پرش به محتوا

ابن ‌هبل، علی بن ‌احمد: تفاوت میان نسخه‌ها

بدون خلاصۀ ویرایش
(۵ نسخهٔ میانی ویرایش شده توسط ۲ کاربر نشان داده نشد)
خط ۲۸: خط ۲۸:
| پس از =  
| پس از =  
| پیش از =  
| پیش از =  
| اساتید = ابوالقاسم اسماعیل بن ‌احمد بن ‌سمرقندی، محمد بن ‌احمد عاقولی، عبداللـه بن ‌احمد بن ‌خشّاب
| اساتید = ابوالقاسم اسماعیل بن ‌احمد بن ‌سمرقندی، محمد بن ‌احمد عاقولی، عبدالله بن ‌احمد بن ‌خشّاب
| مشایخ  =  
| مشایخ  =  
| معاصرین =  
| معاصرین =  
| شاگردان =  
| شاگردان = یوسف بن ‌خلیل دمشقی، زکی بَرزالی و نجیب عبداللطیف
| اجازه اجتهاد از =  
| اجازه اجتهاد از =  
| درجه علمی =  
| درجه علمی =  
خط ۴۷: خط ۴۷:


==زادگاه==
==زادگاه==
وی در بغداد زاده شد و به سبب اقامت در موصل و خلاط (اَخلاط) به موصلی و خلاطی نیز شهرت یافته است. ابن ‌هبل در بغداد پرورش یافت.
وی در بغداد زاده شد<ref> [https://tarikh.inoor.ir/fa/event/page/1G644I/%D9%88%D9%84%D8%A7%D8%AF%D8%AA_%D8%A7%D8%A8%D9%86_%D9%87%D9%8E%D8%A8%D9%8E%D9%84_%D8%A8%D8%BA%D8%AF%D8%A7%D8%AF%DB%8C ر.ک: پایگاه جامع تاریخ]</ref>  و به سبب اقامت در موصل و خلاط (اَخلاط) به موصلی و خلاطی نیز شهرت یافته است. ابن ‌هبل در بغداد پرورش یافت.


==خویشاوندان==
==خویشاوندان==
خط ۵۳: خط ۵۳:


==تحصیلات و اساتید==
==تحصیلات و اساتید==
وی در بغداد به آموختن حدیث، ادب و طب پرداخت و در پزشکی مهارت یافت. او ظاهراً در نظامیه بغداد نیز تحصیل کرده است. استادان او در حدیث و علوم دینی ابوالقاسم اسماعیل بن ‌احمد بن ‌سمرقندی و محمد بن ‌احمد عاقولی بودند. وی در نحو شاگرد عبداللـه بن ‌احمد بن ‌خشّاب نحوی و در ادب شاگرد شریف شجری بود. برخی ابوالقاسم اسماعیل بن ‌احمد سمرقندی و برخی دیگر ابوالبرکات هبه اللـه ابن ‌ملکا پزشک یهودی را استاد او در طب شمرده‌اند.  
وی در بغداد به آموختن حدیث، ادب و طب پرداخت و در پزشکی مهارت یافت. او ظاهراً در نظامیه بغداد نیز تحصیل کرده است. استادان او در حدیث و علوم دینی ابوالقاسم اسماعیل بن ‌احمد بن ‌سمرقندی و محمد بن ‌احمد عاقولی بودند. وی در نحو شاگرد عبدالله بن ‌احمد بن ‌خشّاب نحوی و در ادب شاگرد شریف شجری بود. برخی ابوالقاسم اسماعیل بن ‌احمد سمرقندی و برخی دیگر ابوالبرکات هبه الله ابن ‌ملکا پزشک یهودی را استاد او در طب شمرده‌اند.  


==شاگردان==
==شاگردان==
خط ۷۸: خط ۷۸:


===آثار یافت نشده===
===آثار یافت نشده===
الطب الجمالی، که مؤلف آن را به نام جمال‌الدین محمد، وزیر اتابکان موصل، معروف به جواد پرداخته است. از سخن حاجی خلیفه در مورد المختار فی الطب و تألیف آن به نام وزیر مذکور چنین بر می‌آید که المختار همان الطب الجمالی است. بعضی فهرست‌نویسان نیز المختار را گزینه‌ای از الطب الجمالی می‌دانند، اما در میان نسخه‌های خطی پزشکی تألیفی از ابن ‌هبل با عنوان مستقل الطب الجمالی شناخته نیست. تیس در رساله‌ای نظریات ابن ‌هبل را در مورد بعضی اعضای بدن مانند قلب، کبد و جز آن مورد بررسی قرار داده است.وی اشعاری نیز سروده و در برخی از آنها از اشتیاق خود به دیدار وطنش عراق سخن گفته است.<ref> رحیم لو، یوسف، ج5، ص 103</ref>.
الطب الجمالی، که مؤلف آن را به نام جمال‌الدین محمد، وزیر اتابکان موصل، معروف به جواد پرداخته است. از سخن حاجی خلیفه در مورد المختار فی الطب و تألیف آن به نام وزیر مذکور چنین بر می‌آید که المختار همان الطب الجمالی است. بعضی فهرست‌نویسان نیز المختار را گزینه‌ای از الطب الجمالی می‌دانند، اما در میان نسخه‌های خطی پزشکی تألیفی از ابن ‌هبل با عنوان مستقل الطب الجمالی شناخته نیست. تیس در رساله‌ای نظریات ابن ‌هبل را در مورد بعضی اعضای بدن مانند قلب، کبد و جز آن مورد بررسی قرار داده است.
 
وی اشعاری نیز سروده و در برخی از آنها از اشتیاق خود به دیدار وطنش عراق سخن گفته است.<ref> رحیم لو، یوسف، ج5، ص 103</ref>.


==پانویس==
==پانویس==
خط ۸۴: خط ۸۶:


==منابع مقاله==
==منابع مقاله==
نام مقاله نویس، دائرةالمعارف بزرگ اسلامی، زیر نظر کاظم موسوی بجنوردی، تهران، مرکز دائرةالمعارف بزرگ اسلامی، چاپ دوم، 1374.
#[https://www.cgie.org.ir/fa/article/226096/%D8%A7%D8%A8%D9%86-%D9%87%D8%A8%D9%84 یوسف رحیم لو، دائرةالمعارف بزرگ اسلامی، زیر نظر کاظم موسوی بجنوردی، تهران، مرکز دائرةالمعارف بزرگ اسلامی، چاپ دوم، 1374.]
#[https://tarikh.inoor.ir/fa/event/page/1G644I/%D9%88%D9%84%D8%A7%D8%AF%D8%AA_%D8%A7%D8%A8%D9%86_%D9%87%D9%8E%D8%A8%D9%8E%D9%84_%D8%A8%D8%BA%D8%AF%D8%A7%D8%AF%DB%8C پایگاه جامع تاریخ]


==وابسته‌ها==
==وابسته‌ها==
خط ۹۰: خط ۹۳:


[[رده:زندگی‌نامه]]  
[[رده:زندگی‌نامه]]  
[[رده:مقالات بازبینی نشده2]]
[[رده:مقالات بازبینی شده2 خرداد 1402]]
[[رده:فاقد کد پدیدآور]]
[[رده:فاقد کد پدیدآور]]
[[رده:مقالات نوشته شده خرداد 1402 فاضل گرنه‌زاده]]
[[رده:مقالات نوشته شده خرداد 1402 فاضل گرنه‌زاده]]