البلاغة (مبرد): تفاوت میان نسخه‌ها

    از ویکی‌نور
    بدون خلاصۀ ویرایش
    بدون خلاصۀ ویرایش
    خط ۲۶: خط ۲۶:
    | پیش از =  
    | پیش از =  
    }}
    }}
    '''البلاغة''' نوشته محمد بن یزید ازدی بصری ابوالعباس مبرد (210-285ق) <ref> ر.ک: زندگی‌نامه مبرد؛ ص15</ref> درباره بلاغت در شعر و نثر، به زبان عربی،  که کار تحقیق، مقدمه و فهرست آن را رمضان عبدالتواب، انجام داده‌است.  
    '''البلاغة'''، نوشته محمد بن یزید ازدی بصری ابوالعباس مبرد (210-285ق)، درباره بلاغت در شعر و نثر، به زبان عربی است، که کار تحقیق، مقدمه و فهرست آن را رمضان عبدالتواب، انجام داده ‌است.  


    محقق می‌نویسد:
    محقق می‌نویسد:
    مبرد، بیشتر از پنجاه کتاب، تألیف کرده، ولی مشکلات روزگار، خیلی از آنها را از بین برده‌ و فقط تعداد کمی، به ‌دست ما رسیده‌ است.
    این کتاب، در فهرست کتابخانه‌های مونیخ و برلین، یافت‌ شده و تصمیم به احیای آن گرفته ‌شده ‌است<ref>ر.ک: مقدمه محقق، ص3</ref>.


    مبرد، بیشتر از پنجاه کتاب، تألیف کرده ولی مشکلات روزگار، خیلی از آنها  را از بین برده‌ و فقط تعداد کمی، به‌دست ما رسیده‌است.
    زندگی‌نامه نسبتا مفصل مبرد، نوشته محقق، در ابتدای کتاب آمده‌ است.


    این کتاب، در فهرست کتاب‌خانه‌های مونیخ و برلین، یافت‌شده و تصمیم به احیای آن گرفته‌شده‌است. <ref> ر.ک: مقدمه کتاب؛ ص3</ref>
    احمد بن واثق، نامه‌ای به مبرد می‌فرستد و در آن از وی می‌پرسد که بلاغت شعر، افضل است یا بلاغت نثر و ایشان در جواب، این رساله را می‌فرستد و در آن، شرایط بلاغت کلام را ذکر می‌کند، سپس می‌گوید: این شرط‌ها اگر در شعر و نثر به‌طور مساوی باشد، شعر، برتر از نثر است؛ زیرا شعر، همه آنچه، نثر دارد، را دارد به‌اضافه وزن و قافیه<ref>ر.ک: همان، ص70</ref>.


    زندگی‌نامه نسبتا مفصل مبرد، نوشته محقق، در ابتدای کتاب آمده‌است. <ref> ر.ک: زندگی‌نامه مبرد؛ ص5-69</ref>
    از چیزهایی که شایسته است به آن آگاهی داده ‌شود، این است که کتاب، در هر دو نسخه خطی، هیچ عنوانی ندارد و محقق، به آن، عنوان «بلاغت» داده ‌است؛ زیرا در کتب طبقات، تألیفی با همین اسم، برای مبرد هست، به‌اضافه اینکه موضوع رساله، پیرامون بلاغت و کلام بلیغ و ابلغ دور می‌زند<ref>ر.ک: همان، ص72 و 73</ref>.


    احمد بن واثق، رساله‌ای به مبرد می‌فرستد و در آن از وی می‌پرسد که بلاغت شعر، افضل است یا بلاغت نثر و ایشان در جواب، این رساله را می‌فرستد و در آن، شرایط بلاغت کلام را ذکرمی‌کند؛ سپس می‌گوید: این شرط‌ها اگر در شعر و نثر به‌طور مساوی باشد؛ شعر، افضل بر نثر است زیرا شعر، همه آن‌چه، نثر دارد را دارد به اضافه وزن و قافیه. <ref> ر.ک: قبل از متن؛ ص70</ref>
    ==پانویس==
    <references/>


