إبن رشیق القیرواني

    از ویکی‌نور
    (تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
    إبن رشیق القیرواني
    إبن رشیق القیرواني
    پدیدآورانابن رشیق، حسن بن رشیق (نويسنده) م‍خ‍ل‍وف‌، ع‍ب‍دال‍رؤوف (نویسنده)
    ناشردار المعارف ** فرهنگستان هنر جمهوری اسلامی ايران. مؤسسه‌ تألیف‌، ترجمه‌ و نشر آثا‌ر هنری«متن‌».
    مکان نشرمصر - قاهره
    سال نشر1964م
    چاپ1
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    /م3الف2 3809 PJA
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    ابن رشيق القيرواني، اثر عبدالرؤوف مخلوف (معاصر)، کتابی است در معرفی ابوعلى حسن بن رشیق قیروانى (390-456ق)، شاعر، ادیب و ناقد عصر ملوک صنهاجه در مغرب، به‌عنوان یکی از نوابغ فکری عرب و اشاره به جنبه‌های مختلف زندگی اجتماعی و علمی وی.

    مطالب کتاب، در چهار فصل تنظیم شده است. در فصل نخست، به بحث پیرامون عصر و دورانی که ابن رشیق در آن می‌زیسته، پرداخته شده و وضعیت علمی و ادبی مراکش به‌عنوان زادگاه وی در آن زمان، مورد بررسی قرار گرفته است. در این فصل، از وضعیت سیاسی و وضعیت اجتماعی آن دوران نیز سخن به میان آمده است[۱].

    فصل دوم، به شرح حال و ترجمه ابن رشیق، اختصاص یافته و اطلاعات دقیقی پیرامون ولادت و تاریخ و مکان آن، خانواده، شغل و ممر درآمد او، ابن ابی‌رجال به‌عنوان ولی نعمت وی، سلوک ابن رشیق، دیدگاه و نظریه وی پیرامون خمر و شراب و تبلور آن در آثار و اشعار او، توبه و ابراز پشیمانی وی از محبت به خمر، لقب وی، تدین او، خلقیات وی مانند امانت‌داری و تواضع و تاریخ و نحوه وفات او، در اختیار خوانندگان قرار گرفته است[۲].

    در این فصل همچنین، به معرفی معاصرین وی، مانند ابوحدیده شاعر، خلف بن احمد، ابولقمان صفار، احمد بن ابراهیم کمرنی، ابن شرف قیروانی[۳] و شاگردان او، پرداخته شده است[۴].

    در فصل سوم، به بحث پیرامون جنبه‌های فرهنگی زندگانی ابن رشیق، پرداخته شده و ازاین‌رو، ابتدا به معرفی اساتید او، مانند ابوعبدالله تمیمی محمد بن جعفر قزاز، ابواسامه، ابومحمد عبدالکریم بن ابراهیم نهشلی، ابواسحاق حصری قیروانی، ابوعبدالله عبدالعزیز بن ابی‌سهل خشنی ضریر و ابوعبدالله محمد بن ابراهیم سمین، پرداخته شده[۵] و سپس، از موضوعاتی همچون شاعریت و آثار وی و توجه سایر علما به نوشته‌های او، سخن به میان آمده است[۶].

    آخرین فصل، به معرفی منتخباتی از آثار او، اختصاص یافته است. در این فصل، اشعار وی، تحت عناوین مختلفی همچون وصف، حکمت، غزل، رثا، شکوی، تعریض و هجا، عتاب، مدایح و... تقسیم‌بندی و معرفی شده است[۷].

    پانویس

    1. ر.ک: متن کتاب، ص5-15
    2. ر.ک: همان، ص19-41
    3. ر.ک: همان، ص35-37
    4. ر.ک: همان، ص40
    5. ر.ک: همان، ص46-48
    6. ر.ک: همان، ص58-69
    7. ر.ک: همان، ص70-109

    منابع مقاله

    متن کتاب.


    وابسته‌ها