المعراج: تفاوت میان نسخه‌ها

بدون خلاصۀ ویرایش
جز (جایگزینی متن - ' (ص)' به '(ص)')
 
(۱۰ نسخهٔ میانی ویرایش شده توسط ۴ کاربر نشان داده نشد)
خط ۲۵: خط ۲۵:
| پیش از =  
| پیش از =  
}}
}}
'''المعراج'''، نوشته ابوالقاسم عبدالکریم بن هوازن القشیری (376- 465ق)، از قدیمی‌ترین کتاب‌ها در موضوع معراج و بر اساس مشرب صوفیانه است.  
{{کاربردهای دیگر| معراج (ابهام زدایی)}}
'''المعراج'''، نوشته [[قشیری، عبدالکریم بن هوازن|ابوالقاسم عبدالکریم بن هوازن القشیری]] (376- 465ق)، از قدیمی‌ترین کتاب‌ها در موضوع معراج و بر اساس مشرب صوفیانه است.  


مؤلف در عین اینکه از بزرگان تصوف بشمار می‌رود، در فقه، شافعی‌مذهب بوده و در کلام، اشعری مسلک است. او دیدگاه‌ها و تأویل‌های متصوفه را درباره معراج، جمع‌آوری کرده و در کنار تأویلات صوفیانه‌ای که از احادیث مربوط به معراج ارائه کرده، از بعد کلامی هم، آن را مورد بحث قرار داده است<ref>ر.ک: مقدمه کتاب، ص13، 9<ref/>.
مؤلف در عین اینکه از بزرگان تصوف بشمار می‌رود، در فقه، شافعی‌مذهب بوده و در کلام، اشعری مسلک است. او دیدگاه‌ها و تأویل‌های متصوفه را درباره معراج، جمع‌آوری کرده و در کنار تأویلات صوفیانه‌ای که از احادیث مربوط به معراج ارائه کرده، از بعد کلامی هم، آن را مورد بحث قرار داده است<ref>ر.ک: مقدمه کتاب، ص13، 9</ref>.
وی ابتدا روایات مربوط به معراج را، از طرق راویان می‌آورد و پس از شرح و توضیح آن‌ها، مباحثی را پیرامون معراج، از قبیل روحانی یا جسمانی بودن معراج، زمان و فائده معراج و علت اینکه معراج در شب واقع شده و همچنین عدم اختصاص معراج به پیامبر اسلام(ص) و اشاره به معراج انبیای دیگر و حتی معراج اهل تصوف را، مطرح کرده است. قشیری در ادامه، اقوال صوفیه را درباره معراج، نقل و بررسی کرده و سپس تفسیری از سوره نجم که در آن به معراج پیامبر اشاره شده است، ارائه نموده است. اوعلاوه بر معراج پیامبر اسلام(ص)، به معراج پیامبرانی چون ادریس (ع)، ابراهیم (ع) ، الیاس (ع) ، موسی (ع) و عیسی(ع) نیز پرداخته است.
وی ابتدا روایات مربوط به معراج را، از طرق راویان می‌آورد و پس از شرح و توضیح آن‌ها، مباحثی را پیرامون معراج، از قبیل روحانی یا جسمانی بودن معراج، زمان و فائده معراج و علت اینکه معراج در شب واقع شده و همچنین عدم اختصاص معراج به پیامبر اسلام(ص) و اشاره به معراج انبیای دیگر و حتی معراج اهل تصوف را، مطرح کرده است. [[قشیری، عبدالکریم بن هوازن|قشیری]] در ادامه، اقوال صوفیه را درباره معراج، نقل و بررسی کرده و سپس تفسیری از سوره نجم که در آن به معراج پیامبر اشاره شده است، ارائه نموده است. اوعلاوه بر معراج پیامبر اسلام(ص)، به معراج پیامبرانی چون ادریس(ع)، ابراهیم(ع)، الیاس(ع)، موسی(ع) و عیسی(ع) نیز پرداخته است.  
کتاب دوم، حکایت معراج بایزید بسطامی از زبان خادم وی است و دیدگاه دو تن از متصوفه؛ سراج طوسی و سهلجی را  پیرامون معراج بایزید، آورده است.
دو ملحق کتاب عبارتند از: اثر التصوف الاسلامی فی الفکر الغربی به همراه متن انگلیسی و مخطوطات التراث الاسلامی<ref>ر.ک: فهرست کتاب، ص307<ref/>.


کتاب دوم، حکایت معراج [[بایزید بسطامی]] از زبان خادم وی است و دیدگاه دو تن از متصوفه؛ سراج طوسی و سهلجی را  پیرامون معراج بایزید، آورده است.
دو ملحق کتاب عبارتند از: اثر التصوف الاسلامی فی الفکر الغربی به همراه متن انگلیسی و مخطوطات التراث الاسلامی<ref>ر.ک: فهرست کتاب، ص307</ref>.


ویژگی بارز این کتاب این است که نویسنده، سعی کرده است، به‌ صورت جامع به موضوع معراج، چه از حیث حدیثی و چه از بعد کلامی، و چه معراج پیامبر اکرم (ص) و چه معراج دیگر انبیای الهی و حتی معراج کسانی چون بایزید بسطامی بپردازد و آرای متصوفه و فرق اسلامی  را مورد بحث و بررسی قرار دهد.
 
