بيان الحق بضمان الصدق (العلم الإلهي): تفاوت میان نسخه‌ها

بدون خلاصۀ ویرایش
جز (جایگزینی متن - 'شناسي' به 'شناسی')
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۲۸: خط ۲۸:
| شابک =
| شابک =
| تعداد جلد =1
| تعداد جلد =1
| کتابخانۀ دیجیتال نور =
| کتابخانۀ دیجیتال نور =13435
| کد پدیدآور =734
| کد پدیدآور =734
| پس از =
| پس از =
خط ۳۶: خط ۳۶:
'''بيان الحق بضمان الصدق (العلم الإلهي)'''، اثر حکیم، ادیب منجم و ریاضی‎دان قرن پنجم‎ هجری [[لوکري، فضل بن محمد|ابوالعباس فضل بن محمد لوکری]] است. این اثر توسط سید ابراهیم دیباجی مورد تحقیق قرار گرفته و منتشر شده است.
'''بيان الحق بضمان الصدق (العلم الإلهي)'''، اثر حکیم، ادیب منجم و ریاضی‎دان قرن پنجم‎ هجری [[لوکري، فضل بن محمد|ابوالعباس فضل بن محمد لوکری]] است. این اثر توسط سید ابراهیم دیباجی مورد تحقیق قرار گرفته و منتشر شده است.


این کتاب بدون اغراق‎ بهترین‎ و ارزشمندترین کتابی است که درباره فلسفه مشاء تدوین شده است؛ زیرا در عین جامعیت، با پرهیز از پرداختن به فروعات و حواشی، تلخیصی است از همه اصول فلسفه مشاء از ارسطو تا‎ بهمنیار<ref>محمدی، مقصود، ص20</ref>.
این کتاب بدون اغراق‎ بهترین‎ و ارزشمندترین کتابی است که درباره فلسفه مشاء تدوین شده است؛ زیرا در عین جامعیت، با پرهیز از پرداختن به فروعات و حواشی، تلخیصی است از همه اصول فلسفه مشاء از ارسطو تا‎ بهمنیار<ref>[https://www.noormags.ir/view/fa/articlepage/61941/20 محمدی، مقصود، ص20]</ref>.


بيان الحق بضمان الصدق، به سه‎ کتاب‎ بزرگ تقسیم می‎شود: منطق، علم طبیعی و علم‎ الهی‎. محتوای اثر حاضر، علم الهی است.
بيان الحق بضمان الصدق، به سه‎ کتاب‎ بزرگ تقسیم می‎شود: منطق، علم طبیعی و علم‎ الهی‎. محتوای اثر حاضر، علم الهی است.
خط ۴۲: خط ۴۲:
==انگیزه تألیف==
==انگیزه تألیف==
[[لوکري، فضل بن محمد|لوکری]] سبب تألیف این کتاب‎ را‎ چنین‎ توضیح می‎دهد:
[[لوکري، فضل بن محمد|لوکری]] سبب تألیف این کتاب‎ را‎ چنین‎ توضیح می‎دهد:
من چون در‎ کتب‎ تألیف‎شده‎ در علوم فلسفی تأمل‎ کردم، بعضی را بیش ‎از حد طولانی یافتم؛ آن‎چنان‎که‎ فهم متعلمین به کنه آن نرسد و بر ضبط‎ و حفظش‎ قوای‎‎ حافظین توانایی نیابد و بعضی را نیز مختصر و لطیف‎‎ که‎ نکات اصول حکمی را در خود جمع آورده است، اما کتابی که بین دو طرف افراط‎ و تفریط از اندازه‎ و حجم‎، متوسط‎ باشد و متضمن همه مطالب مورداحتیاج جوینده حق در علوم‎ عقلی باشد و او را بی‎نیاز از غیر آن کند و حق‎جو را به نهایت آن برساند، نیافتم؛ لذا تمایل‎ پیدا‎ کردم‎ تا کتابی به این صفت جمع‎آورم بر سبیل شرح و تلخیص با‎ یکدیگر<ref>فسایی، محسن، ص51</ref>.
من چون در‎ کتب‎ تألیف‎شده‎ در علوم فلسفی تأمل‎ کردم، بعضی را بیش ‎از حد طولانی یافتم؛ آن‎چنان‎که‎ فهم متعلمین به کنه آن نرسد و بر ضبط‎ و حفظش‎ قوای‎‎ حافظین توانایی نیابد و بعضی را نیز مختصر و لطیف‎‎ که‎ نکات اصول حکمی را در خود جمع آورده است، اما کتابی که بین دو طرف افراط‎ و تفریط از اندازه‎ و حجم‎، متوسط‎ باشد و متضمن همه مطالب مورداحتیاج جوینده حق در علوم‎ عقلی باشد و او را بی‎نیاز از غیر آن کند و حق‎جو را به نهایت آن برساند، نیافتم؛ لذا تمایل‎ پیدا‎ کردم‎ تا کتابی به این صفت جمع‎آورم بر سبیل شرح و تلخیص با‎ یکدیگر<ref>[https://www.noormags.ir/view/fa/articlepage/4374/51 فسایی، محسن، ص51]</ref>.


