الحركة الإصلاحية من الحسين عليه‌السلام إلی المهدي عليه‌السلام: تفاوت میان نسخه‌ها

جز
جایگزینی متن - 'ى(' به 'ى ('
جز (جایگزینی متن - 'ن(' به 'ن (')
جز (جایگزینی متن - 'ى(' به 'ى (')
خط ۲۸: خط ۲۸:
| پیش از =  
| پیش از =  
}}
}}
'''الحركة الاصلاحية من الحسين (ع) الى المهدى(عج)'''، اثر سيد صدر الدين قپانچى، مجموعه پرسش‌ها و پاسخ‌هاى عقيدتى در باره مهدويت، اصلاح‌گرايى و سنت‌هاى الهى در صحنه تاريخ اجتماعى است كه به زبان عربى و در سال 1426ق، نوشته شده است.
'''الحركة الاصلاحية من الحسين (ع) الى المهدى (عج)'''، اثر سيد صدر الدين قپانچى، مجموعه پرسش‌ها و پاسخ‌هاى عقيدتى در باره مهدويت، اصلاح‌گرايى و سنت‌هاى الهى در صحنه تاريخ اجتماعى است كه به زبان عربى و در سال 1426ق، نوشته شده است.


كتاب به درخواست مركز مطالعات تخصصى امام مهدى(عج) نجف اشرف، تدوين شده است.
كتاب به درخواست مركز مطالعات تخصصى امام مهدى (عج) نجف اشرف، تدوين شده است.


== ساختار ==
== ساختار ==
كتاب با دو مقدمه از مركز مطالعات تخصصى امام مهدى(عج) و مؤلف در تبيين اهداف مركز و بيان انگيزه تأليف، آغاز و مطالب در ده فصل ارائه گرديده است.
كتاب با دو مقدمه از مركز مطالعات تخصصى امام مهدى (عج) و مؤلف در تبيين اهداف مركز و بيان انگيزه تأليف، آغاز و مطالب در ده فصل ارائه گرديده است.


نويسنده، ابتدا تحليلى از انديشه مهدويت در تفكر عمومى مسلمانان ارائه كرده و ارتباط آن را با رهبرى جامعه و خاتميت مشخص ساخته است، سپس با ذكر روايات و آيات، ويژگى‌ها و دلايل قيام و حكومت حضرت مهدى(عج) را توضيح داده است.
نويسنده، ابتدا تحليلى از انديشه مهدويت در تفكر عمومى مسلمانان ارائه كرده و ارتباط آن را با رهبرى جامعه و خاتميت مشخص ساخته است، سپس با ذكر روايات و آيات، ويژگى‌ها و دلايل قيام و حكومت حضرت مهدى (عج) را توضيح داده است.


وى معتقد است مقايسه ميان چگونگى ظهور امام مهدى(عج) و قيام امام حسين (ع)، مضمونى را تحت عنوان اصلاح‌گرايى و نياز به اصلاحات در جامعه تشكيل مى‌دهد. ايشان با تبيين نقشه قيام امام زمان (عج)، نشانه‌هاى ظهور، اعجاز در قيام حضرت مهدى(عج)، سنت ابتلا و موقعيت زن در عصر ظهور، سعى كرده است تا جوانب اين بحث را بيشتر تحليل كند.
وى معتقد است مقايسه ميان چگونگى ظهور امام مهدى (عج) و قيام امام حسين (ع)، مضمونى را تحت عنوان اصلاح‌گرايى و نياز به اصلاحات در جامعه تشكيل مى‌دهد. ايشان با تبيين نقشه قيام امام زمان (عج)، نشانه‌هاى ظهور، اعجاز در قيام حضرت مهدى (عج)، سنت ابتلا و موقعيت زن در عصر ظهور، سعى كرده است تا جوانب اين بحث را بيشتر تحليل كند.


