متن الخرقي علی مذهب أبي‌عبدالله أحمد بن حنبل الشيباني

    از ویکی‌نور
    (تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
    متن الخرقى علی‌ مذهب‌ أبی‌ عبد الله‌ أحمد بن‌ حنبل الشیباني‌؛ و هو أصل کتاب المغنی لابن قدامة
    متن الخرقي علی مذهب أبي‌عبدالله أحمد بن حنبل الشيباني
    پدیدآورانخرقی، عمر بن حسین (نويسنده) ب‍ن‌م‍ح‍م‍د، اب‍راه‍ی‍م‌ (محقق)
    ناشردار الصحابة للتراث
    مکان نشرمصر - طنطا
    سال نشر1413ق - 1993م
    چاپ1
    شابک977-272-068-X
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    /خ2م3 179/3 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    متن الخرقي علی مذهب أبي‌عبدالله أحمد بن حنبل الشيباني، اثر ابوالقاسم عمر بن حسین خرقی، کتابی است در فقه حنبلی، که با تعلیقات ابوحذیفه ابراهیم بن محمد، منتشر شده است.

    اثر حاضر، کتابی است که در فقه حنبلی، به رشته تحریر درآمده و به دلیل آنکه دربردارنده مبادی اساسی و قواعد اصولی این مذهب می‌باشد، از اهمیت و جایگاه ویژه‌ای برخوردار است؛ ازاین‌رو محقق کتاب تلاش کرده که متن آن را به شکلی ساده و آسان، ارائه نماید تا برای تمامی خوانندگان، در همه سطوح، اعم از خوانندگان عادی و مبتدی و نیز خوانندگان متخصص و محقق مفید و مورد استفاده باشد[۱].

    کتاب با مقدمه مختصری از محقق آغاز شده که در آن، ضمن اشاره به موضوع و اهمیت آن، به اقدامات تحقیقی صورت‌گرفته در آن اشاره و در پایان، شرح حال مختصری از نویسنده، ارائه شده است. برخی از این اقدامات که بر اهمیت کتاب افزوده است، عبارتند از ثبت اختلاف نسخ و قرار دادن عبارات و مطالبی که در نسخه اصلی قرار نداشته در بین پرانتز و توضیح برخی از کلمات مشکل و دیرباب متن[۲].

    کتاب به‌صورت مختصر، اکثر ابواب فقهی را در بر گرفته است؛ بدین صورت که مطالب ابتدا با کتاب طهارت آغاز و سپس، به‌ترتیب، ابواب زیر آمده است: صلات، زکات، حج، بیوع، رهن، حجر، صلح، حواله و ضمان، وکالت، اقرار، غصب، شفعه، مساقات، وقوف و عطایا، هبه و عطیه، لقطه، وصایا و فرایض، ولاء، ودیعه، فیء و غنیمت و صدقه، نکاح، صداق، ولیمه، خلع، طلاق، ایلاء، ظهار، لعان، عدد، رضاع، نفقه بر نزدیکان، جراحات، دیات، ارتداد، حدود، سرقت، جهاد، جزیه، صید و ذباحه، قربانی، سبق و رمایه، قسم و نذر، کفارات، قسمت، شهادت، قضاوت و مباحث مربوط به برده و کنیز. مطالب هریک از این ابواب، به‌صورت کاملا مختصر بیان شده؛ به‌گونه‌ای که هرکتاب از آن، به‌ندرت از یک پاراگراف، تجاوز می‌کند.

    پانویس

    1. ر.ک: مقدمه، ص3-4
    2. ر.ک: همان، ص5-9

    منابع مقاله

    مقدمه و متن کتاب.


    وابسته‌ها