==ساختار==
==ساختار==
خط ۵۰: خط ۵۰:
جزء اول، حاوی 41 فصل و جزء دوم آن حاوی 28 فصل است.
جزء اول، حاوی 41 فصل و جزء دوم آن حاوی 28 فصل است.


نویسنده در مورد منابع و ساختار این اثر می‎نویسد: از همه کتب فلسفی‎ منسوب به [[ابن سینا، حسین بن عبدالله|شیخ‎الرئیس، حجةالحق ابوعلی حسین بن‎ عبدالله‎ بن‎ سینای‎ بخاری]] – روح الله‌رمسه و قدس‎نفسه - و نیز کتب شیخ حکیم [[فارابی، محمد بن محمد|ابونصر‎ فارابی]]‎ - قدس‎ الله‎ روحه العزيز - و نیز از دیگر کتب موجود متأخرین و متقدمین استخراج مطلب کردم؛ گرچه‎ نیازی‎ به‎ کتب‎ ایشان بعد از کتب این دو بزرگ، به‎ویژه کتب [[ابن سینا، حسین بن عبدالله|شیخ‎الرئیس ابوعلی‎ سینا‎]] - روح‌الله‌رمسه و قدس‌نفسه - ‎نخواهد افتاد. پس نظرم بر این تعلق گرفت‎ که‎ ترتیب‎‎ این کتاب را بر مسلک مشهور بنهم؛ یعنی منطق را بر سایر اجزای حکمت‎ مقدم‎ گردانم؛ چراکه آن وسیله رسیدن به ‎حق است. سپس علم طبیعی و بعد از آن‎ علم‎ الهی را به موجزترین وجه ممکن بدون اخلال به اصلی‎ از اصول ارائه نمایم‎، بلکه‎ در آن مطالب دشوار را شرح‎ کرده، نکات مخفی را تبیین نمایم‎ و شبهات‎ مورد‎ اعتراض را در جای خود حل کنم. این کتاب را «بيان‎ الحق بضمان الصدق» نامیدم‎. این‎ اسم،‎ سازگار با مسمای خود است؛ زیرا غرض من در آن تبیین حق‎‎ است‎، با صادق‎ترین آرا و اقوال. این روش قانون من‎ باشد در زمان حیاتم؛ هر زمان که اراده کردم‎ به‎ آن‎ بازگردم و تذکره من پس از وفاتم گردد<ref>ر.ک: همان، ص51</ref>.
نویسنده در مورد منابع و ساختار این اثر می‎نویسد: از همه کتب فلسفی‎ منسوب به [[ابن سینا، حسین بن عبدالله|شیخ‎الرئیس، حجةالحق ابوعلی حسین بن‎ عبدالله‎ بن‎ سینای‎ بخاری]] – روح الله‌رمسه و قدس‎نفسه - و نیز کتب شیخ حکیم [[فارابی، محمد بن محمد|ابونصر‎ فارابی]]‎ - قدس‎ الله‎ روحه العزيز - و نیز از دیگر کتب موجود متأخرین و متقدمین استخراج مطلب کردم؛ گرچه‎ نیازی‎ به‎ کتب‎ ایشان بعد از کتب این دو بزرگ، به‎ویژه کتب [[ابن سینا، حسین بن عبدالله|شیخ‎الرئیس ابوعلی‎ سینا‎]] - روح‌الله‌رمسه و قدس‌نفسه - ‎نخواهد افتاد. پس نظرم بر این تعلق گرفت‎ که‎ ترتیب‎‎ این کتاب را بر مسلک مشهور بنهم؛ یعنی منطق را بر سایر اجزای حکمت‎ مقدم‎ گردانم؛ چراکه آن وسیله رسیدن به ‎حق است. سپس علم طبیعی و بعد از آن‎ علم‎ الهی را به موجزترین وجه ممکن بدون اخلال به اصلی‎ از اصول ارائه نمایم‎، بلکه‎ در آن مطالب دشوار را شرح‎ کرده، نکات مخفی را تبیین نمایم‎ و شبهات‎ مورد‎ اعتراض را در جای خود حل کنم. این کتاب را «بيان‎ الحق بضمان الصدق» نامیدم‎. این‎ اسم،‎ سازگار با مسمای خود است؛ زیرا غرض من در آن تبیین حق‎‎ است‎، با صادق‎ترین آرا و اقوال. این روش قانون من‎ باشد در زمان حیاتم؛ هر زمان که اراده کردم‎ به‎ آن‎ بازگردم و تذکره من پس از وفاتم گردد<ref>[https://www.noormags.ir/view/fa/articlepage/4374/51 ر.ک: همان، ص51]</ref>.


