المسائل الشرعية: تفاوت میان نسخه‌ها

    از ویکی‌نور
    بدون خلاصۀ ویرایش
    جز (جایگزینی متن - '== وابسته‌ها == ' به '==وابسته‌ها== {{وابسته‌ها}} ')
     
    (۶ نسخهٔ میانی ویرایش شده توسط ۲ کاربر نشان داده نشد)
    خط ۱۹: خط ۱۹:
    | شابک = 978-964-7911-67-2  
    | شابک = 978-964-7911-67-2  
    | تعداد جلد = 1
    | تعداد جلد = 1
    | کتابخانۀ دیجیتال نور = 13615
    | کتابخانۀ دیجیتال نور =00794
    | کتابخوان همراه نور =00794
    | کد پدیدآور = 343
    | کد پدیدآور = 343
    | پس از =  
    | پس از =  
    خط ۲۵: خط ۲۶:
    }}  
    }}  
       
       
    '''المسائل الشرعية'''، رساله احکام فقهی و توضیح المسائل مرجع شیعه آیت‌الله سید موسی شبیری زنجانی است. این اثر به زبان عربی در یک جلد منتشر شده است.
    '''المسائل الشرعية'''، رساله احکام فقهی و توضیح المسائل مرجع شیعه [[شبیری زنجانی، موسی|آیت‌الله سید موسی شبیری زنجانی]] است. این اثر به زبان عربی در یک جلد منتشر شده است.


    ==ساختار==
    ==ساختار==
    خط ۳۱: خط ۳۲:


    ==گزارش محتوا==
    ==گزارش محتوا==
    در دوره مقدس اردبیلی، احکام شرعی و مسائلی‌ دینی‌ به شکل پرسش و پاسخ و در ضمن‌ کتاب‌های‌ فقهی که‌ به‌صورت‌ علمی تنظیم شده بود‌، بیان می‌گشت و مانند دوره پیش که فقها احکام را در قالب الفاظ و عبارات روایات، بیان‌ می‌کردند‌، نبوده است. بلکه کتاب را با‌ عبارات‌ و الفاظی‌ که‌ خود‌ برمی‌گزیدند می‌نگاشتند. نخستین‌ کتاب‌ فقهی که دراین‌باره با شیوه نوین آن زمان تألیف گشت و به جامعه عرضه شد‌، کتاب‌ مبسوط‌ شیخ طوسی بوده است. از زمان شیخ بهایی رساله عملیه به‌گونه‌ای که امروز معمول و متداول است با رساله «جامع عباسی» تنظیم و پخش گردید. اصل احکام شرعی بدون هیچ‌گونه تفاوتی بیان می‌شد، لکن در هر دوره‌ای‌ به‌گونه‌ای خاص و با شیوه‌ مخصوصی‌ بوده است. به‌عنوان‌مثال اصل احکام شرعی که در عصر کنونی بیان می‌شود، با اعصار گذشته تفاوتی ندارد؛ ولی در کیفیت بیان احکام با آن‌ها فرق دارد؛ زیرا زمانی‌ در‌ قالب الفاظ و عبارات روایات، و زمانی در قالب الفاظ فقیه و مجتهد، و زمانی در ضمن پرسش و پاسخ، و زمانی در ضمن رساله عملیه، و زمانی در ضمن حاشیه بر آن‌ها و پرسش و پاسخ بوده است<ref>ر.ک: جناتی، محمدابراهیم، ص26‌</ref>‏.
    در دوره [[مقدس اردبیلی، احمد بن محمد|مقدس اردبیلی]]، احکام شرعی و مسائلی‌ دینی‌ به شکل پرسش و پاسخ و در ضمن‌ کتاب‌های‌ فقهی که‌ به‌صورت‌ علمی تنظیم شده بود‌، بیان می‌گشت و مانند دوره پیش که فقها احکام را در قالب الفاظ و عبارات روایات، بیان‌ می‌کردند‌، نبوده است. بلکه کتاب را با‌ عبارات‌ و الفاظی‌ که‌ خود‌ برمی‌گزیدند می‌نگاشتند. نخستین‌ کتاب‌ فقهی که دراین‌باره با شیوه نوین آن زمان تألیف گشت و به جامعه عرضه شد‌، کتاب‌ [[المبسوط في فقه الإمامية|مبسوط‌]] [[طوسی، محمد بن حسن|شیخ طوسی]] بوده است. از زمان [[شیخ بهایی، محمد بن حسین|شیخ بهایی]] رساله عملیه به‌گونه‌ای که امروز معمول و متداول است با رساله «[[جامع عباسی]]» تنظیم و پخش گردید. اصل احکام شرعی بدون هیچ‌گونه تفاوتی بیان می‌شد، لکن در هر دوره‌ای‌ به‌گونه‌ای خاص و با شیوه‌ مخصوصی‌ بوده است. به‌عنوان‌مثال اصل احکام شرعی که در عصر کنونی بیان می‌شود، با اعصار گذشته تفاوتی ندارد؛ ولی در کیفیت بیان احکام با آن‌ها فرق دارد؛ زیرا زمانی‌ در‌ قالب الفاظ و عبارات روایات، و زمانی در قالب الفاظ فقیه و مجتهد، و زمانی در ضمن پرسش و پاسخ، و زمانی در ضمن رساله عملیه، و زمانی در ضمن حاشیه بر آن‌ها و پرسش و پاسخ بوده است<ref>ر.ک: جناتی، محمدابراهیم، ص26‌</ref>‏.


