أصول السنة

أصول السنة، اثر عبدالله بن زبیر حمیدی (متوفی 219ق)، رساله‌ای است کوچک و مختصر، اما مفید و ارزشمند، متضمن اعتقادات اهل سنت و جماعت و نقد آرای مخالفان آنها که با تحقیق مشعل محمد حداری، منتشر شده است.

أصول السنة
أصول السنة
پدیدآورانحمیدی، عبدالله بن زبیر (نويسنده) حداری، مشعل محمد (محقق)
ناشردار ابن الأثير
مکان نشرکویت - کویت
سال نشر1418ق - 1997م
چاپ1
موضوعکلام سلفیه
زبانعربی
تعداد جلد1
کد کنگره
/ح8 الف6 207/5 BP
نورلایبمطالعه و دانلود pdf

آنچه نشان‌دهنده اهمیت و ارزش رساله حاضر می‌باشد، علاوه بر اهمیت موضوع و جایگاه مؤلف آن در میان ائمه اهل سنت، اعتماد بسیاری از بزرگان و مؤلفان بر آن در نگارش و تألیف آثار خویش و استفاده از مطالب آن در ابواب مختلف اعتقادی و استشهاد به اقوال امام حمیدی است[۱].

این رساله، علی‌رغم حجم کم و اختصار مطالب، از این جهت نیز دارای اهمیت می‌باشد که تبیین‌کننده عقاید امام حمیدی و آشکارکننده حمایت و تلاش او در گسترش سنت و دعوت به آن است[۲].

در تمامی نسخ خطی، رساله حاضر، بلافاصله پس از مسند حمیدی ذکر شده و پس از آن، سماعات آمده است که این دلیل، نشان‌دهنده صحت انتساب این اثر، به حمیدی می‌باشد. علاوه بر این موضوع، سلسله اسناد متصل به مؤلف و استشهاد برخی از ائمه اهل سنت به اجزا و مطالب این رساله، از جمله ابن تیمیه در «مفصل الاعتقاد»، ذهبی در «العلو للعلي الغفار» و «تذكرة الحفاظ»، نشان‌دهنده صحت انتساب آن به حمیدی می‌باشد[۳].

کتاب با مقدمه مفصلی از محقق آغاز گردیده است؛ به‌گونه‌ای که این مقدمه، بیش از نیمی از مطالب را به خود اختصاص داده است. در این مقدمه، ابتدا به موضوع و اهمیت رساله اشاره گردیده و سپس ضمن تشریح اقدامات تحقیقی صورت‌گرفته در آن، شرح حال نسبتا مفصلی از مؤلف، در اختیار خواننده قرار گرفته و در پایان، ضمن توصیف نسخ خطی کتاب، به اثبات صحت انتساب آن به مؤلف، پرداخته شده است[۴].

از جمله مطالبی که در کتاب مطرح گردیده، ارزش ایمان به قدر الهی است. در این زمینه، حمیدی سنت را ایمان شخص به قدر دانسته است، اعم از خیر و شر و یا تلخ و شیرین آن و بداند که آنچه به او رسیده، نمی‌توانسته از او تخطی کند و آنچه از او تخطی کرده، نمی‌توانسته به او برسد و همه اینها قضایی از جانب خداوند است[۵].

پانویس

  1. ر.ک: مقدمه، ص6
  2. ر.ک: همان
  3. ر.ک: همان، ص23-25
  4. ر.ک: همان، ص5-27
  5. ر.ک: متن کتاب، ص37-37

منابع مقاله

مقدمه و متن کتاب.


وابسته‌ها