اتحاد الآفاق أو اختلافها في بداية الأشهر القمرية

    از ویکی‌نور
    (تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
    اتحاد الآفاق أو اختلافها في بداية الأشهر القمرية
    اتحاد الآفاق أو اختلافها في بداية الأشهر القمرية
    پدیدآورانسیستانی، محمدرضا (نويسنده)

    ریاض، امجد (مقرر)

    یوسف، نزار ( مقرر)
    ناشردار المؤرخ العربي
    مکان نشرلبنان - بیروت
    سال نشر1437ق - 2016م
    چاپ1
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    اتحاد الآفاق أو اختلافها في بداية الأشهر القمرية، تقریرات درس خارج فقه آیت‌الله سید محمدرضا سیستانی (متولد 1341ش)، از اساتید ممتاز حوزه علمیه نجف و فرزند مرجع عالی‌قدر شیعه آیت‌الله سید علی سیستانی است که به قلم امجد ریاض و نزار یوسف به رشته تحریر درآمده است.

    اثر حاضر، تحقیقی است درباره «وحدت یا اختلاف افق در آغاز ماه‌های قمری» که برگرفته از قسمت هجدهم کتاب دیگر نویسنده تحت عنوان «بحوث في شرح مناسك الحج» است که در پاسخ به ادعای برخی از اعلام پیرامون اختلاف و تفاوت اوقات شرعی با اوقات رسمی در زمان وقوف در عرفات و مزدلفه در اکثر ایام سال مبنی بر «عدم کفایت رؤیت در شهری برای شهر دیگر در صورت وجود بعد مسافت و اختلاف افق میان آن دو شهر»، نوشته شده است[۱].

    در ابتدای کتاب، به بحث پیرامون اتحاد آفاق یا اختلاف آن در ابتدای ماه‌های قمری پرداخته شده و در این زمینه، اقوال فقها و علمای فریقین، اعم از فقهای امامیه و جمهور، مورد بحث و بررسی، قرار گرفته و در نهایت، ادله قول به اتحاد آفاق، مطرح و بررسی گردیده است. این ادله عبارتند از: موثقه عبدالله بن بکیر، روایت معتبر حلبی، صحیحه خزاز، روایت معتبر اسحاق بن عمار، صحیحه عبدالرحمن بن ابی‌عبدالله، صحیحه هشام بن حکم، موثقه سماعه، صحیحه ابی‌بصیر، روایت معتبر محمد بن عیسی و خبر ابن ابی‌حمزه[۲].

    در ادامه، ضمن بررسی وجوه مختلف قول به اتحاد آفاق، مانند وحدت شب قدر و روز عید، سکوت نصوص از آنچه دال بر اختلاف آفاق در ابتدای ماه‌ها است، روایات عدم نقصان ماه رمضان، روایات رؤیت هلال قبل از زوال و عدم امکان تطبیق نظریه اختلاف آفاق در تمام بلاد اسلامی[۳]، تفاصیل قول به اتحاد آفاق[۴] و ادله قول به اختلاف آفاق مورد بحث و بررسی دقیق، قرار گرفته است[۵]. در پایان نیز به مبعدات قول به اتحاد آفاق، اشاره شده است[۶].

    پانویس

    1. ر.ک: مقدمه، ص7
    2. ر.ک: متن کتاب، ص21-69
    3. ر.ک: همان، ص69-80
    4. ر.ک: همان، ص81-103
    5. ر.ک: همان، ص117-134
    6. ر.ک: همان، ص139

    منابع مقاله

    مقدمه و متن کتاب.

    وابسته‌ها