انديشه اسلامی (2)

اندیشه اسلامی2 اثر علی غفارزاده و حسین عزیزی، با نگاهی به مسائل جدید کلامی، به توصیف، تبیین و اثبات دین، پیامبری، اسلام، امامت و ولایت‌فقیه پرداخته شده و این مطالب، باتکیه‌بر عقل، وحی و فطرت، به عنوان متن آموزشی بر اساس سرفصل جدید گروه معارف اسلامی دانشگاه‌ها تدوین شده است.

انديشه اسلامی (2)
انديشه اسلامی (2)
پدیدآورانغفارزاده، علی (نويسنده)

عزیزی، حسین (سایر)

نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه‌ها (گردآورنده)
ناشردفتر نشر معارف
مکان نشرایران - قم
سال نشر1390ش
چاپ49
شابک978-964-531-064-4
موضوعاسلام - بررسی و شناخت - اسلام - عقاید
زبانفارسی
تعداد جلد1
کد کنگره
/غ۷الف۸ 11 BP
نورلایبمطالعه و دانلود pdf

در اندیشه اسلامی(1)، مسائل مربوط به «خداشناسی» بررسی شده و به اثبات رسیده است که آفریدگان، هستی خود را از آفریدگار یگانه دریافت می‌کنند و همه، تحت تدبیر حکیمانه او هستند؛ چنان‌که با براهین و نیز با استناد به آیات قرآن، به‌ضرورت جاودانی روح و حیات پس از مرگ اشاره شده و دانسته شد که فرایند پیچیده کشت و برداشت دنیوی، جز با برداشت و کیفر و پاداش اخروی، معنا نخواهد یافت[۱].

در اندیشه اسلامی (2)، نخستین مباحث، اثبات این مطلب است که برای شناختن حقایق هستی و راه درست زندگی، وسیله دیگری غیر از حس و عقل وجود دارد که خطا و اشتباهی در آن راه ندارد و آن «وحی» است. طبعا با اثبات ضرورت وحی و پیامبری و پس از ابلاغ پیام پیامبر، هیچ‌کس در مخالفت با آن، معذور نخواهد بود. اقتضای براهین عقلی ضرورت وحی و نبوت، آن است که پروردگار قادر حکیم، عهده‌دار تدبیر هر دو جهان «تکوین» و «تشریع» است و نبوت، فعلی از افعال اوست؛ چنان‌که امامت در جهان‌بینی شیعی، فعلی از افعال الهی است که به‌واسطه پیامبر، تحقق می‌یابد. در برخی روایات شیعی، رابطه معناداری میان معرفت خدا، پیامبر و امام (حجت) برقرار شده است[۲].

مطالب، در سه بخش ارائه شده و آنچه در لابه‌لای این سه بخش آمده است، به‌نوعی از مسائل و آثار پیامبری و امامت به شمار می‌آید؛ هرچند روش استدلالی آن‌ها یکسان نیست؛ یعنی استدلال عقلی، استدلال نقلی مبتنی بر کتاب و سنت و یا استدلالی که تلفیقی باشد از عقل و نقل. در مبحث ولایت‌فقیه، از قلمرو مباحث کلامی فراتر رفته، به بخشی از مباحث تاریخی و فقهی نیز پرداخته شده است[۳].

جهت‌گیری عمومی کتاب، تقریب میان مذاهب اسلامی، به‌ویژه مذهب اهل‌سنت و شیعه است، ازاین‌روی، سعی شده است مطالب و ادبیات آن، حتی نسبت به دیگر ادیان، از انصاف و احترام خارج نشود[۴].

عنوان «اندیشه اسلامی» برای کتاب، تداعی‌گر وجود چارچوب فکری و اندیشه‌ای برای آن است[۵].

پانویس

  1. پیشگفتار، ص15
  2. ر.ک:همان
  3. ر.ک:همان، ص16
  4. همان
  5. ر.ک:همان، ص17

منابع مقاله

مقدمه کتاب.


وابسته‌ها