ارزیابی سیاسی - نظامی جنگ‌های پیامبر اکرم(ص)

ارزیابی سیاسی - نظامی جنگ‌های پیامبر(ص)، همان‌ گونه که از نام کتاب پیداست، درباره ارزیابی جنگ‌های رسول خدا(ص) با منافقان و مشرکان از دیدگاه سیاسی – نظامی است. این اثر به همت معاونت تدوین متون آموزشی مرکز تحقیقات اسلامی تهیه شده است.

جنگهای پیامبر اکرم(ص)
ارزیابی سیاسی - نظامی جنگ‌های پیامبر اکرم(ص)
پدیدآورانسپاه پاسداران انقلاب اسلامی. نمایندگی ولی فقیه. مرکز تحقیقات اسلامی (نويسنده)
عنوان‌های دیگرروض الجنان و روح الجنان. شرح ** گزارش کتاب‏ها و پایان نامه‌‏ها
ناشرسپاه پاسداران انقلاب اسلامی. ستاد نمايندگی ولی فقيه
مکان نشرایران - تهران
سال نشر1378ش
چاپ2
شابک-
موضوعابو الفتوح رازی، حسین بن علی، قرن 6ق. - کنگره‌‏ها - ابو الفتوح رازی، حسین بن علی، قرن 6ق. روض الجنان و روح الجنان - نقد و تفسیر - ابو الفتوح رازی، حسین بن علی، قرن 6ق. روض الجنان و روح الجنان - کنگره‌‏ها - غزوات - محمد(ص)، پیامبر اسلام، 53 قبل از هجرت - 11ق. - فرماندهی
زبانفارسی
تعداد جلد1
کد کنگره
/‎‏الف‎‏4 24/4 BP
نورلایبمطالعه و دانلود pdf

کتاب، مشتمل بر مقدمه و هفده درس است. در مقدمه کتاب چنین می‌خوانیم: «حضور در میدان‌های نبرد، فصل بزرگی از تاریخ زندگانی پیامبر بزرگوار اسلام حضرت محمد(ص) را تشکیل می‌دهد. حضرتش در طول این جنگ‌ها، ارزش‌های معنوی فراوانی را به جهانیان آموختند و معیارهای اسلامی جنگ را بیان فرمودند. ارزش نظامی این جنگ‌ها نیز، با توجه به سطح دانش و تکنولوژی آن روزگار، بسیار بالاست که مطالعه آنها نظامیان و سیاست‌مداران، به‌ویژه پیروان آن حضرت را سود می‌رساند»[۱]‏.

نویسنده سخنش را با ذکر دلیل جنگ‌های پیامبر(ص) آغاز کرده است: «تشکیل حکومت اسلامی در مدینه به دست رسول خدا(ص) در تاریخ عربستان پدیده‌ای بی‌سابقه بود؛ زیرا اساس روابطش بر پایه دین بود و از سیاست‌های قبیله‌ای پیروی نمی‌کرد. چنین حکومتی جز برای مسلمانان راستین پذیرفته نبود و جناح‌های گوناگونی از داخل و خارج با آن به مخالفت برخاستند. دشمنان داخلی حکومت اسلامی عبارت بودند از: یهودیان، منافقان و مشرکان. دشمنان خارجی را نیز دو امپراتوری قدرتمند ایران و روم تشکیل می‌دادند»[۲]‏.

جنگ بدر و تأثیر آن بر موقعیت سیاسی مسلمانان از موضوعات مهمی است که در ابتدای کتاب با استناد به منابعی چون مغازی واقدی مطرح شده است[۳]‏. به‌طور خلاصه جنگ بدر خسارت‌های جبران‌ناپذیری به مشرکان وارد ساخت. تعداد زیادی از سران قریش در این جنگ کشته شدند، ابهت قریش شکسته شد، روحیه مردم مکه به‌شدت تضعیف گردید و نومیدی وجودشان را فراگرفت[۴].

از درس چهارم تا چهاردهم، جنگ‌های احد، خندق، خیبر، موته، تبوک و صلح حدیبیه و فتح مکه از جهات سیاسی – نظامی مورد بررسی قرار گرفته است. در درس پانزدهم، سیره نظامی رسول خدا(ص) ذکر شده است. رسول گرامی اسلام(ص) می‌کوشید تا جنگ‌ها کمترین تلفات جانی و مالی را داشته باشد. تعرض به غیر نظامیان و ویران ساختن آبادی‌ها به‌وسیله فاتحان همیشه معمول بوده و هست، اما رسول خدا(ص) چنین نمی‌کرد و دست رزمندگان را به غارت و چپاول نمی‌گشود[۵].

پانویس

  1. ر.ک: مقدمه، ص12
  2. ر.ک: متن کتاب، ص13
  3. ر.ک: همان، ص26
  4. ر.ک: همان، ص27
  5. ر.ک: همان، ص119

منابع مقاله

مقدمه و متن کتاب.

وابسته‌ها