==گزارش محتوا==
==گزارش محتوا==
هدف [[لوکري، فضل بن محمد|‎‎لوکری‎]] از تدوین مجموعه بيان الحق، تنظیم یک‎ متن تعلیمی فلسفی در سطح متوسط‎ است‎ و در‎ این هدف‎ توفیق یافته است. بيان الحق [[لوکري، فضل بن محمد|لوکری]] جهت تعلیم فلسفه مشاء در سطح متوسط‎ مناسب‎تر از آثار [[فارابی، محمد بن محمد|فارابی]]، [[ابن سینا، حسین بن عبدالله|ابن ‎سینا]] و [[بهمنیار بن مرزبان|بهمنیار]] است؛ چراکه حاوی همه نکات‎ اصلی متون‎ فلسفی ایشان‎ است‎؛ به‎علاوه از مطالب استطرادی و کم‎فایده‎ نیز خالی است. [[لوکري، فضل بن محمد|لوکری]] تنها به تلخیص مطلب اکتفا نکرده،‎ بلکه گاهی یک فصل طولانی شفا یا تحصیل را در چند فصل‎ و گاهی برعکس چند‎ فصل آن‎ها را در یک فصل بيان الحق‎ گنجانیده است.<ref>همان، ص52</ref>.
هدف [[لوکري، فضل بن محمد|‎‎لوکری‎]] از تدوین مجموعه بيان الحق، تنظیم یک‎ متن تعلیمی فلسفی در سطح متوسط‎ است‎ و در‎ این هدف‎ توفیق یافته است. بيان الحق [[لوکري، فضل بن محمد|لوکری]] جهت تعلیم فلسفه مشاء در سطح متوسط‎ مناسب‎تر از آثار [[فارابی، محمد بن محمد|فارابی]]، [[ابن سینا، حسین بن عبدالله|ابن ‎سینا]] و [[بهمنیار بن مرزبان|بهمنیار]] است؛ چراکه حاوی همه نکات‎ اصلی متون‎ فلسفی ایشان‎ است‎؛ به‎علاوه از مطالب استطرادی و کم‎فایده‎ نیز خالی است. [[لوکري، فضل بن محمد|لوکری]] تنها به تلخیص مطلب اکتفا نکرده،‎ بلکه گاهی یک فصل طولانی شفا یا تحصیل را در چند فصل‎ و گاهی برعکس چند‎ فصل آن‎ها را در یک فصل بيان الحق‎ گنجانیده است.<ref>[https://www.noormags.ir/view/fa/articlepage/4374/52 همان، ص52]</ref>.


