كشف الغطاء عن حقائق التوحيد و عقائد الموحدين

(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)

كشف الغطاء عن حقائق التوحيد و عقائد الموحدين و ذكر الأئمة الأشعريين و من خالفهم من المبتدعين و بيان حال ابن عربي و أتباعه المارقين، اثر حسین بن عبدالرحمن اهدل یمنی، کتابی است در مقایسه میان عقاید اهل سنت و ابن عربی و پیروان او که با تحقیق احمد بکیر محمود، منتشر شده است.

كشف الغطاء عن حقائق التوحيد و عقائد الموحدين
كشف الغطاء عن حقائق التوحيد و عقائد الموحدين
پدیدآورانابن اهدل، حسین بن عبدالرحمن (نويسنده)
عنوان‌های دیگركشف الغطاء عن حقائق التوحيد و عقائد الموحدين و ذكر الأئمة الأشعريين و من خالفهم من المبتدعين و بيان حال ابن عربي و أتباعه المارقين
ناشر[بی نا]
مکان نشر[بی جا] - [بی جا]
سال نشر13سده
چاپ1
موضوعکلام اسلامی - اصطلاح‏ها و تعبیرها - اشعري ، ابوالحسن علي بن اسماعيل ، متوقي 324ه .ق - ابن عربی، محي‌الدين محمد‌بن‌علي، 560- 638ه .ق- نقد و تفسير
زبانعربی
تعداد جلد1
کد کنگره
166 BP
نورلایبمطالعه و دانلود pdf

اثر حاضر، به دلیل اهمیت موضوعاتی که به آن پرداخته شده و مناظرات سخت و در مواردی، خشونت‌آمیزی که بین صوفیان و اهل سنت درگرفته، به‌ویژه موضع اهل سنت در مورد شخصیت بزرگی که مردم بر سر او، بین فردی مقدس یا کافری مسلم، اختلاف دارند، مورد توجه اهل تحقیق و پژوهش، قرار گرفته است؛ که آن شخص کسی نیست، جز ابوبکر محمد بن على بن احمد بن عبدالله حاتمى (560-638ق)، معروف‌ به‌ «ابن عربی» و «شیخ‌ اکبر»، اندیشمند، عارف‌ و صوفی‌ بزرگ‌ جهان‌ اسلام‌[۱].

مؤلف در این کتاب، عقاید اهل سنت و صوفیانی که پیرو عقیده آنان بودند را جمع‌آوری کرده تا آنها را با عقاید ابن عربی و پیروانش و کسانی که از ایشان، منشعب شده و قائل به وحدت وجود هستند، مقایسه کند[۲].

کتاب با مقدمه محقق، آغاز شده است. در این مقدمه، ابتدا به موضوع کتاب، به‌صورت مختصر، اشاره شده و سپس، ضمن ارائه شرح حال کوتاهی از نویسنده و تشریح نسخ خطی کتاب، به شرح حال مختصر ابن عربی و اشاره به آثار او، پرداخته شده است[۳].

باب نخست، به بیان عقاید صحیحی که از دیدگاه نویسنده، حقایق توحید می‌باشد، اختصاص داده شده است[۴]. در این باب، عقیده شهاب‌الدین سهروردی نیز مورد بحث و بررسی قرار گرفته است[۵].

در باب دوم، فضیلت اعتقادات اشعریون، مورد بحث قرار گرفته است. نویسنده در این باب، به معرفی اعیان و ائمه فرقه اشعریه که منسوب هستند به ابوالحسن بن اسماعیل بن ابی‌بشر اسحاق بن سالم بن عبدالله بن موسی بن بلال بن ابی‌بردة بن ابی‌موسی اشعری صحابی پرداخته و ضمن اشاره به آثار و تصانیف ایشان در رد مخالفین دین و خروج‌کنندگان از آن، به بحث پیرامون مخالفت متصوفه با این اعتقادات پرداخته و عقاید ایشان را بدعت دانسته است[۶].

پانویس

  1. ر.ک: مقدمه محقق، ص1
  2. ر.ک: همان
  3. ر.ک: همان، ص1-16
  4. ر.ک: متن کتاب، ص4
  5. ر.ک: همان، ص60
  6. ر.ک: همان، ص135-136

منابع مقاله

مقدمه و متن کتاب.


وابسته‌ها