تاریخ عضدی

(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)

تاریخ عضدی، اثر احمدمیرزا (1239-1319ق)، کتابی است تاریخی به فارسی درباره زندگی خصوصی آقامحمدخان و فتحعلی‌شاه و محمدشاه قاجار که با توضیحات و اضافاتی از عبدالحسین نوایی، منتشر شده است.

تاریخ عضدی
تاریخ عضدی
پدیدآوراناحمد میرزا قاجار (نويسنده) نوایی، عبد الحسین (مصحح)
ناشرنشر علم
مکان نشرایران - تهران
سال نشر1376ش
چاپ1
موضوعحرمسرا -- ایران‌,ایران‌ -- تا‌ریخ‌ -- قا‌جا‌ریا‌ن‌، ۱۱۹۳ - ۱۳۴۴ق‌,زنا‌ن‌ -- مسا‌ئل‌ اجتما‌عی‌ و اخلاقی‌
زبانفارسی
تعداد جلد1
کد کنگره
DSR 1344/الف۳ت۲
نورلایبمطالعه و دانلود pdf

نویسنده، این کتاب را در دوره حکومت خود در همدان به تقاضای اعتمادالسلطنه در 1304ق، تألیف کرده است و کتاب را از روی لقب وی عضدالدوله‌، تاریخ عضدی نامیده‌اند[۱].

تاریخ عضدی در بین همه کتاب‌های تاریخی اعصار مختلف ایران از این لحاظ ممتاز است که تنها همین یک بار شاهزاده‌ای از زندگانی خصوصی اجداد و پدر و مادر و خانواده خود یاد کرده و هرچه را از آنان دیده و شنیده، نقل کرده است‌. عضدالدوله در کودکی در زمره پسران محبوب شاه قرار گرفت و در همه جا ملازم پدر بود. وی که به هنگام مرگ پدر ده‌ساله بود، کم‌وبیش مسائل اجتماعی و ایلی را خوب می‌فهمید و رویدادهای فراوانی دیده یا از برادران و خواهران خود شنیده بود. وی از مرگ پدر تا مهاجرت مادرش به عتبات، انتقال سلطنت به محمدشاه و مخالفت برادران با برادرزاده و دیگر مسائل را دریافته و به یاد سپرده بود که گنجینه‌ای از اطلاعات دقیق و درخور توجه گردید[۲].

عضدالدوله در کتاب خود، با صداقت کامل‌، آنچه را راجع به سلطنت آقامحمدخان و فتحعلی‌شاه و محمدشاه بوده، نوشته‌ و حتی از ذکر بعضی قضایایی که موجب رسوایی و بدنامی یا مایه سرزنش و سرافکندگی بوده، چشم نپوشیده و به شرح موضوع پرداخته است و با شرح ماجرای عروسی مادر خود و اینکه فتحعلی‌شاه فردی ایلیاتی است، نشان داده که در حقیقت‌گویی از هیچ چیز واهمه نداشته است[۳].

نثر تاریخ عضدی، نه مغلق و متکلف و نه عوامانه و ساده‌، بلکه ادیبانه و آمیخته به شعر و آیه و حدیث و نکته‌های لطیف است‌[۴].

آنچه مایه امتیاز تاریخ عضدی بر دیگر کتاب‌هاست، این است که مؤلف هرگز نخواسته است که مستقیما به شرح وقایع تاریخی بپردازد، بلکه همواره کوشش کرده که مطالب خصوصی و پشت پرده را بازگو کند و بیشتر به عادات و خلقیات پدر خود، فتحعلی‌شاه و عموی وی آقامحمدخان و پسرزاده وی، محمدشاه اشاره کند تا به وقایع خشک تاریخی که خواه‌ناخواه مؤلفی چون عضدالدوله را ناگزیر به مدح یا گزافه می‌کشاند[۵].

آنچه در این کتاب آمده، مشهودات عینی نویسنده است، نه مسموعات وی و اگر تصادفا مسموعاتی را نیز نقل کرده، گوینده را نیز معرفی نموده است[۶].

درهرحال، تاریخ عضدی، کتابی است ارزنده و کم‌نظیر، اگر نگوییم بی‌نظیر، درباره شکل و شمایل و طرز رفتار و گفتار و رسوم و آدات و اعتقادات سه پادشاه اول سلسله قاجار و بیان مسائل پشت پرده و داخلی دربار و حرم‌سرای معروف فتحعلی‌شاه[۷].

پانویس

  1. ر.ک: نوایی، عبدالحسین، ج6، ص235
  2. ر.ک: همان
  3. ر.ک: همان، ص235-236
  4. ر.ک: همان، ص236
  5. ر.ک: پیشگفتار، ص9
  6. ر.ک: همان، ص7
  7. ر.ک: همان

منابع مقاله

  1. پیشگفتار.
  2. نوایی، عبدالحسین، «دانشنامه جهان اسلام»، زیر نظر غلامعلی حداد عادل، تهران، بنیاد دائرةالمعارف اسلامی، 1380.

وابسته‌ها