تيسير الباري

    از ویکی‌نور
    تيسير الباري في فضائل و تفسير و أسباب نزول کلام الباري من مسند الإمام أحمد بن حنبل الشيباني
    تيسير الباري
    پدیدآورانقرعاوي، عبدالله بن ابراهيم (نویسنده)
    ناشردار الصميعي
    مکان نشرعربستان - رياض
    سال نشر1431ق. = 2010م.
    چاپچاپ يکم
    شابک978-603-00-3075-0
    زبانعربي
    تعداد جلد2
    کد کنگره
    ‏/الف2 م5017 / 118 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    تیسیر الباری فی فضائل و تفسیر و اسباب نزول کلام الباری من مسند الامام احمد بن حنبل الشیبانی تألیف عالم سلفی معاصر عبدالله بن ابراهیم بن عثمان قرعاوی، از جمله تفاسیر منقول است که از مسند امام احمد حنبل گردآوری و در دو جلد منتشر شده است.

    مشهورترین کتاب احمد بن حنبل شیبانی همانا مسند اوست که به گفته ابن جوزی شامل 30 هزار حدیث است و از خود احمد نقل کرده‌اند که گفته است: این کتاب را از میان 750 هزار حدیث جمع و انتخاب کرده‌ام و هر حدیثی که از پیامبر(ص) در آن یافت نشد، نباید حجت شمرده شود. درباره میزان صحت احادیث مسند و اینکه آیا در آن حدیث ضعیف و یا موضوع یافت می‌شود، یا نه میان محدثان اختلاف است[۱]‏.

    نویسنده در تیسیر الباری، احادیث مشتمل بر ذکر فضائل قرآن و تفسیر آن و اسباب نزول را از «مسند امام احمد بن حنبل» گردآوری کرده است.[۲]‏. این احادیث به ترتیب سوره‌های قرآن در 268 باب ارائه شده است که 92 باب آن در جلد اول و باقی ابواب در جلد دوم کتاب ارائه شده است. در ذیل هر باب به تناسب، تعدادی روایت با ذکر سند مطرح شده است؛ به عنوان مثال در باب اولین باب در موضوع فضیلت قرآن و اعتصام به آن ده روایت[۳]‏ و در باب دوم در رابطه با تشویق به یادگیری و آموزش و حفظ قرآن کریم 23 روایت[۴]‏ با ذکر محل و شماره حدیث در مسند حنبل مطرح شده است.

    پانویس

    1. ر.ک: پاکتچی، احمد، ص724
    2. ر.ک: مقدمه، ص6
    3. ر.ک: متن کتاب، ص10-7
    4. ر.ک: همان، ص16-10

    منابع مقاله

    1. مقدمه و متن کتاب.
    2. پاکتچی، احمد، دائرة المعارف بزرگ اسلامی، ج 6، زیر نظر کاظم موسوی بجنوردی، تهران، مرکز دائرة المعارف بزرگ اسلامی، چاپ اول، 1373.


    وابسته‌ها