بوف کور در سایه‌روشن قرن (نقد ادبی 2)

    از ویکی‌نور
    (تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
    بوف کور در سایه‌روشن قرن
    بوف کور در سایه‌روشن قرن (نقد ادبی 2)
    پدیدآورانتسلیمی، علی (نویسنده)
    ناشرماه و خورشید
    مکان نشرتهران
    سال نشر1399
    شابک3ـ640401ـ622ـ978
    کد کنگره

    بوف کور در سایه‌روشن قرن (نقد ادبی 2) تألیف علی تسلیمی و دیگران، نویسنده در این کتاب، رمان «بوف کور»‌ را از دیدگاه‌های مختلف بررسی کرده است. یکی دیگر از اهداف نویسنده از نگارش این اثر، ارائۀ نقد ادبی و چند نظریۀ مشخص دربارۀ این اثر بوده است؛ اما هدف اصلی این بوده که بتوان بخش قابل توجهی از ابهامات بوف کور استخراج شود.

    ساختار

    کتاب در دو بخش و نه مقاله تدوین شده است.

    گزارش کتاب

    متأسفانه «بوف کور» و صادق هدایت آن‌طور که باید و شاید به جامعۀ کنونی و جامعۀ غرب معرفی نشده است و این موضوع دلایل مختلف و متنوعی دارد. به نظر نویسنده «بوف کور» اثری است که تاریخ مصرف ندارد و هر وقت که آدم آن را مطالعه می‌کند، متوجه نکات جدیدی می‌شود و انگار با هر بار خواندن و تمام‌شدن اثر متوجه می‌شویم که این رمان ادامه دارد و دوباره باید آن را خواند. تا زمانی که در جهان غرب، همچنان یک‌سری باورهای غربی وجود دارد، این اثر زنده است؛ درست مانند ویلیام بلک، کامو، داستایفسکی و خیلی از اروپایی‌ها که دربارۀ تاخت‌وتاز جهان عرب صحبت کرده‌اند.

    نویسنده در این کتاب، رمان «بوف کور»‌ را از دیدگاه‌های مختلف بررسی کرده است. یکی دیگر از اهداف نویسنده از نگارش این اثر، ارائۀ نقد ادبی و چند نظریۀ مشخص دربارۀ این اثر بوده است؛ اما هدف اصلی این بوده که بتوان بخش قابل توجهی از ابهامات بوف کور استخراج شود. با این حال ظاهراً ابهامات زیادی از رمان «بوف کور» باقی مانده است که هنوز کسی به آن اشاره نکرده و متاسفانه هیچ حرفی هم درباره آنها زده نمی‌شود؛ نویسنده در این اثر به این ابهامات پرداخته‌ و به بهانۀ نظریات مختلف ادبی، به سراغ برخی از این ابهامات عجیب «بوف کور» رفته ‌است که به شکلی با آنها زندگی‌ کرده است. البته این رمان هنوز هم ابهامات زیادی دارد که باید به آن پرداخته شود.

    این کتاب به گونه‌ای جلد دوم کتاب «نقد ادبی» است. در آن کتاب نظریه‌های متفاوتی در داستان‌های کوتاه نشان داده شده و در این کتاب فشرده‌ای از آن نظریات آورده شده و رویکردهای تازه‌ای بر آنها افزوده شده است. همچنین همۀ نظریات به یاری نویسندگان دیگر در «بوف کور» آورده شده است. این کتاب در دو سطح ساده و تخصصی ارائه شده است. آنان‌که سطح ساده و کوتاه را می‌جویند، در هر فصل از مقاله‌ای چشم‌پوشی کنند و آنان که پیشرفته‌اند، به مقاله‌ها بنگرند. کتاب در همین حال به نظریات و چگونگی کاربردشان نظر دارد، به گره‌های کور «بوف کور» می‌پردازد و برخی حرف‌های نگفته را بیان می‌دارد. خواننده درمی‌یابد که این کتاب تفاوت‌هایی در نوع نگرش به نقد به‌ویژه نقد ترکیبی دارد و نیز حرف‌های تازه‌تری دربارۀ «بوف کور» ارائه می‌دهد؛ رمانی که هنوز ابهام‌هایی دارد و متن آن همچنان باز است و هرگز بسته نمی‌شود.

    کتاب از دو بخش تشکیل شده است. بخش نخست شش فصل و شش مقاله در نقد «بوف کور» دارد که هر مقاله در یک فصل، در ادامۀ نظریات آن آمده است. فصل‌های شش‌گانۀ نخست فرمالیسم، ساخت‌گرایی، پدیدارشناسی، روانکاوی، جامعه‌شناسی و پساساختارگرایی نام دارند. بخش دوم نظریات نویسنده را دربر دارد و دارای چهار مقاله است که در سه فصل فمینیسم، پسااستعماری و نقد تطبیقی آورده شده است. مقالات این بخش بر عکس بخش نخست، به دلیل کاربرد نظریات نویسنده در «بوف کور» از نویسندگان دیگر است.[۱]

    پانويس


    منابع مقاله

    پایگاه کتابخانه تخصصی ادبیات

    وابسته‌ها