واژه‌نامه دروان؛ گویش و فرهنگ مردم روستای دروان

    از ویکی‌نور
    واژه‌نامه دروان
    واژه‌نامه دروان؛ گویش و فرهنگ مردم روستای دروان
    پدیدآورانخانیان، الهه (نویسنده) کاردان، علی (محقق)
    ناشربرسم
    مکان نشرتهران
    سال نشر1399
    شابک6ـ961819ـ622ـ978
    کد کنگره

    واژه‌نامه دروان؛ گویش و فرهنگ مردم روستای دروان تألیف الهه خانیان، علی کاردان، روستای دروان در بخش مرکزی و در شمال شهر کرج جای دارد. این روستا در انتهای جادۀ کوهستانی‌ای است که در مسیر خود چهارراه فرعی به سمت روستاهای برغان، آتشگاه، نوجان و خوآرس دارد. این روستا پیرامون رودخانۀ پرآبی شکل گرفته که از کوه‌های کاهار یا کهار سرچشمه می‌گیرد. خانه‌ها در یک بخش متمرکز و باغ‌ها هم‌راستای رودخانه ایجاد شده است.

    ساختار

    کتاب در پنج بخش تدوین شده است.

    گزارش کتاب

    واژه‌نامه‌های گویشی و فرهنگ‌نامه‌های روستایی می‌تواند ما را در کنار شناخت فرهنگ بومی و ملی، به خودشناسی برساند و به یاری آن می‌توان در جامعه، ارزشمند نمایان شد. افزون بر آن، توجه به زبان و بررسی گویش‌های گوناگون ایران، ما را در واژه‌سازی و استفادۀ کمتر از واژگان رایج در کشورهای دیگر بی‌نیاز می‌کند. گردآوری این واژه‌ها، برای پژوهش‌های زبان‌شناسی و گویش‌شناسی نیز ارزش دارد. در این کتاب کوشیده شده تا با نگارش واژه، مثل و باورهای مردم روستای «دُروان» واقع در شمال شهر کرج، گامی کوچک در راستای پاسداری از زبان و فرهنگ مردم این دیار برداشته شود.

    روستای دروان در بخش مرکزی و در شمال شهر کرج جای دارد. این روستا در انتهای جادۀ کوهستانی‌ای است که در مسیر خود چهارراه فرعی به سمت روستاهای برغان، آتشگاه، نوجان و خوآرس دارد. این روستا پیرامون رودخانۀ پرآبی شکل گرفته که از کوه‌های کاهار یا کهار سرچشمه می‌گیرد. خانه‌ها در یک بخش متمرکز و باغ‌ها هم‌راستای رودخانه ایجاد شده است.

    برخی از پژوهشگران، زبان مردم روستای دروان و روستاهای دیگر مانند برغان، طالقان، الموت، دیلمستان و ... را به زبان تاتی پیوند می‌دهند.

    در این کتاب روستای دروان در پنج بخش مورد بررسی قرار گرفته است. بخش یکم به شناسایی روستا و بررسی جایگاه جغرافیایی و فرهنگی آن اختصاص دارد. در بخش دوم معنی واژۀ دروان، گویش مردم روستا و دستور زبان بیان شده است. در بخش سوم ابتدا واژه‌هایی از روستای دروان با دو روستای همسایه یعنی نوجان و آتشگاه سنجیده شده و سپس به برخی از واژه‌های دروانی و انگلیسی هم‌ریشه اشاره شده است. بخش چهارم به واژه‌نامه و چند سروده به زبان بومی کرج اختصاص یافته و در بخش پنجم به بازگویی کنایه، مثل و باورهای مردمی ویژه شده است.

    گویش مردم روستای دروان با دو رستانی همسایه یعنی نوجان و آتشگاه همانندی‌های بسیاری دارد که به برخی از این واژه‌های ناهمانند و معادل نوجانی و آتشگاهی آن در بخش واژه‌نامه اشاره شده است.

    داده‌های این کتاب بر اساس بررسی میدان، گفتگو با مردم روستا و پژوهش‌های کتابخانه‌ای گردآوری شده است.[۱]


    پانويس


    منابع مقاله

    پایگاه کتابخانه تخصصی ادبیات

    وابسته‌ها