نقد و بررسی شبهات پیرامون نهج‌البلاغه

    از ویکی‌نور
    (تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
    نقد متن و بررسی شبهات پیرامون نهج البلاغه
    نقد و بررسی شبهات پیرامون نهج‌البلاغه
    پدیدآورانسیدطباطبایی، سید محمدکاظم (نويسنده) امام علی علیه‌السلام (نویسنده)
    عنوان‌های دیگرنهج البلاغه
    ناشرمؤسسه علمی فرهنگی دار الحديث. سازمان چاپ و نشر
    مکان نشرایران - قم
    سال نشر1399ش
    چاپ2
    شابک978-964-493-986-0
    موضوععلی بن ابی طالب (ع)، امام اول، 23 قبل از هجرت - 40ق. نهج البلاغه - نقد و تفسیر - علی بن ابی طالب (ع)، امام اول، 23 قبل از هجرت - 40ق. نهج البلاغه - دفاعیه‏ها و ردیه‏ها - علی بن ابی طالب (ع)، امام اول، 23 قبل از هجرت - 40ق. نهج البلاغه - تحقیق
    زبانفارسی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    7ن23ط 38/08 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    نقد و بررسی شبهات پیرامون نهج البلاغه، اثر سید محمدکاظم طباطبایی (نویسنده معاصر)، تحقیقی است در نقد و بررسی شبهاتی مختلفی که پیرامون کتاب «نهج البلاغه» مطرح گردیده است.

    نهج البلاغه گزیده‌ای بی‌نظیر و ادیبانه از سخنان و نامه‌های امیر مؤمنان(ع) است که از ابتدای عرضه به جامعه اسلامی، مورد توجه موافقان و مخالفان قرار گرفته است. به‌موازات اقبال روزافزون مسلمانان شیعه و سنی، شبهات استنادی درباره کتاب و چگونگی استناد آن به امیر مؤمنان(ع) از سوی مخالفان مطرح شده و پاسخ‌های مناسب نیز بدان داده شده است. افزون بر شبهات استنادی، گاه شبهات مضمونی و محتوایی نسبت به برخی از مطالب موجود در نهج البلاغه یافت می‌شود که نیازمند دقت و تأمل بیشتر است. متونی که ممکن است به ظاهر تحقیر مخاطب، جبر و اختیار، تعارض با عصمت، الهی بودن یا مردمی بودن حکومت امام(ع)، مباحث مرتبط با زنان، خودستایی و... را به ذهن مخاطب متبادر کند. برخی از این شبهه‌ها در اثر حاضر مورد اشاره قرار گرفته و پس از تبیین و ترسیم روش مطلوب علمی پاسخگویی به شبهات، پاسخ هر شبهه به‌تفصیل بیان شده است[۱].

    مطالب کتاب در یازده درس، عرضه شده است. در پایان هر درس، چکیده‌ای از مطالب عنوان‌شده در همان درس ذکر و سؤالاتی مناسب با مباحث مطرح‌شده، طرح گردیده است.

    در درس نخست، از راز ماندگاری نهج البلاغه، سخن به میان آمده[۲] و در درس دوم و سوم، شبهات استنادی مطرح‌شده پیرامون نهج البلاغه، مورد بحث و بررسی قرار گرفته است[۳].

    درس چهارم، بررسی شبهات متنی مطرح‌شده پیرامون نهج البلاغه است[۴] و درس پنجم، اشاره به مراحل پاسخگویی به شبهات متنی[۵]. در درس ششم، به بررسی شبهه نقصان عقل در زنان، در خطبه 80 نهج البلاغه پرداخته شده[۶] و در درس هفتم تا دهم، به‌ترتیب، شبهات مطرح‌شده پیرامون خطبه 228، خطبه 57 و نامه 6 نهج البلاغه، مورد بحث و بررسی قرار گرفته است[۷].

    در درس دهم تا پانزدهم نیز، شبهات متنی مطرح‌شده پیرامون جبر و اختیار، عبارات تحقیرآمیز، خودستایی، صنفی بودن اخلاق، خطبه 205 و 216 و تعداد دیگری از شبهات متنی مطرح‌شده پیرامون نهج البلاغه، بررسی گردیده است[۸].

    درس آخر نیز جمع‌بندی و نتیجه‌گیری دروس گذشته می‌باشد[۹].

    پانویس

    1. ر.ک: مقدمه، ص11
    2. ر.ک: متن کتاب، ص13
    3. ر.ک: همان، ص26-46
    4. ر.ک: همان، ص49
    5. ر.ک: همان، ص60
    6. ر.ک: همان، ص68
    7. ر.ک: همان، ص84-116
    8. ر.ک: همان، ص120-174
    9. ر.ک: همان، ص177

    منابع مقاله

    مقدمه و متن کتاب.


    وابسته‌ها