بحوث في شرح مناسك الحج

    از ویکی‌نور
    (تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
    بحوث في شرح مناسك الحج
    بحوث في شرح مناسك الحج
    پدیدآورانسیستانی، محمدرضا (نويسنده)

    خوئی، ابوالقاسم (نویسنده) ریاض، امجد ( مقرر)

    یوسف، نزار ( مقرر)
    عنوان‌های دیگرمنا‌سک‌ الحج‌. شرح‌
    ناشردار المؤرخ العربي ** دیوان الاشراف ** فقه
    مکان نشرایران - قم ** لبنان - بیروت
    سال نشر1398ش - 1399ش - 1400ش - 1437ق - 1441ق - 1442ق - 1443ق - 2016م - 2021م
    چاپ2
    موضوعخوئی، ابوالقاسم، ۱۲۷۸ - ۱۳۷۱. مناسک الحج -- نقد و تفسیر,حج -- رساله عملیه,حج,فقه جعفری -- قرن ۱۴
    زبانعربی
    تعداد جلد22
    کد کنگره
    BP ۱۸۸/۸/خ۹،م۸۰۲۵
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    بحوث في شرح مناسك الحج، تقریرات درس خارج فقه سید محمدرضا سیستانی، پیرامون مناسک حج است که به قلم امجد ریاض و نزار یوسف منتشر شده است.

    بررسی بسیاری از مسائل حج و فروع آن در گرو بررسی مسائلی است که در سایر ابواب علم فقه یا علوم دیگر مطرح شده است، مانند اصول، رجال، حدیث و...؛ ولذا محققی که در این موضوع، مشغول کار و فعالیت است، در اتخاذ رویکردهای تحقیقی، مخیر بین دو روش است:

    1. یا اینکه به‌صورت تفصیلی، آن مسائل را در مبحث حج مورد بررسی و تحقیق قرار دهد که در نتیجه، بحث حج وی بسیار گسترده و حجیم خواهد شد.
    2. یا اینکه آن مسائل را رها نموده و تحقیق و گفتگو پیرامون آنها را به محل خود، واگذارد که در این صورت، تحقیقی ناقص ارائه خواهد نمود که مستند به مصادراتی است که نه مبرهن است و نه برای دریافت‌کننده آن حل و فصل شده است؛ مگر آنکه تحقیق پیرامون آن مباحث، در جای خود، تمام و منتشر شده باشد و دیگر نیازی به مطرح شدن آن در کتاب حج نباشد[۱].

    نکته قابل تأمل و توجه آن است که علی‌رغم مشکلات فراوانی که روش نخست دارد، نویسنده در اثر حاضر، با اعتقاد به اینکه این روش، مؤثرتر و بهینه‌ترین روش در زمینه تعلیم و آموزش عملی مطالب و مباحث مهم درسی است، آن را برگزیده و نگارش کتاب را بر اساس آن، شکل داده است[۲].

    توجه به این نکته حائز اهمیت است که در دوران اخیر، در علم فقه و مخصوصا در تعدادی از ابواب عبادات، مانند مباحث مربوط به حج، پیشرفت‌های شگرفی صورت گرفته است و فقها و علمای برجسته بسیاری، به بررسی مسائل آن، با تحقیقاتی گسترده و عمیق، پرداخته‌اند و طبیعی است که محققینی که پس از ایشان، اقدام به بحث و تحقیق در این زمینه دارند، از ایشان تبعیت نموده و راه تحقیقی آنان را، ادامه دهند و در موارد لزوم، سخنان و دیدگاه‌های آنان را مورد خطاب و مناقشه قرار دهند؛ زیرا در غیر این صورت، آن تحقیق ناقص و کم‌فایده خواهد بود. این‌گونه بحث مفصل و عمیق، از ویژگی‌های بارز کتاب حاضر است[۳].

    پانویس

    1. ر.ک: مقدمه، ج1، ص17
    2. ر.ک: همان، ص17-18
    3. ر.ک: همان، ص18

    منابع مقاله

    مقدمه کتاب.


    وابسته‌ها