    در ابتدای اثر جمله‌ای از آیت‌الله زنجانی به تاریخ 12 ذی‌القعده 1428 ارائه شده که در آن مطابقت مسائل مندرج در این کتاب را با فتوای خویش تأیید کرده است<ref>ر.ک: مطلع کتاب، ص4</ref>‏. نویسنده پیش از ورود به کتاب این نکته را تذکر داده که مکلف، آداب و مستحبات ذکر شده در این کتاب را به‌قصد رجاء به‌جای آورد<ref>ر.ک: همان، ص5</ref>‏.
    در ابتدای اثر جمله‌ای از [[شبیری زنجانی، موسی|آیت‌الله زنجانی]] به تاریخ 12 ذی‌القعده 1428 ارائه شده که در آن مطابقت مسائل مندرج در این کتاب را با فتوای خویش تأیید کرده است<ref>ر.ک: مطلع کتاب، ص4</ref>‏. نویسنده پیش از ورود به کتاب این نکته را تذکر داده که مکلف، آداب و مستحبات ذکر شده در این کتاب را به‌قصد رجاء به‌جای آورد<ref>ر.ک: همان، ص5</ref>‏.


    ==وضعیت کتاب==
    ==وضعیت کتاب==
    خط ۴۳: خط ۴۴:
    ==منابع مقاله==
    ==منابع مقاله==
    # مقدمه و متن کتاب.
    # مقدمه و متن کتاب.
    # جناتی، محمدابراهیم؛ «مقدس اردبیلی در عرصه اجتهاد»، پایگاه مجلات تخصصی نور، کیهان اندیشه، مرداد و شهریور 1375، شماره 67، ص22 تا 30؛ به آدرس اینترنتی:
    #[[:noormags:26512|جناتی، محمدابراهیم؛ «مقدس اردبیلی در عرصه اجتهاد»، پایگاه مجلات تخصصی نور، کیهان اندیشه، مرداد و شهریور 1375، شماره 67، ص22 تا 30]].
    https://www.noormags.ir/view/fa/articlepage/26512


    ==وابسته‌ها==
    {{وابسته‌ها}}


    == وابسته‌ها ==
    [[رده:کتاب‌شناسی]]
    [[رده:کتاب‌شناسی]]
    [[رده:اسلام، عرفان، غیره]]
    [[رده:اسلام، عرفان، غیره]]
    خط ۵۴: خط ۵۴:
    [[رده:فقه مذاهب]]
    [[رده:فقه مذاهب]]
    [[رده:فقه شیعه]]
    [[رده:فقه شیعه]]
    [[رده:آماده برای غنی سازی]]