كتاب، حاصل سخنرانى‌هاى مؤلف در دهه محرم سال 1426ق، در شهر نجف مى‌باشد.
كتاب، حاصل سخنرانى‌هاى مؤلف در دهه محرم سال 1426ق، در شهر نجف مى‌باشد.
خط ۴۳: خط ۴۳:
== گزارش محتوا ==
== گزارش محتوا ==
=== فصل اول ===
=== فصل اول ===
نويسنده در فصل اول، بعد از توضيح اين نكته كه چگونه حركت امام مهدى(عج) تعبيرى از وحدت حركت اديان و امتداد نهضت امام حسين (ع) مى‌باشد، غيبت امام معصوم(ع) را بررسى نموده و قضيه امام مهدى(عج) را ضرورت تفكر دينى دانسته است.
نويسنده در فصل اول، بعد از توضيح اين نكته كه چگونه حركت امام مهدى (عج) تعبيرى از وحدت حركت اديان و امتداد نهضت امام حسين (ع) مى‌باشد، غيبت امام معصوم(ع) را بررسى نموده و قضيه امام مهدى (عج) را ضرورت تفكر دينى دانسته است.


در ادامه، رأى برخى از علماى اهل سنت از جمله ابوالحسن محمد بن حسين در «مناقب شافعى»، [[ابن حجر عسقلانی، احمد بن علی|ابن حجر]] در «القول المختصر»، اسفرايينى و [[ابن خلدون]] پيرامون امام مهدى(عج) مورد بررسى قرار گرفته و به اين پرسش‌ها پاسخ داده شده است كه آيا آن حضرت از اولاد امام حسن (ع) مى‌باشد يا امام حسين (ع)، آيا امام حسين (ع) با آن حضرت رجعت خواهد نمود و آيا امكان ملاقات با آن حضرت در زمان غيبت وجود دارد يا نه؟
در ادامه، رأى برخى از علماى اهل سنت از جمله ابوالحسن محمد بن حسين در «مناقب شافعى»، [[ابن حجر عسقلانی، احمد بن علی|ابن حجر]] در «القول المختصر»، اسفرايينى و [[ابن خلدون]] پيرامون امام مهدى (عج) مورد بررسى قرار گرفته و به اين پرسش‌ها پاسخ داده شده است كه آيا آن حضرت از اولاد امام حسن (ع) مى‌باشد يا امام حسين (ع)، آيا امام حسين (ع) با آن حضرت رجعت خواهد نمود و آيا امكان ملاقات با آن حضرت در زمان غيبت وجود دارد يا نه؟


=== فصل دوم ===
=== فصل دوم ===
در فصل دوم، فلسفه و اهداف حركت امام مهدى(عج) و اينكه آيا ايشان دين جديدى را ارائه خواهند نمود، مورد بررسى قرار گرفته است.
در فصل دوم، فلسفه و اهداف حركت امام مهدى (عج) و اينكه آيا ايشان دين جديدى را ارائه خواهند نمود، مورد بررسى قرار گرفته است.


نويسنده در پاسخ به سؤال يكى از مستشرقين به نام «دونالتسن» مبنى بر اينكه اگر تفكر مهدويت يك تفكر اصيل اسلامى است، چرا در قرآن تصريحى به قضيه امام مهدى(عج) و ظهور ايشان نشده، معتقد است كه در اين زمينه صد و سى و سه آيه وجود دارد؛ به علاوه اينكه براى يافتن اين پاسخ، بايد با طريقه بيان قرآن كريم آشنا بود، زيرا روش قرآن در بيان وقايع، اشاره به نكات كلى و عمومى است و معمولا به جزئيات مسائل اشاره ندارد.
نويسنده در پاسخ به سؤال يكى از مستشرقين به نام «دونالتسن» مبنى بر اينكه اگر تفكر مهدويت يك تفكر اصيل اسلامى است، چرا در قرآن تصريحى به قضيه امام مهدى (عج) و ظهور ايشان نشده، معتقد است كه در اين زمينه صد و سى و سه آيه وجود دارد؛ به علاوه اينكه براى يافتن اين پاسخ، بايد با طريقه بيان قرآن كريم آشنا بود، زيرا روش قرآن در بيان وقايع، اشاره به نكات كلى و عمومى است و معمولا به جزئيات مسائل اشاره ندارد.


آيا حركت امام مهدى(عج) يك حركت انقلابى است، مدت حكومت ايشان چقدر است، جانشينان آن حضرت چه كسانى هستند، اولين گروهى كه به ايشان مى‌پيوندد چه كسانى هستند و... پرسش‌هايى هستند كه در اين فصل به آن‌ها پاسخ داده مى‌شود.
آيا حركت امام مهدى (عج) يك حركت انقلابى است، مدت حكومت ايشان چقدر است، جانشينان آن حضرت چه كسانى هستند، اولين گروهى كه به ايشان مى‌پيوندد چه كسانى هستند و... پرسش‌هايى هستند كه در اين فصل به آن‌ها پاسخ داده مى‌شود.


