فتح البيان فيما روی عن علي من تفسير القرآن

    از ویکی‌نور
    (تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
    فتح البیان فیما روی عن علی من تفسیر القرآن
    فتح البيان فيما روی عن علي من تفسير القرآن
    پدیدآورانحسینی طباطبایی، مصطفی (نویسنده) رستم، سعد (مصحح)
    ناشردار الجسور الثقافيه
    مکان نشرحلب - سوریه
    سال نشر1426 ق
    چاپ1
    موضوعتفسیر - فن علی بن ابی‌طالب(ع)، امام اول، 23 قبل از هجرت - 40ق. - نظریه درباره تفسیر قرآن
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    ‏BP‎‏ ‎‏91‎‏/‎‏5‎‏ ‎‏/‎‏ح‎‏5‎‏ف‎‏2
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    فتح البيان فيما روى عن على(ع) من تفسير القرآن تألیف علامه سيد مصطفى حسينى و حواشى و اضافات سعد رستم مى‌باشد. موضوع اين اثر، سخنان نقل شده از امام على(ع) درباره آيات قرآن و به زبان عربى مى‌باشد.

    ساختار و عناوين

    اميرالمؤمنين اولين شخصى است كه در نوشتن آيات قرآن و جمع‌آورى و تنظيم آن، پيامبر(ص) را كمك كرده است.امام على(ع)صدر المفسرين لقب گرفته و تفسير او مورد تأييد صحابه است.او پرورش يافته بيت رسالت و دريافت‌كننده معارف نبوى از سرچشمه اصل آن بود و پيامبر(ص) تاويل و تفسير آيات قرآن از جمله عام، خاص، محكم، متشابه و ناسخ و منسوخ را به امام على(ع) آموخت. اميرالمؤمنين سرآمد مفسران صحابه است و ابن عباس تفسير خود را از او فراگرفت و مفسران ديگر از ابن عباس اخذ كردند.مؤلف در ادامه مقدمه مى‌گويند كه تمام سخنان و آثار اميرالمؤمنين به دست ما نرسيده است و احاديث او نيز در موضوعات گوناگون قرآنى به صورت پراكنده، در کتاب‌هاى حديثى و تفسيرهاى روايى روايت شده است.علاوه‌براین، در نهج‌البلاغه بيانات فراوانى وجود دارد كه به‌طور صريح يا ضمنى ناظر به تفسير آيات قرآن است و به همين دليل من درصدد برمى‌آمدم كه آنها را در يك اثر جمع كرده و اهتمام حضرت در نوشتن آيات قرآن، جمع‌آورى آن و تنظيم آن و تفسير را نشان دهيم و گوشه‌اى از ظرائف تعبيرات و تفسيرهاى او كه ايشان از امراء كلام هستند را شرح دهيم.و با خود در اين اثر عهد كردم كه رواياتى را بياوريم كه موافق با مفهوم و منطوق قرآن باشد و از هرآنچه كه موافق با ظاهر كتاب نيست اجتناب و دورى‌كردم.و اين معيار و ملاك مهمترين مسئله در شناخت اخبار صحيح است همينطورى كه اين مسئله بطور متواتر از طرف خود ائمه روايت شده است. مطالب فتح البيان در چهار باب تنظيم شده است. باب اوّل، جمع‌آورى امام(ع) که بيشتر جنبه علوم قرآنى دارد و با عنوان على(ع) و قرآن است كه اهمّ موضوعات مطرح شده در اين باب كلام امير(ع) در ذم تفسير به راى، ظاهر و باطن قرآن، ترتيب سوره‌هاى قرآن در مصحف ايشان، در تفسير حروف مقطعه و... باب دوم در تفسير آيات الاحكام و عبادات از جمله:در تعظيم امر نماز، وضوء، در تفسير صلوة الوسطى، در تفسير آداب نماز، نماز جمعه، نوافل صبح و مغرب، در امر به معروف و نهى از منكر در تفسير آيه نكاح و طلاق و در تفسير آيه وصيّت وارث باب سوم سخنان ايشان در تفسير و شرح الفاظ با بيان لغوى آيات قرآن است. و باب چهارم اختصاص به اقتباسات اميرالمؤمنين از قرآن كريم دارد و 50 مورد از اينگونه اقتباسات ذكر شده است. در اول كتاب فهرست مطالب و در آخر آن منابع و مصادرى كه در تدوين مورد استفاده قرار گرفته گنجانده شده است.

    نسخه‌شناسى

    نسخه حاضر توسط دار الجسور الثقافية/حلب با عنوان چاپ اول به‌تاريخ 2004/10/5 ميلادى (1425 قمرى) منتشر و به بازار عرضه گرديده است.