کلیه مطالب بيان الحق در‎ درجه‎ اول از آثار ابن ‎سینا و بهمنیار‎ و در‎ درجه دوم‎ از‎ آثار‎ فارابی استخراج شده است‎. اکثر قریب به‎ اتفاق مطالب کتاب و حتی عناوین بیشتر فصول عیناً از منابع یادشده نقل‎ شده‎ و تنها در موارد معدودی، جهت‎ تلخیص‎ یا‎ ایجاد‎ ارتباط‎ بین‎ عبارات منقول از‎ منابع‎ مختلف، جملاتی اضافه شده یا تغییر داده شده است. با توجه به‎ گستردگی مطالب فلسفی و بیانات‎ مختلف‎ هر فیلسوف‎ در آثار متعدد خود، کار گزینش بهترین‎ و جامع‎ترین‎ متن‎ و یا‎ تلخیص‎‎ مطلب‎، به‎نحوی‎که کلیه نکات اصلی و امور مهم آن حفظ شود، محتاج احاطه کامل بر متون فلسفی و تسلط بر آن‎هاست. بيان الحق بهترین سند تسلط و احاطه تمام‎ [[لوکري، فضل بن محمد|لوکری]] بر فلسفه‎ مشائی است. او در هر زمینه بهترین متن را برگزیده، از ایجاز مخل و اطناب ممل پرهیز کرده، حجم مطالب را همواره در حد متوسط حفظ کرده است.<ref>ر.ک: همان</ref>.
کلیه مطالب بيان الحق در‎ درجه‎ اول از آثار ابن ‎سینا و بهمنیار‎ و در‎ درجه دوم‎ از‎ آثار‎ فارابی استخراج شده است‎. اکثر قریب به‎ اتفاق مطالب کتاب و حتی عناوین بیشتر فصول عیناً از منابع یادشده نقل‎ شده‎ و تنها در موارد معدودی، جهت‎ تلخیص‎ یا‎ ایجاد‎ ارتباط‎ بین‎ عبارات منقول از‎ منابع‎ مختلف، جملاتی اضافه شده یا تغییر داده شده است. با توجه به‎ گستردگی مطالب فلسفی و بیانات‎ مختلف‎ هر فیلسوف‎ در آثار متعدد خود، کار گزینش بهترین‎ و جامع‎ترین‎ متن‎ و یا‎ تلخیص‎‎ مطلب‎، به‎نحوی‎که کلیه نکات اصلی و امور مهم آن حفظ شود، محتاج احاطه کامل بر متون فلسفی و تسلط بر آن‎هاست. بيان الحق بهترین سند تسلط و احاطه تمام‎ [[لوکري، فضل بن محمد|لوکری]] بر فلسفه‎ مشائی است. او در هر زمینه بهترین متن را برگزیده، از ایجاز مخل و اطناب ممل پرهیز کرده، حجم مطالب را همواره در حد متوسط حفظ کرده است.<ref>[https://www.noormags.ir/view/fa/articlepage/4374/52 ر.ک: همان]</ref>.


منطق «بيان الحق بضمان الصدق» برگرفته از منطق شفا، اشارات، نجات، حكمة المشرقیین و تحصیل است. طبیعیات آن‎ برگرفته از طبیعیات‎ ارسطو‎ به گزارش ابن ‎سینا، یعنی طبیعیات‎ شفا و تحصیل است. بخش علم کلی الهیات بيان الحق‎ متخذ از الهیات شفا و مابعدالطبیعه تحصیل است. بخش علم‎ ربوبی آن علاوه بر‎ دو‎ منبع یادشده‎ از المبدأ و المعاد ابن ‎سینا و الانصاف استخراج شده است. نکت و مسائل منتخبه از علم مابعدالطبیعه‎ از تعلیقات ابن‎ سینا و إثبات المفارقات‎ فارابی استخراج شده و بالاخره فصول‎ منتخبه‎ از‎ علم اخلاق، به‎استثنای یک فصل نسبتاً مفصل عیناً از الفصول المنتزعة فارابی‎ نقل شده است.<ref>ر.ک: همان</ref>.
منطق «بيان الحق بضمان الصدق» برگرفته از منطق شفا، اشارات، نجات، حكمة المشرقیین و تحصیل است. طبیعیات آن‎ برگرفته از طبیعیات‎ ارسطو‎ به گزارش ابن ‎سینا، یعنی طبیعیات‎ شفا و تحصیل است. بخش علم کلی الهیات بيان الحق‎ متخذ از الهیات شفا و مابعدالطبیعه تحصیل است. بخش علم‎ ربوبی آن علاوه بر‎ دو‎ منبع یادشده‎ از المبدأ و المعاد ابن ‎سینا و الانصاف استخراج شده است. نکت و مسائل منتخبه از علم مابعدالطبیعه‎ از تعلیقات ابن‎ سینا و إثبات المفارقات‎ فارابی استخراج شده و بالاخره فصول‎ منتخبه‎ از‎ علم اخلاق، به‎استثنای یک فصل نسبتاً مفصل عیناً از الفصول المنتزعة فارابی‎ نقل شده است.<ref>[https://www.noormags.ir/view/fa/articlepage/4374/52 ر.ک: همان]</ref>.


