جزء فیه حدیث إسحق بن إبراهیم بن راهویة: تفاوت میان نسخه‌ها

    از ویکی‌نور
    بدون خلاصۀ ویرایش
    بدون خلاصۀ ویرایش
     
    (بدون تفاوت)

    نسخهٔ کنونی تا ‏۲۷ مارس ۲۰۲۴، ساعت ۲۳:۱۱

    جزء فیه حدیث إسحق بن إبراهیم بن راهویة
    جزء فیه حدیث إسحق بن إبراهیم بن راهویة
    پدیدآورانابن راهویه، اسحاق بن ابراهیم (نويسنده) سریع، محمد بن عبدالله (مصحح)
    عنوان‌های دیگرمنتخب من مسنده یشتمل علی مسند خباب بن الإرت و مسند زید بن خالد الجهني و مسند جبیر بن مطعم و مسند رافع بن خدیج رضي الله تعالی عنهم
    ناشردار العاصمة
    مکان نشرعربستان - ریاض
    سال نشر1436ق - 2015م
    چاپ1
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    جزء فيه حديث إسحق بن إبراهيم بن راهويه، اثر ابن راهویه، ابویعقوب اسحاق بن ابراهیم بن مخلد بن ابراهیم تمیمی حنظلی (238-161ق)، فقیه، محدّث و مفسر مروزی خراسانی است. در این جزء احادیثی از برخی صحابه گرد آمده است. محمد بن عبدالله سریع، پژوهش این کتاب را انجام داده است.

    محقق می‌گوید: کتاب «مسند» ابن راهویه اثر مهمی است که از جلالت تصنیف، بلندی طبقه و پاکیزگی حدیث و نیکوییِ در ترتیب برخوردار است. از شش بخش این مسند فقط بخش چهارم آن به‌جای مانده است و مسند ابوهریره، مسانید نساء و بخشی از مسند عبدالله بن عباس در آن جای گرفته‌اند. بااین‌حال، بخش تازه‌ای از مسند به دست آمده که «جزء حدیثیِ» متداول میان محدثان بوده است و به‌نوبه خود مسندهایی از خباب بن اَرت، زید بن خالد جهنی، جبیر بن مطعم و رافع بن خدیج را در بر دارد[۱]‏. این جزء در واقع، احادیث منتخبی از مسند اسحاق است که به روایت «ابوالعباس، محمد بن شادِل نیشابوری» از وی فراهم آمده است. اظهر این است که این جزء قطعه‌ای تامّ از «مسند اسحاق» باشد که در آن، حدیث‌های برخی صحابه بدون گزینش و یا پیرایش (انتقاء) گِرد آمده‌اند[۲]‏.

    مسند کتابی است که روایات آن به‌‌ترتیب صحابه مرتب شده باشد. ابوزرعه رازی می‌گوید: «ابن راهویه احادیث اَمثل از صحابه را در کتابش تخریج کرده است؛ امثل، حدیثی است که صحّتش بایستگی ندارد، بلکه جایگاه آن در میان احادیث به‌گونه‌ای است که بودنش بهتر از رها کردن و کنار گذاشتن آن است؛ ازاین‌رو، گاهی در حدیث امثل ضعف دیده‌ می‌شود؛ همان ‌گونه که در انواع احادیث دیگر نیز ممکن است ضعف و کاستی به‌ چشم ‌‌آید»[۳]‏.

    این کتاب با نقل پنج سماع پایان‌ یافته ‌است که عبارتند از: سماعات اُم‌الفضل «هاجر»؛ ابوالفتح ابراهیم بن قلقشندی؛ ابوالفتوح علی قلقشندی؛ شمس‌الدین فاخوری مظفری؛ ابوالمعالی هبة‌الله بن خلدون؛ ابومحمد مکی بن مسلم بن مکی بن علان؛ حسن بن عبدالله بن عبدالغنی مقدسی؛ اسماء بنت محمد بن صصرَی؛ عبدالله بن احمد بن محب؛ برهان‌الدین ابراهیم بن احمد شامی[۴]‏.

    پانویس

    1. ر.ک: مقدمه محقق، ص5
    2. ر.ک: همان، ص7 و 22
    3. ر.ک: احمد عمر هاشم، ص71
    4. ر.ک: متن کتاب، ص96-93

    منابع مقاله

    1. مقدمه محقق و متن کتاب.
    2. احمد عمر، هاشم، «إسحاق بن راهويه» مجله: منبر الإسلام»، السنة ثمانية و خمسون، شوال 1420- العدد 634.

    وابسته‌ها