=== فصل سوم ===
=== فصل سوم ===
نويسنده در فصل سوم، پس از بيان اشتراكات حركت انبياء به اين سؤال پاسخ داده است كه آيا حركت امام مهدى(عج)، مسلحانه بوده يا يك تغيير اجتماعى است؟
نويسنده در فصل سوم، پس از بيان اشتراكات حركت انبياء به اين سؤال پاسخ داده است كه آيا حركت امام مهدى (عج)، مسلحانه بوده يا يك تغيير اجتماعى است؟


در ادامه، پنج علامت حتمى ظهور كه عبارتند از صيحه آسمانى، خروج سفيانى، فرورفتن سپاهيان وى در سرزمين بيداء، ظهور يمانى و قتل نفس زكيه بين ركن و مقام و اينكه اولين شخصى كه با آن حضرت بيعت خواهد كرد چه كسى مى‌باشد، مورد بررسى قرار گرفته است.
در ادامه، پنج علامت حتمى ظهور كه عبارتند از صيحه آسمانى، خروج سفيانى، فرورفتن سپاهيان وى در سرزمين بيداء، ظهور يمانى و قتل نفس زكيه بين ركن و مقام و اينكه اولين شخصى كه با آن حضرت بيعت خواهد كرد چه كسى مى‌باشد، مورد بررسى قرار گرفته است.


نويسنده، معتقد است كه پيروان ساير اديان در حكومت جهانى حضرت مهدى(عج)، در كمال امنيت زندگى خواهند نمود و رواياتى كه به قيام آن حضرت با شمشير دلالت دارند را مورد تحليل قرار داده است.
نويسنده، معتقد است كه پيروان ساير اديان در حكومت جهانى حضرت مهدى (عج)، در كمال امنيت زندگى خواهند نمود و رواياتى كه به قيام آن حضرت با شمشير دلالت دارند را مورد تحليل قرار داده است.


=== فصل چهارم ===
=== فصل چهارم ===
خط ۶۵: خط ۶۵:


=== فصل پنجم ===
=== فصل پنجم ===
وى در فصل پنجم، بشارت تورات و انجيل در باره حضرت مهدى(عج) را اثبات كرده و چگونگى تفسير نصوص پيامبر اسلام(ص) و ساير انبياى الهى پيرامون آن حضرت را توضيح داده است.
وى در فصل پنجم، بشارت تورات و انجيل در باره حضرت مهدى (عج) را اثبات كرده و چگونگى تفسير نصوص پيامبر اسلام(ص) و ساير انبياى الهى پيرامون آن حضرت را توضيح داده است.


نويسنده، معتقد است جامعه آرمانى حضرت ولى عصر (عج) داراى چهار ويژگى اساسى مى‌باشد كه عبارتند از:
نويسنده، معتقد است جامعه آرمانى حضرت ولى عصر (عج) داراى چهار ويژگى اساسى مى‌باشد كه عبارتند از:
خط ۸۲: خط ۸۲:


=== فصل هفتم ===
=== فصل هفتم ===
در فصل هفتم، نقاط افتراق بين حركت امام حسين (ع) و حضرت مهدى(عج) بيان شده است، از جمله اينكه:
در فصل هفتم، نقاط افتراق بين حركت امام حسين (ع) و حضرت مهدى (عج) بيان شده است، از جمله اينكه:


# امام حسين (ع) با نيروى نظامى يارى نشده و شهيد شد، اما حضرت مهدى(عج) با اين نيرو يارى خواهد شد؛
# امام حسين (ع) با نيروى نظامى يارى نشده و شهيد شد، اما حضرت مهدى (عج) با اين نيرو يارى خواهد شد؛
# امام حسين (ع) دولتى تشكيل نداد، ولى امام زمان (عج) تشكيل دولت خواهد داد؛
# امام حسين (ع) دولتى تشكيل نداد، ولى امام زمان (عج) تشكيل دولت خواهد داد؛
# تمام دنيا تحت تسلط امام حسين (ع) قرار نگرفت، اما حضرت مهدى(عج) تمام دنيا را فتح خواهد كرد.
# تمام دنيا تحت تسلط امام حسين (ع) قرار نگرفت، اما حضرت مهدى (عج) تمام دنيا را فتح خواهد كرد.