ترتیب کلی مطالب بيان الحق (منطق، طبیعیات، الهیات) شبیه ترتیب عيون الحكمة، اشارات و با حذف بخش ریاضیات‎ شبیه ترتیب شفاست‎. مآخذ‎ اصلی مطالب و حتی ترتیب فصول‎ الهیات بيان الحق، الهیات شفا است؛ اما تقسیم الهیات بيان‎ الحق به علم کلی و علم ربوبی وام‎دار «نجات» [[ابن سینا، حسین بن عبدالله|شیخ‎الرئیس]] و تا حدودی تحصیل بهمنیار است‎. الهیات‎ نجات به دو مقاله تقسیم‎ می‎شود. شیخ برای این دو مقاله عنوان خاصی انتخاب کرده‎ است، اما محتوای مقاله اول امور عامه یا علم کلی است و محتوای فصول مقاله‎ دوم‎ علم ربوبی و الهیات بالمعنی‎الاخص است.<ref>ر.ک: همان</ref>.
ترتیب کلی مطالب بيان الحق (منطق، طبیعیات، الهیات) شبیه ترتیب عيون الحكمة، اشارات و با حذف بخش ریاضیات‎ شبیه ترتیب شفاست‎. مآخذ‎ اصلی مطالب و حتی ترتیب فصول‎ الهیات بيان الحق، الهیات شفا است؛ اما تقسیم الهیات بيان‎ الحق به علم کلی و علم ربوبی وام‎دار «نجات» [[ابن سینا، حسین بن عبدالله|شیخ‎الرئیس]] و تا حدودی تحصیل بهمنیار است‎. الهیات‎ نجات به دو مقاله تقسیم‎ می‎شود. شیخ برای این دو مقاله عنوان خاصی انتخاب کرده‎ است، اما محتوای مقاله اول امور عامه یا علم کلی است و محتوای فصول مقاله‎ دوم‎ علم ربوبی و الهیات بالمعنی‎الاخص است.<ref>[https://www.noormags.ir/view/fa/articlepage/4374/52 ر.ک: همان]</ref>.


[[لوکري، فضل بن محمد|لوکری]] در آغاز الهیات بيان الحق در این‎باره می‎نویسد:
[[لوکري، فضل بن محمد|لوکری]] در آغاز الهیات بيان الحق در این‎باره می‎نویسد:
«این‎ کتاب‎ [علم‎ الهی‎ بیان الحق‎] به دو کتاب تقسیم‎ می‎شود: یکی درباره علم مابعدالطبیعه و آن علم کلی‎ است که متضمن تصحیح مبادی همه علوم است؛ دیگری مشتمل بر معانی کتاب‎ الربوبية‎ به‎ نام‎ اثولوجیاست؛ گرچه در اصطلاح قوم مابعدالطبیعه‎ به همه‎ اجزای علم الهی عام اطلاق می‎شود، ولی قطعاً این تقسیم و تفکیک سودمند و بجاست؛ زیرا ‎به این‎ وسیله‎ علم‎ ربوبی که‎ درباره اثبات مبدأ اول و صفات‎ وی و نیز اثبات سایر مفارقات روحانی و ملکوتی‎‎ است‎، متمایز‎ می‎شود»<ref>ر.ک: همان</ref>.
«این‎ کتاب‎ [علم‎ الهی‎ بیان الحق‎] به دو کتاب تقسیم‎ می‎شود: یکی درباره علم مابعدالطبیعه و آن علم کلی‎ است که متضمن تصحیح مبادی همه علوم است؛ دیگری مشتمل بر معانی کتاب‎ الربوبية‎ به‎ نام‎ اثولوجیاست؛ گرچه در اصطلاح قوم مابعدالطبیعه‎ به همه‎ اجزای علم الهی عام اطلاق می‎شود، ولی قطعاً این تقسیم و تفکیک سودمند و بجاست؛ زیرا ‎به این‎ وسیله‎ علم‎ ربوبی که‎ درباره اثبات مبدأ اول و صفات‎ وی و نیز اثبات سایر مفارقات روحانی و ملکوتی‎‎ است‎، متمایز‎ می‎شود»<ref>[https://www.noormags.ir/view/fa/articlepage/4374/52 ر.ک: همان]</ref>.


