رشحات المعارف في التوحيد الذاتي و الصفاتي و الأفعالي

    از ویکی‌نور
    (تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
    رشحات المعارف في التوحید الذاتي و الصفاتي و الأفعالي برهانا و شهودا و وصولا ....
    رشحات المعارف في التوحيد الذاتي و الصفاتي و الأفعالي
    پدیدآورانشاه‌آبادی، محمد (نويسنده)
    عنوان‌های دیگررشحات المعارف ** رشحات المعارف در توحید ذاتی و صفاتی و افعالی از طریق فطرت و برهان و شهود و فناء
    ناشرمهدی يار
    مکان نشرایران - قم
    سال نشر1380ش
    چاپ1
    شابک964-5697-60-3
    موضوعتوحید - انسان (عرفان) - خدا و انسان (اسلام)
    زبانعربی - فارسی
    تعداد جلد2
    کد کنگره
    /ش۲ر۵ 217 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    رشحات المعارف في التوحيد الذاتي و الصفاتي و الأفعالي اثر آیت‌الله میرزا محمدعلى شاه‌آبادى (1292-1369ق)، کتابی است عرفانی به زبان عربی و فارسی در بیان معارف توحید ذاتی، صفاتی و افعالی از طریق فطرت، برهان، شهود و فنا.

    این اثر در واقع دو جلد است در یک مجلد که جلد نخست، اصل کتاب و جلد دوم، ترجمه آن است. کتاب بدون مقدمه بوده و مطالب در بخش عربی، در چهارده عنوان، ولی همان مطالب در بخش فارسی، با یازده عنوان، عرضه شده است.

    نویسنده در ابتدا، به اثبات مبدأ واجب از طریق اتم و آثار آن پرداخته و در این زمینه، مقاله انیشتین را که گفته است: «و اگر گفته شود اتم عبارت است از تجمع و تراکم حرکات یا عبارت است از چیزی که لازم آن تجمع و تراکم حرکات است و ملزوم به انعدام لازم منعدم می‌گردد یا اتم عبارت است از امر ثابت ازلی که حرکات بر او طاری و عارض می‌شود»، نقد نموده و احتمال اول را محال دانسته و معتقد است حرکات متراکم یا مثل یکدیگر و یا ضد یکدیگر و یا عین یکدیگر است...

    وی در ادامه، توضیحاتی را در این زمینه ارائه نموده است[۱].

    نویسنده، معتقد است یکی از اصول مسلم کمالات انسان، معرفت و شناسایی دین بوده و حقیقت دین، التزام به احکام فطرت است. ازاین‌رو در عنوان بعدی کتاب، به تشریح لزوم معرفت عقاید از مبدأ تا معاد به حکم فطرت پرداخته است[۲].

    از دیگر مطالب کتاب، می‌توان به اثبات واجب با برهان افتقار اشاره کرد. در این برهان، چنین استدلال شده است که وجودات مشاهد دارای دو جهت و دو حیثیتند: یکی جهت و حیثیت تقییدی که عبارت از حد موجود است و دیگر جهت و حیثیت تعلیلی که عبارت از ربط وجود و فقر ذاتی آن است. وجود مفتقر به حکم تضایف، محتاج به مفتقرالیه است و چون مفتقر، فعلی است، پس مفتقرالیه باید فعلی باشد والا خلف در تضایف لازم آید[۳].

    از دیگر مطالب کتاب، می‌توان به اقسام علم واجب و برهان آن، اثبات قدرت خداوند و برهان جهت اثبات صفت حیات در ذات باری تعالی، اشاره نمود.

    پانویس

    1. ر.ک: متن کتاب، ص114
    2. ر.ک: همان، ص122
    3. ر.ک: همان، ص140

    منابع مقاله

    مقدمه و متن کتاب.

    وابسته‌ها