ویژگی بارز این کتاب این است که نویسنده، سعی کرده است، به‌ صورت جامع به موضوع معراج، چه از حیث حدیثی و چه از بعد کلامی، و چه معراج پیامبر اکرم(ص) و چه معراج دیگر انبیای الهی و حتی معراج کسانی چون بایزید بسطامی بپردازد و آرای متصوفه و فرق اسلامی  را مورد بحث و بررسی قرار دهد.


فهرست مطالب در پایان کتاب آمده است.
فهرست مطالب در پایان کتاب آمده است.
خط ۴۲: خط ۴۴:
==منابع مقاله==
==منابع مقاله==
# مقدمه و متن کتاب
# مقدمه و متن کتاب
==وابسته‌ها==
==وابسته‌ها==
{{وابسته‌ها}}
{{وابسته‌ها}}
[[از فرش تا عرش]]
[[رده:کتاب‌شناسی]]
[[رده:کتاب‌شناسی]]
[[رده:اسلام، عرفان، غیره]]
[[رده: تصوف و عرفان]]
[[رده:آثار کلی تصوف و عرفان]]
[[رده:مقالات شهریور 01 بدرخانی]]
[[رده:مقالات شهریور 01 بدرخانی]]
[[رده:مقالات بازبینی شده1]]  
[[رده:مقالات بازبینی شده1]]
[[رده:مقالات بازبینی نشده2]]
 
 
[[رده:مقالات بازبینی شده2 آبان 1401]]
[[رده:فاقد تصویر روی جلد1]]
[[رده:فاقد تصویر روی جلد1]]

نسخهٔ کنونی تا ‏۲۴ آوریل ۲۰۲۳، ساعت ۱۰:۳۷

المعراج، نوشته ابوالقاسم عبدالکریم بن هوازن القشیری (376- 465ق)، از قدیمی‌ترین کتاب‌ها در موضوع معراج و بر اساس مشرب صوفیانه است.

المعراج
المعراج
پدیدآورانقشیری، عبدالکریم بن هوازن (نويسنده) صلیبا، لویس (نويسنده)
عنوان‌های دیگرالمعراج بین المحدثین و المتکلمین و المتصوفین ** معراج أبي یزید البسطامي بروایات العارف و السهلجي و السراج ** کتاب المعراج
ناشردار و مکتبة بيبليون
مکان نشرلبنان - بیروت
سال نشر2007م
چاپ1
شابک-
زبانفارسی
تعداد جلد1
کد کنگره
/ق5 م65 282/6 BP
نورلایبمطالعه و دانلود pdf

مؤلف در عین اینکه از بزرگان تصوف بشمار می‌رود، در فقه، شافعی‌مذهب بوده و در کلام، اشعری مسلک است. او دیدگاه‌ها و تأویل‌های متصوفه را درباره معراج، جمع‌آوری کرده و در کنار تأویلات صوفیانه‌ای که از احادیث مربوط به معراج ارائه کرده، از بعد کلامی هم، آن را مورد بحث قرار داده است[۱]. وی ابتدا روایات مربوط به معراج را، از طرق راویان می‌آورد و پس از شرح و توضیح آن‌ها، مباحثی را پیرامون معراج، از قبیل روحانی یا جسمانی بودن معراج، زمان و فائده معراج و علت اینکه معراج در شب واقع شده و همچنین عدم اختصاص معراج به پیامبر اسلام(ص) و اشاره به معراج انبیای دیگر و حتی معراج اهل تصوف را، مطرح کرده است. قشیری در ادامه، اقوال صوفیه را درباره معراج، نقل و بررسی کرده و سپس تفسیری از سوره نجم که در آن به معراج پیامبر اشاره شده است، ارائه نموده است. اوعلاوه بر معراج پیامبر اسلام(ص)، به معراج پیامبرانی چون ادریس(ع)، ابراهیم(ع)، الیاس(ع)، موسی(ع) و عیسی(ع) نیز پرداخته است.

کتاب دوم، حکایت معراج بایزید بسطامی از زبان خادم وی است و دیدگاه دو تن از متصوفه؛ سراج طوسی و سهلجی را پیرامون معراج بایزید، آورده است. دو ملحق کتاب عبارتند از: اثر التصوف الاسلامی فی الفکر الغربی به همراه متن انگلیسی و مخطوطات التراث الاسلامی[۲].


ویژگی بارز این کتاب این است که نویسنده، سعی کرده است، به‌ صورت جامع به موضوع معراج، چه از حیث حدیثی و چه از بعد کلامی، و چه معراج پیامبر اکرم(ص) و چه معراج دیگر انبیای الهی و حتی معراج کسانی چون بایزید بسطامی بپردازد و آرای متصوفه و فرق اسلامی را مورد بحث و بررسی قرار دهد.

فهرست مطالب در پایان کتاب آمده است.

پانویس

  1. ر.ک: مقدمه کتاب، ص13، 9
  2. ر.ک: فهرست کتاب، ص307

منابع مقاله

  1. مقدمه و متن کتاب

وابسته‌ها