جای آن داشت که مسائل رساله الحاقی علم الربوبية، در خود علم‎ ربوبی‎ ادغام‎ می‎شد؛ چراکه مسائل این رساله الحاقی به‎ صفات باری، عقل، نفس و ولایت و نبوت‎ اختصاص‎ دارد و این مطالب، دقیقاً مسائل علم ربوبی را تشکیل می‎دهد. [[لوکري، فضل بن محمد|لوکری‎]] اگرچه در‎ مقدمه‎ الهیات‎ بيان الحق وعده داده که به‎واسطه اهمال‎ دیگر نویسندگان در مسئله نفس در‎ حال‎ مفارقت از بدن بسط کلام‎ بدهد و مطالب جدیدی را ارائه کند که دیگران نگفته‎اند‎، اما در بحث از این مسائل عذر آورده، می‎نویسد:
جای آن داشت که مسائل رساله الحاقی علم الربوبية، در خود علم‎ ربوبی‎ ادغام‎ می‎شد؛ چراکه مسائل این رساله الحاقی به‎ صفات باری، عقل، نفس و ولایت و نبوت‎ اختصاص‎ دارد و این مطالب، دقیقاً مسائل علم ربوبی را تشکیل می‎دهد. [[لوکري، فضل بن محمد|لوکری‎]] اگرچه در‎ مقدمه‎ الهیات‎ بيان الحق وعده داده که به‎واسطه اهمال‎ دیگر نویسندگان در مسئله نفس در‎ حال‎ مفارقت از بدن بسط کلام‎ بدهد و مطالب جدیدی را ارائه کند که دیگران نگفته‎اند‎، اما در بحث از این مسائل عذر آورده، می‎نویسد:
«اگرچه ما وعده داده بودیم در این‎باره‎ به‎طور مشروح‎ و مشبع سخن برانیم، ولیکن وقتی دیدیم همه مطالب‎ در همین‎ اندازه‎ مختصر‎ از بیان می‎گنجد، به آن اکتفا کردیم»<ref>همان</ref>.
«اگرچه ما وعده داده بودیم در این‎باره‎ به‎طور مشروح‎ و مشبع سخن برانیم، ولیکن وقتی دیدیم همه مطالب‎ در همین‎ اندازه‎ مختصر‎ از بیان می‎گنجد، به آن اکتفا کردیم»<ref>[https://www.noormags.ir/view/fa/articlepage/4374/52 همان]</ref>.


[[لوکري، فضل بن محمد|لوکری]] به‎طور کامل تابع افکار فلسفی‎ ابن ‎سینا‎ و استادش‎ بهمنیار است. در بيان الحق هیچ نوع مخالفتی، ولو به تعریض‎ با‎ ایشان دیده نمی‎شود. در مواردی که بهمنیار با ابن ‎سینا اختلاف‎ نظر داشته، [[لوکري، فضل بن محمد|لوکری]] از ذکر‎ عقاید‎ بهمنیار اجتناب کرده و نظر ابن ‎سینا را آورده است.<ref>همان</ref>.
[[لوکري، فضل بن محمد|لوکری]] به‎طور کامل تابع افکار فلسفی‎ ابن ‎سینا‎ و استادش‎ بهمنیار است. در بيان الحق هیچ نوع مخالفتی، ولو به تعریض‎ با‎ ایشان دیده نمی‎شود. در مواردی که بهمنیار با ابن ‎سینا اختلاف‎ نظر داشته، [[لوکري، فضل بن محمد|لوکری]] از ذکر‎ عقاید‎ بهمنیار اجتناب کرده و نظر ابن ‎سینا را آورده است.<ref>[https://www.noormags.ir/view/fa/articlepage/4374/52 همان]</ref>.


همان‎ طور که بیان شد این اثر از دو جزء تشکیل شده است. مؤلف در جزء اول سخن از موضوع فلسفه اولی و منفعت آن به میان می‎آورد و سپس به تعریف جوهر و عرض و هیولا و صورت و مقولات نه‎گانه عرضی می‎پردازد و از موضوعاتی همچون تقدم و تأخر و قوه و فعل و کلیات پنج‎گانه سخن به میان می‎آورد. در جزء دوم سخن از علل چهارگانه و فاعلیت مبدأ اول و صدور افعال از مبادی عالیه و اقسام حرکت سخن می‎گوید و از موضوعاتی همچون قضای الهی و سعادت و شقاوت اخروی و منفعت عبادات در دنیا و آخرت بحث و گفتگو می‎نماید<ref>ر.ک: پایگاه جامع و تخصصی کلام و عقاید و اندیشه دینی</ref>.
همان‎ طور که بیان شد این اثر از دو جزء تشکیل شده است. مؤلف در جزء اول سخن از موضوع فلسفه اولی و منفعت آن به میان می‎آورد و سپس به تعریف جوهر و عرض و هیولا و صورت و مقولات نه‎گانه عرضی می‎پردازد و از موضوعاتی همچون تقدم و تأخر و قوه و فعل و کلیات پنج‎گانه سخن به میان می‎آورد. در جزء دوم سخن از علل چهارگانه و فاعلیت مبدأ اول و صدور افعال از مبادی عالیه و اقسام حرکت سخن می‎گوید و از موضوعاتی همچون قضای الهی و سعادت و شقاوت اخروی و منفعت عبادات در دنیا و آخرت بحث و گفتگو می‎نماید<ref>[https://alefbalib.com/Metadata/24564/%D8%A8%DB%8C%D8%A7%D9%86-%D8%A7%D9%84%D8%AD%D9%82-%D8%A8%D8%B6%D9%85%D8%A7%D9%86-%D8%A7%D9%84%D8%B5%D8%AF%D9%82-(%D8%A7%D9%84%D8%B9%D9%84%D9%85-%D8%A7%D9%84%D8%A7%D9%84%D9%87%DB%8C) ر.ک: پایگاه جامع و تخصصی کلام و عقاید و اندیشه دینی]</ref>.


