اطلاعات و تحقیقات در اسلام

(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)

اطلاعات و تحقیقات در اسلام، اثر آیت‌الله میزرا علی احمدی میانجی، کتابی است پیرامون لزوم کسب اطلاعات و تحقیقات در حکومت اسلامی و چگونگی آن.

اطلاعات و تحقیقات در اسلام
اطلاعات و تحقیقات در اسلام
پدیدآوراناحمدی میانجی، علی (نويسنده)
ناشردادگستر
مکان نشرایران - تهران
سال نشر1381ش
چاپ1
شابک964-6352-99-5
موضوعحسبت - سازمان اطلاعاتی - احادیث - سیاست اطلاعاتی - جنبه‌‏های مذهبی - اسلام
زبانفارسی
تعداد جلد1
کد کنگره
/‎‏الف‎‏3‎‏الف‎‏6 196/8 BP
نورلایبمطالعه و دانلود pdf

نویسنده، معتقد است که حکومت اسلامى براى اطلاع از وضع کشورهاى مجاور و یا مزاحم و یا دیگر ممالک و براى به دست آوردن افکار و تصمیمات و دیدگاه‌هایشان نسبت به حکومت اسلامى، احتیاج به یک تشکیلات ادارى منظم و اقدامات مفید و تعیین افراد لایق دارد. همچنین براى پیشگیرى از تحریکات دشمنان خارجى به‌وسیله ایادى داخلى و عوامل نفوذى و جاسوسان خود در داخل کشور و یا براى جلوگیرى از اخلال‌گرى و افساد کسانى که منافع شخصى و نامشروع خود را در خطر مى‌بینند و یا به هواى ریاست و کشوردارى غیر قانونى هستند و یا صاحبان مکتب‌هاى انحرافى و ضد اسلام، باید مراقبت‌هاى لازم را انجام دهد و نیز در استخدام کارمندان و گزینش افرادى متعهد و لایق، با در نظر گرفتن شرایطى که در روایات آمده باید دقت کامل نماید[۱].

به اعتقاد وی حکومت اسلامی برای آگاهی از وضع مردم و گرفتارى‌ها و احتیاجات و رضایت یا نارضایى آنان و براى اطلاع از اعمال و رفتار کارمندان خود در برخورد با مردم و یا تجاوز به حقوق آنان و اختلاس از بیت‌المال و یا نسبت به انجام سریع وظایف محوله یا مسامحه و مماطله آنان پیوسته باید به‌وسیله مأمورین مخفى و امین مطلع شود[۲]؛ ازاین‌رو وی مطالب به‌دست‌آمده درباره این موضوع را در سه فصل زیر تنظیم نموده است:

فصل اول: در بیان ادله‌اى که ما را به لزوم چنین اقدامى هدایت می‌کند.

فصل دوم: در توضیح خطرات و آفات شرعى و عقلى این مسئولیت خطیر که مسئولین در مرحله اول و مأمورین در مرحله دوم – قهراً - با آن مواجه خواهند شد[۳]. در این زمینه، به‌منظور بررسی خطرات و آفات تجسس و سوء ظن، ادله حرمت تجسس و انواع آن، اعم از تجسس حرام و حلال، مورد بحث و بررسی قرار گرفته است[۴].

فصل سوم: در کیفیت وقوع عمل ضرورى و خطیر کسب اطلاعات و تحقیقات در دوران حکومت پیامبر(ع) و حضرت علی(ع) می‌باشد[۵].

پانویس

  1. ر.ک: مقدمه، ص15-16
  2. ر.ک: همان، ص15-16
  3. ر.ک: مقدمه، ص16
  4. ر.ک: متن کتاب، ص119-201
  5. ر.ک: مقدمه، ص16

منابع مقاله

مقدمه و متن کتاب.


وابسته‌ها