    نسخهٔ کنونی تا ‏۹ دسامبر ۲۰۲۰، ساعت ۱۰:۲۶

    ‏ المسائل الشرعية
    المسائل الشرعية
    پدیدآورانشبیری زنجانی، موسی (نويسنده)
    ناشرنشر الفقاهة
    مکان نشرايران - قم
    سال نشر1387ش
    شابک978-964-7911-67-2
    موضوعفقه جعفری - رساله عملیه
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    ‏‏BP‎‏ ‎‏183‎‏/‎‏9‎‏ ‎‏/‎‏ش‎‏2‎‏م‎‏5
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    المسائل الشرعية، رساله احکام فقهی و توضیح المسائل مرجع شیعه آیت‌الله سید موسی شبیری زنجانی است. این اثر به زبان عربی در یک جلد منتشر شده است.

    ساختار

    کتاب به شیوه کتب فقهی با کتاب اجتهاد و تقلید آغاز و به کتاب دیات ختم شده است. در مجموع 2829 مسئله در آن ذکر شده است.

    گزارش محتوا

    در دوره مقدس اردبیلی، احکام شرعی و مسائلی‌ دینی‌ به شکل پرسش و پاسخ و در ضمن‌ کتاب‌های‌ فقهی که‌ به‌صورت‌ علمی تنظیم شده بود‌، بیان می‌گشت و مانند دوره پیش که فقها احکام را در قالب الفاظ و عبارات روایات، بیان‌ می‌کردند‌، نبوده است. بلکه کتاب را با‌ عبارات‌ و الفاظی‌ که‌ خود‌ برمی‌گزیدند می‌نگاشتند. نخستین‌ کتاب‌ فقهی که دراین‌باره با شیوه نوین آن زمان تألیف گشت و به جامعه عرضه شد‌، کتاب‌ مبسوط‌ شیخ طوسی بوده است. از زمان شیخ بهایی رساله عملیه به‌گونه‌ای که امروز معمول و متداول است با رساله «جامع عباسی» تنظیم و پخش گردید. اصل احکام شرعی بدون هیچ‌گونه تفاوتی بیان می‌شد، لکن در هر دوره‌ای‌ به‌گونه‌ای خاص و با شیوه‌ مخصوصی‌ بوده است. به‌عنوان‌مثال اصل احکام شرعی که در عصر کنونی بیان می‌شود، با اعصار گذشته تفاوتی ندارد؛ ولی در کیفیت بیان احکام با آن‌ها فرق دارد؛ زیرا زمانی‌ در‌ قالب الفاظ و عبارات روایات، و زمانی در قالب الفاظ فقیه و مجتهد، و زمانی در ضمن پرسش و پاسخ، و زمانی در ضمن رساله عملیه، و زمانی در ضمن حاشیه بر آن‌ها و پرسش و پاسخ بوده است[۱]‏.

    در ابتدای اثر جمله‌ای از آیت‌الله زنجانی به تاریخ 12 ذی‌القعده 1428 ارائه شده که در آن مطابقت مسائل مندرج در این کتاب را با فتوای خویش تأیید کرده است[۲]‏. نویسنده پیش از ورود به کتاب این نکته را تذکر داده که مکلف، آداب و مستحبات ذکر شده در این کتاب را به‌قصد رجاء به‌جای آورد[۳]‏.

    وضعیت کتاب

    فهرست مطالب در انتهای آن ذکر شده است.

    پانویس

    1. ر.ک: جناتی، محمدابراهیم، ص26‌
    2. ر.ک: مطلع کتاب، ص4
    3. ر.ک: همان، ص5

    منابع مقاله

    1. مقدمه و متن کتاب.
    2. جناتی، محمدابراهیم؛ «مقدس اردبیلی در عرصه اجتهاد»، پایگاه مجلات تخصصی نور، کیهان اندیشه، مرداد و شهریور 1375، شماره 67، ص22 تا 30.

    وابسته‌ها