[[لوکري، فضل بن محمد|‎لوکری]] در مقدمه بخش سوم بيان الحق، علم الهی را شامل‎ دو‎ کتاب‎ و دو بخش الحاقی معرفی می‎کند:
[[لوکري، فضل بن محمد|‎لوکری]] در مقدمه بخش سوم بيان الحق، علم الهی را شامل‎ دو‎ کتاب‎ و دو بخش الحاقی معرفی می‎کند:
خط ۷۷: خط ۷۷:
ملحق دوم: فصول متنزعه‎ از علم اخلاق در اکتساب فضائل‎ نفسانیه و مدینه فاضله.
ملحق دوم: فصول متنزعه‎ از علم اخلاق در اکتساب فضائل‎ نفسانیه و مدینه فاضله.


بااینکه عنوان پشت جلد «العلم الإلهي» انتخاب شده است، اما از دو بخش اخیر این کتاب اثری نیست. در مقدمه‎ طولانی‎‎ مصحح و نیز دو پیشگفتار دیگر کتاب هیچ اشاره‎ای به عدم‎ تصحیح دو مبحث کتاب که حدود یک‎سوم الهیات بيان الحق را شامل می‎شود، نشده است و ذکری از اینکه بخش منتشرشده‎، جلد‎ اول العلم الإلهي است و جلد دومی نیز در راه است، به میان‎ نیامده است. بخش منتشرنشده شامل نه باب در 102 فصل است‎ و شامل مباحثی در صفات باری‎، عقول‎، نفوس، ولایت و نبوت‎ و اخلاق نظری است و بدون آن قطعاً مباحث الهیات بالمعنی‎‎الاخص بيان الحق ناقص ارائه شده است.<ref>فسایی، محسن، 53</ref>.
بااینکه عنوان پشت جلد «العلم الإلهي» انتخاب شده است، اما از دو بخش اخیر این کتاب اثری نیست. در مقدمه‎ طولانی‎‎ مصحح و نیز دو پیشگفتار دیگر کتاب هیچ اشاره‎ای به عدم‎ تصحیح دو مبحث کتاب که حدود یک‎سوم الهیات بيان الحق را شامل می‎شود، نشده است و ذکری از اینکه بخش منتشرشده‎، جلد‎ اول العلم الإلهي است و جلد دومی نیز در راه است، به میان‎ نیامده است. بخش منتشرنشده شامل نه باب در 102 فصل است‎ و شامل مباحثی در صفات باری‎، عقول‎، نفوس، ولایت و نبوت‎ و اخلاق نظری است و بدون آن قطعاً مباحث الهیات بالمعنی‎‎الاخص بيان الحق ناقص ارائه شده است.<ref>[https://www.noormags.ir/view/fa/articlepage/4374/53 فسایی، محسن، 53]</ref>.