    از چیزهایی که شایسته است به آن آگاهی داده‌شود؛ این است که کتاب، در هردو نسخه خطی، هیچ عنوانی ندارد و محقق، به آن،  عنوان «بلاغت» داده‌است؛ زیرا در کتب طبقات، تألیفی با همین اسم، برای مبرد هست، به‌اضافه این‌که، موضوع رساله، پیرامون بلاغت و کلام بلیغ و ابلغ دورمی‌زند. <ref> ر.ک: قبل از متن؛ ص72و73</ref>
    ==منابع مقاله==
     
    مقدمه محقق.
    ==پانویس==
    <references />
    ==منبع مقاله==
    #مقدمه کتاب؛
    # زندگی‌نامه مبرد؛
    # قبل از متن.


    ==وابسته‌ها==
    ==وابسته‌ها==
    خط ۵۱: خط ۴۸:
    [[رده:کتاب‌شناسی]]
    [[رده:کتاب‌شناسی]]
    [[رده:مقالات آبان 01 حسینی]]
    [[رده:مقالات آبان 01 حسینی]]
    [[رده:مقالات بازبینی نشده1]]
    [[رده:مقالات بازبینی شده دی 01]]
    [[رده:مقالات بازبینی نشده2]]
    [[رده:مقالات بازبینی نشده2]]

    نسخهٔ ‏۳۰ دسامبر ۲۰۲۲، ساعت ۱۲:۳۶

    البلاغة(مبرد، محمد بن یزید)
    البلاغة (مبرد)
    پدیدآورانمبرد، محمد بن یزید (نويسنده)

    عبدالتواب، رمضان (محقق)

    عبدالتواب، رمضان (مقدمه نويس)
    ناشرمکتبة الثقافة الدينية
    مکان نشرمصر - قاهره
    سال نشر1405ق - 1985م
    چاپ2
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    /م2ب8 2028 PJA
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    البلاغة، نوشته محمد بن یزید ازدی بصری ابوالعباس مبرد (210-285ق)، درباره بلاغت در شعر و نثر، به زبان عربی است، که کار تحقیق، مقدمه و فهرست آن را رمضان عبدالتواب، انجام داده ‌است.

    محقق می‌نویسد: مبرد، بیشتر از پنجاه کتاب، تألیف کرده، ولی مشکلات روزگار، خیلی از آنها را از بین برده‌ و فقط تعداد کمی، به ‌دست ما رسیده‌ است. این کتاب، در فهرست کتابخانه‌های مونیخ و برلین، یافت‌ شده و تصمیم به احیای آن گرفته ‌شده ‌است[۱].

    زندگی‌نامه نسبتا مفصل مبرد، نوشته محقق، در ابتدای کتاب آمده‌ است.

    احمد بن واثق، نامه‌ای به مبرد می‌فرستد و در آن از وی می‌پرسد که بلاغت شعر، افضل است یا بلاغت نثر و ایشان در جواب، این رساله را می‌فرستد و در آن، شرایط بلاغت کلام را ذکر می‌کند، سپس می‌گوید: این شرط‌ها اگر در شعر و نثر به‌طور مساوی باشد، شعر، برتر از نثر است؛ زیرا شعر، همه آنچه، نثر دارد، را دارد به‌اضافه وزن و قافیه[۲].

    از چیزهایی که شایسته است به آن آگاهی داده ‌شود، این است که کتاب، در هر دو نسخه خطی، هیچ عنوانی ندارد و محقق، به آن، عنوان «بلاغت» داده ‌است؛ زیرا در کتب طبقات، تألیفی با همین اسم، برای مبرد هست، به‌اضافه اینکه موضوع رساله، پیرامون بلاغت و کلام بلیغ و ابلغ دور می‌زند[۳].

    پانویس

    1. ر.ک: مقدمه محقق، ص3
    2. ر.ک: همان، ص70
    3. ر.ک: همان، ص72 و 73

    منابع مقاله

    مقدمه محقق.

    وابسته‌ها