شمائل النبوة

    از ویکی‌نور
    (تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
    شمائل النبوة
    شمائل النبوة
    پدیدآورانشا‌شی‌، محمد بن‌ علی‌ (نويسنده) آل عباس، عمر بن أحمد (سایر)
    ناشردار التوحيد للنشر
    مکان نشرعربستان - ریاض
    سال نشر1436ق - 2015م
    چاپ1
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    شمائل النبوة، اثر ابوبکر محمد بن قفال شاشی (متوفی 365ق)، کتابی است در بیان خصوصیات و صفات و خصال پیامبر(ص).

    نویسنده در این کتاب، به بیان و بررسی شمایل و ویژگی‌های پیامبر(ص) پرداخته و آن را مکمل مطالب کتاب قبلی خود، تحت عنوان «دلائل النبوة» قرار داده است. وی در تبعیت از علما و نویسندگان پیش از خود، مطالب کتاب را با ذکر نسب پیامبر(ص) و تاریخ ولادت و بخشی از سیره شریف آن حضرت آغاز نموده است[۱].

    غالب احادیث و روایات کتاب، مسند بوده و مؤلف مگر در چند مورد نادر، تمامی آنها را با سند کامل، نقل کرده است. همچنین این کتاب، برخی از مباحث فقهی همراه با دلایل و شواهد را نیز در خود جای داده است و در نگاهی عمیق و جامع به مطالب و مباحث مطرح‌شده در آن، می‌توان چنین ادعا نمود که این اثر، به‌واسطه حسن ارائه مطالب و جامعیت و شمولیت مباحث و دقت در ارائه کلمات در متن و در سند روایات و بسیاری دیگر از محاسن، از سایر آثار مشابه، متمایز گردیده است[۲].

    کتاب دربردارنده مجموعا 760 روایت است که برخی از آنها، منحصربه‌فرد بوده و در کتاب دیگری، ذکر نشده است که این امر، نشان‌دهنده اهمیت و ارزش خاص آن می‌باشد[۳]. این روایات، در موضوعات مختلفی در توصیف ویژگی‌های ظاهری آن حضرت همچون قامت، رنگ پوست، مو و محاسن، خضاب کردن، پیشانی، گونه‌ها، چشم‌ها، بینی، سینه، دست‌ها و پاها، نحوه پوشش و لباس‌ها، انگشتری، استعمال عطر و زینت آلات، رعایت بهداشت فردی مانند مسواک زدن، کوتاه کردن شارب، گرفتن ناخن‌ها، سرمه زدن، حجامت و نگاه کردن در آینه، متاع و وسایل زندگی و ظرف و ظروف، خوراکی‌ها و نوشیدنی‌ها و آداب خوردن و آشامیدن و سلاح و مرکب‌های ایشان می‌باشد.

    نمونه مباحث

    نویسنده با سند خویش نقل کرده است که: «كان النبي(ص) ليس [بالطويل] و لا بالقصير، ضخم الرأس و اللحية...»[۴]. ترجمه: پیامبر(ص)، نه بلندبالا بود و نه کوتاه‌قامت، سرش بزرگ و ریشش پرپشت بود...

    پانویس

    1. ر.ک: مقدمه محقق، ص45-46
    2. ر.ک: همان، ص46
    3. ر.ک: همان
    4. ر.ک: متن کتاب، ص125

    منابع مقاله

    مقدمه و متن کتاب.


    وابسته‌ها