سيرة الهادي إلی الحق يحيی بن الحسين عليه‌السلام

    از ویکی‌نور
    (تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
    سيرة الهادي إلی الحق يحيی بن الحسين عليه السلام
    سيرة الهادي إلی الحق يحيی بن الحسين عليه‌السلام
    پدیدآورانع‍ب‍اس‍ی‌ ع‍ل‍وی‌، ع‍ل‍ی‌ ب‍ن‌ م‍ح‍م‍د (نويسنده) زکار، سهیل (محقق)
    ناشردار الفکر
    مکان نشرلبنان - بیروت
    سال نشر1401ق - 1981م
    چاپ2
    موضوعهادی الی الحق، یحیی بن حسین، 220 - 298ص. - سرگذشت نامه - شیعه - سرگذشت نامه
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    ھ17 ع2 53/5 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    سيرة الهادي‌إلی‌الحق يحيی بن الحسين، روایت پسرعموی هادی و دوست و مصاحب او علی بن محمد بن عبیدالله عباسی علوی، از سیره و روش اوست. کتاب با مقدمه و تحقیق سهیل زکار منتشر شده است.

    سهیل زکار در مقدمه کتاب از نسخه‌ای از کتاب که به خط علی امیری است و در ورق اول آن نوشته شده که کتاب به روایت محمد بن سلیمان کوفی و علی بن محمد بن عبیدالله عباسی علوی است، سخن گفته است. او از شرح ‌حال این دو شخصیت جستجو کرده و مطلبی نیافته است. البته یادآور شده که از خلال مطالب کتاب می‌توان اطلاعات کافی درباره ایشان به ‌دست آورد. این معلومات عبارتند از اینکه کوفی از اصحاب الهادي‌إلی‌الحق قبل از رفتنش به یمن بوده است. او بعد از اینکه اخبار الهادی را شنید، در کوفه به او ملحق شد و پنجاه و چند روز پیش از سفر الهادی به یمن، به آنجا رفت. او در یمن ملازم الهادی شد. معلومات محمد بن سلیمان کوفی و اخبارش از شخصیت الهادی و اتفاقاتی که در عصر او حادث شده، از اهمیت زیادی برخوردار است[۱].

    زکار معتقد است با وجود توضیحات مذکور و ورق اول کتاب، کوفی یکی از مصنفین کتاب نمی‌باشد و مطالعه نص، حاکی از آن است که علی بن محمد بن عبیدالله عباسی علوی صاحب سیره و روایت کتاب است[۲].

    مفاد کتاب دو گونه است: بخشی را راوی از پدرش محمد بن عبیدالله و محمد بن سلیمان کوفی و دیگرانی که با الهادی بوده‌اند، نقل کرده است. بخش دیگر نیز اتفاقاتی است که راوی شاهد بر حدوث آنها بوده و در آنها مشارکت داشته است[۳].

    زکار این اثر را از مهم‌ترین نصوص تاریخی دانسته که اطلاعاتی در خصوص بخش زیادی از جزیرةالعرب که از نجران شروع شده و تقریباً تمام یمن را شامل می‌شود و اخبار بی‌نظیری از اوضاع قبایل عربی و تحرکات ایشان و تحرکات قرامطه از اوایل قرن چهارم هجری/ دهم میلادی را در بر دارد[۴].

    پانویس

    1. ر.ک: مقدمه، ص7
    2. ر.ک: همان
    3. ر.ک: همان، ص8
    4. ر.ک: همان، ص9

    منابع مقاله

    مقدمه کتاب.


    وابسته‌ها