موضح الدراية لشرح باب البداية

    از ویکی‌نور
    (تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
    موضح الدراية لشرح باب البداية
    موضح الدراية لشرح باب البداية
    پدیدآورانابن‌ابی‌جمهور، محمد بن زین‌الدین (نويسنده) یحیی‌پور فارمد، رضا (محقق)
    عنوان‌های دیگرباب البداية لبداية النهاية. شرح
    ناشرمظاهری (چاپخانه)
    مکان نشرلبنان - بیروت
    سال نشر1400ش - 1442ق - 2021م
    چاپ1
    شابک978-614-480-787-8
    موضوعابن‌ ابی‌ جمهور، محمد بن‌ زین‌ الدین‌، - 904؟ق‌. باب البدایة النهایة -- نقد و تفسیر - فلسفه اسلامی - متون قدیمی تا قرن 14
    زبانعربی
    تعداد جلد4
    کد کنگره
    8032ب2الف 948 BBR
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    موضح الدراية لشرح باب البداية، نوشته محمد بن علی بن ابی‌جمهور احسایی (متوفای اوایل قرن دهم هجری) است. نویسنده، مباحث فلسفه اشراق را با بهره‌گیری از متن آثار فیلسوفان این مشرب، کوتاه ارائه نموده است. رضا یحیی‌پور فارمَد، پژوهش کتاب را انجام داده و آن در 4 جلد عرضه کرده است.

    ابن ابی‌جمهور، این ‏شرح را برای توضیح قضایایی که در حکمت اشراق بوده است و تا زمان نویسنده «اصل» شمرده می‌شده، خلاصه‌نویسی کرده است. افزون بر آن، این کتاب موضوع‌هایی را در بر دارد که آن‌ها از مهم‌ترین مسائل فلسفی نزد مشائیان، متکلمان و متصوّفه بشمار می‌آیند[۱]‏.

    زمینه نوشتن کتاب

    ابن ابی‌جمهور احسایی، رساله کوچک «باب البداية لبداية النهاية» را در سفر دومی که به نجف اشرف داشته، نوشته است. این اثر درباره علم الهی و طبیعی و به شیوه و اسلوب اِشراقی و سلوکی نوشته شده و در 30 ربیع‌الاول 892ق، پایان یافته است. سپس احسایی بی‌درنگ به شرح آن پرداخته و تا 26 صفر 893ق، با عنوان «موضح الدراية لشرح باب البداية» به پایان رسانده است[۲]‏.

    مباحث کتاب

    خط سیر کلی مبحث‌ها و موضوع‌های کتاب با عبارت‌هایی از آثاری چون «كلمة التصوفِ» شهاب‌الدین سُهروردی و «أنوار الحقيقةِ» سید حیدر آملی ترسیم شده است. نویسنده برای شرح رساله اصل، از عبارت‌هایی که در نوشتجات سُهروردی و شارحان اثر او (مانند قطب‌الدین شیرازی، شمس‌الدین شهرزوری و جلال‌الدین دوانی) و نیز کتاب‌های ابن عربی و پیروان او (مانند صدرالدین قونوی، داود قیصری و عبدالرزاق کاشانی) بهره می‌جوید.

    «موضح الدراية» یک خطبه، بیست‌وشش فصل و یک خاتمه دارد. مهم‌ترین مبحث‌ها و مسئله‌های آن عبارتند از: حکمت و اقسام آن؛ نگاهی به مهم‌ترین مسئله‌های علم طبیعی؛ تجرّد نفس و قوای آن، مباحث علت و معلول؛ اثبات واجب ‌الوجود و برخی احکام آن؛ تبیین دو قاعده واحد و امکان اشرف؛ حرکت‌های فلک‌ها؛ مرتبه‌های وجود؛ تکثر معلول‌های عقل فعال؛ معاد؛ نبوت؛ شیطان؛ جن؛ نسبت میان نبوت و ولایت؛ حجاب تاریکی‌ها بر دیدن شگفتی‌های عالم عقلی؛ فضیلت‌ها و پَستی‌های نفسانی و مقام‌های اهل سلوک[۳]‏.

    انتساب کتاب به نویسنده

    این کتاب در شمار آثار گُم‌شده ابن ابی‌جمهور بوده است، تا اینکه دو نسخه خطیِ آن در «کتابخانه ملک عبدالعزیز» شهر ریاض و «کتابخانه آیت‌الله مرعشی» شهر قم یافت شد[۴]‏. نام او در پایان دو نسخه خطی از «متن و شرح» آمده است و خود نویسنده نیز نام این دو اثر را ضمن اجازه‌نامه‌ای که به محمد بن صالح غروی و ربیع بن جمعه غزی عبادی داده، در آثار دیگرش آورده است[۵]‏.