آيا حضرت مهدى(عج) در پيشبرد انقلاب خود، از اعجاز استفاده خواهد نمود؟ آيا دجال شخص خاصى است يا تمثيل مى‌باشد؟ بزرگ‌ترين خطرى كه امام زمان (ع) با آن مواجه خواهد شد چيست؛ انحراف داخلى، يهود، استكبار جهانى يا مسيحيت؟ فرق بين علامات و شرايط ظهور چيست؟ مقصود از اينكه افضل عبادات انتظار فرج مى‌باشد، چيست؟ و... از جمله سؤاتى مى‌باشند كه نويسنده در اين فصل به آن‌ها پاسخ داده است.
آيا حضرت مهدى (عج) در پيشبرد انقلاب خود، از اعجاز استفاده خواهد نمود؟ آيا دجال شخص خاصى است يا تمثيل مى‌باشد؟ بزرگ‌ترين خطرى كه امام زمان (ع) با آن مواجه خواهد شد چيست؛ انحراف داخلى، يهود، استكبار جهانى يا مسيحيت؟ فرق بين علامات و شرايط ظهور چيست؟ مقصود از اينكه افضل عبادات انتظار فرج مى‌باشد، چيست؟ و... از جمله سؤاتى مى‌باشند كه نويسنده در اين فصل به آن‌ها پاسخ داده است.


=== فصل هشتم ===
=== فصل هشتم ===
فصل هشتم، معجزات و امور خارق العاده‌اى كه در حركت حضرت مهدى(عج) به وقوع خواهد پيوست را بررسى نموده است. نويسنده، معتقد است كه نحوه ولادت، غيبت و طول عمر امام زمان (عج) خود معجزه بزرگى است كه قابل انكار نمى‌باشد.
فصل هشتم، معجزات و امور خارق العاده‌اى كه در حركت حضرت مهدى (عج) به وقوع خواهد پيوست را بررسى نموده است. نويسنده، معتقد است كه نحوه ولادت، غيبت و طول عمر امام زمان (عج) خود معجزه بزرگى است كه قابل انكار نمى‌باشد.


وى با استفاده از روايات، چهار خصلت را براى حضرت مهدى(عج) نام برده كه از انبياى الهى اخذ شده است:
وى با استفاده از روايات، چهار خصلت را براى حضرت مهدى (عج) نام برده كه از انبياى الهى اخذ شده است:


# طول عمر، از نوح(ع)؛
# طول عمر، از نوح(ع)؛
# اختلاف مردم در نحوه تولد و نحوه از دنيا رفتن، از عيسى(ع)؛
# اختلاف مردم در نحوه تولد و نحوه از دنيا رفتن، از عيسى (ع)؛
# غيبت، از موسى(ع)؛
# غيبت، از موسى (ع)؛
# زيبايى و جمال، از يوسف(ع).
# زيبايى و جمال، از يوسف(ع).


خط ۱۲۲: خط ۱۲۲:
== منابع مقاله ==
== منابع مقاله ==
# مقدمه و متن كتاب؛
# مقدمه و متن كتاب؛
# پارسا با مشاركت بنياد فرهنگى حضرت مهدى موعود(عج) و انتشارات مسجد جمكران، (1388)، «امام مهدى(عج) در آينه قلم كارنامه منابع پيرامون امام مهدى(ع) و مهدويت»، قم، مؤسسه اطلاع‌رسانى اسلامى مرجع، ج 1، ص 554.
# پارسا با مشاركت بنياد فرهنگى حضرت مهدى موعود(عج) و انتشارات مسجد جمكران، (1388)، «امام مهدى (عج) در آينه قلم كارنامه منابع پيرامون امام مهدى (ع) و مهدويت»، قم، مؤسسه اطلاع‌رسانى اسلامى مرجع، ج 1، ص 554.


[[رده:کتاب‌شناسی]]
[[رده:کتاب‌شناسی]]
۴۲۵٬۲۲۵

ویرایش