‎با توجه به اینکه تمام متن بيان الحق به اعتراف‎ [[لوکري، فضل بن محمد|لوکری‎‎]] متخذ‎ از آثار [[ابن سینا، حسین بن عبدالله|ابن‎ سینا]]، [[بهمنیار بن مرزبان|بهمنیار‎]] و [[فارابی، محمد بن محمد|فارابی‎]] است،‎ استخراج مطالب آن‎ از منابع اصلی از اهمیتی فوق‎العاده برخوردار است. مصحح‎ محترم نیز همت خود را مصروف یافتن این‎ منابع‎ کرده ‎است؛ اکثر مطالب متخذ از الهیات شفا و تحصیل بهمنیار را معین کرده‎، اما‎ این‎ نواقص‎ در تحقیق به چشم می‎خورد:
‎با توجه به اینکه تمام متن بيان الحق به اعتراف‎ [[لوکري، فضل بن محمد|لوکری‎‎]] متخذ‎ از آثار [[ابن سینا، حسین بن عبدالله|ابن‎ سینا]]، [[بهمنیار بن مرزبان|بهمنیار‎]] و [[فارابی، محمد بن محمد|فارابی‎]] است،‎ استخراج مطالب آن‎ از منابع اصلی از اهمیتی فوق‎العاده برخوردار است. مصحح‎ محترم نیز همت خود را مصروف یافتن این‎ منابع‎ کرده ‎است؛ اکثر مطالب متخذ از الهیات شفا و تحصیل بهمنیار را معین کرده‎، اما‎ این‎ نواقص‎ در تحقیق به چشم می‎خورد:
خط ۹۴: خط ۹۴:
بخشی تکرار مطالبی‎ است‎ که‎ مصحح‎ محترم‎ برای بار سوم‎‎ اقدام‎ به نشرشان می‎نمایند. آیا ترجمه [[لوکري، فضل بن محمد|لوکری]] در ابتدای‎ مدخل منطق بيان الحق کافی نبوده است؟ مناسب بود‎ در‎ ابتدای‎‎ این جلد تنها به ذکر خلاصه‎ای از آن‎ها‎ و افزودن‎ نکات‎ تازه‎ پژوهشی‎ اکتفا‎ می‎شد.
بخشی تکرار مطالبی‎ است‎ که‎ مصحح‎ محترم‎ برای بار سوم‎‎ اقدام‎ به نشرشان می‎نمایند. آیا ترجمه [[لوکري، فضل بن محمد|لوکری]] در ابتدای‎ مدخل منطق بيان الحق کافی نبوده است؟ مناسب بود‎ در‎ ابتدای‎‎ این جلد تنها به ذکر خلاصه‎ای از آن‎ها‎ و افزودن‎ نکات‎ تازه‎ پژوهشی‎ اکتفا‎ می‎شد.


در فصل چهارم مقدمه، تلخیص فصول کتاب آورده شده و ذکر منابع هر فصل با توجه به ذکر آن‎ها در ذیل فصل مربوطه از زوائد دیگر کتاب است‎<ref>همان، ص54</ref>.
در فصل چهارم مقدمه، تلخیص فصول کتاب آورده شده و ذکر منابع هر فصل با توجه به ذکر آن‎ها در ذیل فصل مربوطه از زوائد دیگر کتاب است‎<ref>[https://www.noormags.ir/view/fa/articlepage/4374/54 همان، ص54]</ref>.


==وضعیت کتاب==
==وضعیت کتاب==
خط ۱۰۱: خط ۱۰۱:
پاورقی‎ها به اختلاف نسخ و ذکر مستند مطالب کتاب اختصاص یافته است.
پاورقی‎ها به اختلاف نسخ و ذکر مستند مطالب کتاب اختصاص یافته است.


‎‎در انتهای کتاب، طی هفده صفحه مطالبی به‎عنوان‎‎ حواشی آورده شده. اکثر این‎ حواشی،‎ نشانی مطالب‎ [[لوکري، فضل بن محمد|لوکری]]‎‎ است‎ از منابع قبل از وی که‎ در‎ ضمن همان صفحه نیز قابل‎ درج بود. بخش دیگر از این حواشی‎ توضیح‎ کلمات [[ابن سینا، حسین بن عبدالله|شیخ]]‎ است از سوی فلاسفه‎ پس از [[لوکري، فضل بن محمد|لوکری]] که‎ در‎ ذیل همان صفحات‎ نیز قابل‎ درج‎ بود؛ هرچند حذف بخش مهمی از این حواشی‎ مشکلی ایجاد نمی‎کند‎<ref>ر.ک: همان</ref>.
‎‎در انتهای کتاب، طی هفده صفحه مطالبی به‎عنوان‎‎ حواشی آورده شده. اکثر این‎ حواشی،‎ نشانی مطالب‎ [[لوکري، فضل بن محمد|لوکری]]‎‎ است‎ از منابع قبل از وی که‎ در‎ ضمن همان صفحه نیز قابل‎ درج بود. بخش دیگر از این حواشی‎ توضیح‎ کلمات [[ابن سینا، حسین بن عبدالله|شیخ]]‎ است از سوی فلاسفه‎ پس از [[لوکري، فضل بن محمد|لوکری]] که‎ در‎ ذیل همان صفحات‎ نیز قابل‎ درج‎ بود؛ هرچند حذف بخش مهمی از این حواشی‎ مشکلی ایجاد نمی‎کند‎<ref>[https://www.noormags.ir/view/fa/articlepage/4374/54 ر.ک: همان]</ref>.


==پانویس==
==پانویس==
خط ۱۲۵: خط ۱۲۵:


[[رده:سال97-25مرداد الی24 شهریور]]
[[رده:سال97-25مرداد الی24 شهریور]]
[[رده: تیر(98)]]
۴۲۵٬۲۲۵

ویرایش