    بهره‌گیری نویسنده از منابع و مصادر

    آثار پیشینیان در کتاب «موضح الدراية»، گستره فراوانی دارد؛ می‌توان گفت که نزدیک به نود درصد کتاب را آثار حکیمان و متألهان دیگر پُر کرده است. ابن ابی‌جمهور در گزارشی که از کتاب می‌دهد، آن را خلاصه‌ای از «حکمت سلوکیه» می‌انگارد، که مغز آثار حِکمی از پوسته آن جدا گشته و بدون تغییری در عبارت‌ها، گِردآوری شده است. او برای نوشتن اصل کتاب (باب البداية)، از سه منبع بهره جسته است؛ فصل‌های آغازین کتاب را به‌جز فصل هشتم، که برای نوشتن آن از شرح حكمة الإشراق قطب‌الدین شیرازی بهره برده، از رساله «كلمة التصوف» شیخ اشراق الهام گرفته و با نقل قول از او و یا بهره‌گیری از جانِ سخن او نوشته است. او فصل‌های پایانی رساله را نیز از کتاب «أنوار الحقيقة» نوشته سید حیدر آملی برگرفته است.

    ابن ابی‌جمهور همچنین، از مصادر گوناگون (به تعداد پانزده کتاب و رساله) بهره جسته است. نام و نشان مصدرها اینها است: «إعجاز البيان»، «شرح الأربعين حديثاً» و «النصوص» از صدرالدین قونوی؛ «الألواح العمادية» و «كلمة التصوّف» از شهاب‌الدین سهروردی؛ «رسالة الأنوار» از محیی‌الدین عربی؛ «شرح حكمة الإشراق» از قطب‌الدین شیرازی؛ «رسالة الزوراء» و «شرح رسالة الزوراء» از جلال‌الدین دوانی؛ «رسائل الشجرة الإلهية» از شمس‌الدین شهرزوری، «مشكاة الأنوار» از ابوحامد غزالی؛ «معين المعين» از ابن ابی‌جمهور احسایی؛ «شرح منازل السائرين» از عبدالرّزاق کاشانی و «شرح فصوص الحِكَم» داوود قیصری.

    ابن ابی‌جمهور در نوشتار خود، گاه مبحثی را برای تفهیم بهتر خواننده به‌عمد تکرار کرده است: مباحث تکرارشده اینهاست: «ارتباط العوالم ببعضها»، «درجات الطهارة»، «سبب مشاهدة الجنّ و الشيطان و الغول» و «خوادم القوّة الغاذية». دو مورد خطا نیز در انتساب آثار به نویسندگان در متن دیده‌ می‌شود؛ یکی کتاب «رسائل الشجرة الإلهية» از شمس‌الدین شهرزوری است که 26 بار به شیخ اشراق نسبت داده شده است و دیگری، «شرح فصوص الحِكم» داوود قیصری است که منسوب به خواجه نصیرالدین طوسی شمرده شده است. نکته دیگر، خطای فراوانی است که در نسخه‌های خطی به چشم می‌آید[۶]‏.

    روش نگارش کتاب

    ابن ابی‌جمهور در رساله «باب البداية» از روشی که در نوشتجات دیگرش داشته، پیروی نکرده است؛ او به‌جای فصل‌بندیِ مسائل کتاب، یک یا چند موضوع را در بیست واژه مانند «ارشاد»، «اشاره»، «کشف»، «تنبیه»، «دقیقه»، «مقدمه» و... عنوان داده است[۷]‏.

    اسلوب پژوهش

    فارمَد (محقق) متن را بهینه‌سازی نموده و از اعداد، حروف عربی و لاتین و نشانه‌های ویرایشی برای تنظیم و روانی خوانش کتاب بهره گرفته است. او عبارت‌های دیگران را، که در متن آمده است و نود درصد آن را در بر گرفته، نشانه‌گذاری نموده است. او همچنین، مصادر کتاب را شناسانده است و سپس، از متن کتاب گزارشی تهیه و هریک از فصل‌های آن را توضیحی کوتاه و فشرده‌ داده است[۸]‏.

    فارمَد افزون بر فهرست‌های معمول، از برخی موضوع‌ها نیز فهرست ساخته، که عبارتند از حدیث‌های قدسی؛ اخبار؛ مصرع‌ها؛ قاعده‌ها و حُکم‌ها؛ مفهوم‌ها و مصطلح‌ها و ترکیب‌ها؛ لقب‌ها و کُنیه‌ها؛ فرقه‌ها و مذهب‌ها و ملّت‌ها و قبیله‌ها و جماعت‌ها؛ روزها و رخدادهای تاریخی و دوره‌ها[۹]‏.

    پانویس

    1. ر.ک: موسی، سید علی باقر، ص268
    2. ر.ک: مقدمه محقق، ج1، ص24
    3. ر.ک: موسی، سید علی باقر، ص270-269
    4. ر.ک: مقدمه محقق، ج1، ص31-32
    5. ر.ک: همان، ص25-24
    6. ر.ک: همان، ص28-25
    7. ر.ک: همان، ص30-29
    8. ر.ک: همان، ص76-38
    9. ر.ک: متن کتاب، ج4، ص8-1457

    منابع مقاله

    1. مقدمه محقق و متن کتاب.
    2. موسی، سید علی باقر، «قصّة مخطوطة مفقودة لكتاب: (موضح الدراية لشرح باب البداية) (موسوعة فلسفية للتعاليم الإشراقية من تصنيف ابن أبي‌جمهور الأحسائي)»، تراثنا، رجب - رمضان 1444، السنة التاسعة و الثلاثون - العدد 3.

    وابسته‌ها