظ عراقى در دانش‌های گوناگون عصر خود تبحر داشته، اما به سبب دانش گسترده‌اش در علم حدیث، در این حوزه شهرت یافته است.
==شاگردان==
==شاگردان==
وى در مکان‌های گوناگونى به تدریس پرداخت، از جمله در دارالحدیث کاملیه که ناصرالدین محمد بن عادل ایوبى در 622 بنا نهاد، و در دارالحدیث فاضلیه که شهرتش به‌واسطه بناى آن به دست عبدالرحیم بن على بیسانى، مشهور به قاضى فاضل، است. او شاگردان و محدثان زبده‌ای پروراند از جمله تقی‎الدین مَقریزى، حافظ شهاب‌الدین ابن حجر عسقلانى، نورالدین هیثمى که بعدها داماد او شد و فرزند خودش ولی‎الدین احمد بن عبدالرحیم، که علاوه بر شرح و تکمیل بعضى کتاب‌های پدر، کتابى درباره زندگى و احوال پدرش به نام تحفةالوارد بترجمة الولد نگاشته است. نسخه‌ای از این کتاب در اختیار ابن فهد و سخاوى بوده، زیرا که سخاوى برخى مطالب راجع به شرح‌حال حافظ عراقى را به نقل از ولی‎الدین آورده و در یک مورد به در اختیار داشتن شرح‌حال حافظ عراقى نوشته فرزندش تصریح کرده است. مطالب ابن فهد نیز روایتى بسیار نزدیک به گزارش‌های سخاوى است که دلالت بر در اختیار بودن نسخه‌ای از شرح‌حال حافظ عراقى به قلم فرزندش، در دست ابن فهد دارد.
وى در مکان‌های گوناگونى به تدریس پرداخت، از جمله در دارالحدیث کاملیه که ناصرالدین محمد بن عادل ایوبى در 622 بنا نهاد، و در دارالحدیث فاضلیه که شهرتش به‌واسطه بناى آن به دست عبدالرحیم بن على بیسانى، مشهور به قاضى فاضل، است. او شاگردان و محدثان زبده‌ای پروراند از جمله تقی‌الدین مَقریزى، حافظ شهاب‌الدین ابن حجر عسقلانى، نورالدین هیثمى که بعدها داماد او شد و فرزند خودش ولی‌الدین احمد بن عبدالرحیم، که علاوه بر شرح و تکمیل بعضى کتاب‌های پدر، کتابى درباره زندگى و احوال پدرش به نام تحفةالوارد بترجمة الولد نگاشته است. نسخه‌ای از این کتاب در اختیار ابن فهد و سخاوى بوده، زیرا که سخاوى برخى مطالب راجع به شرح‌حال حافظ عراقى را به نقل از ولی‌الدین آورده و در یک مورد به در اختیار داشتن شرح‌حال حافظ عراقى نوشته فرزندش تصریح کرده است. مطالب ابن فهد نیز روایتى بسیار نزدیک به گزارش‌های سخاوى است که دلالت بر در اختیار بودن نسخه‌ای از شرح‌حال حافظ عراقى به قلم فرزندش، در دست ابن فهد دارد.


==مسافرت‌ها و مناصب==
==مسافرت‌ها و مناصب==
۴۲۵٬۲۲۵

ویرایش